Diete

Conditiile unei nutritii echilibrate

Sanatatea se afla, in primul rand, in farfurie: alimentele trebuie sa va duca toate elementele nutritive indispensabile cresterii si intretinerii celulelor, trebuie sa va dreneze deseurile din corp. Pentru a construi si intretine o alimentatie (nutritie) echilibrata sunt necesare urmatoarele conditii:

 

 

Produsele biologice (ecologice) sunt lipsite de elemente nocive cum ar fi reziduurile de pesticide, conservanti etc. si mai ales sunt echilibrate pe plan mineral. Sunt produse sanatoase, in timp ce alimentatia industriala este principalul factor de slabire a rezistentei organismului la boli. Produsele proaspete sunt bogate in vitamina C, in timp ce zaharul rafinat predispune la hipoglicemie si la diabet.

 

 

Grasimile de origine animala sunt daunatoare pentru inima si artere si favorizeaza cancerul de colon. Evitati toate tipurile de carnati, sosuri grase si excesul de unt si de branzeturi grase. Pestele este intotdeauna mai slab decat carnea si benefic pentru artere prin uleiurile sale polinesaturate.

 

 

Trebuie sa va ridicati de la masa atunci cand foamea este potolita. Nu va umpleti peste masura stomacul; daca o veti face, sa nu va mirati ca sunteti somnoros si balonat dupa masa. Calitatea apei de baut este capitala: corpul se compune din 60-70 % apa. De acest raport va depinde calitatea sangelui, a limfei si a apei intracelulare. Apa de robinet, prin excesul sau de clor si de minerale anorganice, perturba echilibrul ionic si flora intestinala.

 

 

Trebuie sa se bea putin in timpul mesei pentru ca sucurile gastrice sa nu fie diluate si pentru a nu ingreuna stomacul (mesele copioase stropite din plin diluate cu vin trag stomacul in jos favorizand ptoza). Evitati folosirea regulata a apei minerale ce contine o cantiate prea mare de saruri minerale. Apele minerale considerate medicinale irita rinichii si vezica urinara (ceea ce explica efectul lor terapeutic diuretic atunci cand sunt baute de la gura izvorului) si predispun la cistita si la retentia de apa (edem). Incercati sa beti intre mese apa de la o sursa de calitate, usor mineralizata, sucuri de fructe si de legume proaspete (aport de vitamine si de minerale asimilabile)

 

 

Nu consumati fructe acide in timpul meselor, mai ales atunci cand figureaza in meniu alaturi de cereale sau de paste fainoase. Combinatia incetineste, favorizeaza fermentarea si provoaca gaze, care la randul lor antreneaza presiune si durere la nivelul organelor. Consumati in mod regulat intre mese sucuri de fructe sau de legume proaspete. Adaugati la salate si boabe de germeni (de grau, de soia, de lucerna), bogate in vitamine indispensabile echilibrului nervos si hormonal.

 

 

Obisnuiti-va sa cititi etichetele si sa refuzati alimentele ce contin aditivi chimici, indulcitori, coloranti de sinteza, conservanti etc., care sunt responsabili de alergii si dezechilibre interne. Evitati zaharurile cu absorbtie rapida care dau energie pe moment, dar care genereaza o nevoie anormala, din moment ce cantiatea de sange se diminueaza. Acest obicei poate antrena boli provocate de zahar: hipoglicemie, diabet. Consumati zaharuri cu absorbtie lenta (cereale integrale, biologice) sau zaharul din fructe (curmale, stafide, caise), in caz de foame, sau atunci cand practicati un sport sau exercitii fizice.

 

 

Grasimile animale trebuie consumate cu masura. Ele ingroasa vasele sanguine (arterioscleroza) si contribuie la aparitia cancerului. Incercati sa diminuati cantitatea saptamanala de carne (de 2-3 ori numai) si cresteti consumul de peste (actiune anticolesterol). Pestele cel mai gras (sardinele, tonul, tiparul) este mai slab decat carnea cea mai slaba si contine, cum este cazul somonului si al pestilor din marile reci, acizi grasi esentiali.

 

 

Consumati putina sare. Excesul de clorura de sodiu creste tensiunea arteriala si retine apa in tesuturile din corp (edem). Non-alimentele sunt produse care se absorb, dar nu sunt utilizate ca hrana. Ele excita sau calmeaza sistemul nervos prin efectul lor asupra sisitemului nervos simpatic. In principal, acestea sunt cafeaua, ceaiul, ciocolata, guarana. Pot fi utilizate doar pentru scurte perioade. Inlocuiti cafeua cu hibiscus sau cu cicoare sau alti inlocuitori dietetici.

 

 

Tabacul are tristul renume de a asocia o multime de virtuti destructive pentru sanatate. O tigara din timp in timp nu poate avea consecinte grave, dar o toxicomanie (mai mult de 3 tigari pe zi) genereaza un cerc vicios: dependenta si obisnuinta, efecte secundare asupra sistemului nervos si a arterelor, declansarea cancerului de gat, de plamani, de vezica urinara etc. In opinia unor specialisti, fiecare tigara fumata scurteaza viata cu 8 minute. Maximum 3-4 tigari pe zi sunt admise pentru cei care nu au vointa de a se opri. Ganditi-va la nefumatorii care se pot imbolnavi de cancer de la fumul altora.

 

 

Alcoolul este, impreuna cu tabacul, cauza principala a cancerelor digestive si a cirozei: sunt afectate gura, limba, faringele, stomacul, ficatul etc. Efectele lor nocive cumulate declanseaza riscurile de cancer. Regula de aur este: niciodata san u bei mai mult de o jumatate de litru de vin pe zi (aici intra si bauturile care ajuta la digestie); dincolo de aceasta limita putem vorbi de alcoholism.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *