Din oras

Conditiile de detentie de la penitenciarul Gherla nu prezinta motiv de revolta

Scris de 721

Problema supraaglomerarii camerelor din penitenciarele romanesti a determinat declansarea, la inceputul acestei saptamani, a unei revote in cadrul penitenciarului de maxima siguranta din Iasi. Ulterior, aceasta revolta s-a extins in semn de solidaritate inca in zece unitati de detentie. La penitenciarul Gherla insa, detinutii considera conditiile de incarcerare  normale si nu considera necesar sa porneasca o razmerita.

Revoltele au luat amplaore in penitenciarele romanesti dupa ce, luni seara, mai multi detinuti ai penitenciarului de maxima sigurant din Iasi au protestat ca urmare a  nemultumirii fata de conditiile de detentie la care sunt supusi. In semn de solidaritate, detinutii din  Botosani, Poarta Alba, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Braila, Rahova, Bistrita si Tulcea au declansat, la randul lor, actiuni de protest, prin aprinderea hainelor si aruncarea acestora pe ferestrele celulelor. 

In cadrul peniteciarului de  maxima siguranta Gherla, cu toate ca trei dintre detinutii protestatari de la Iasi au fost adusi recent, nu s-a inregistrat nicio forma de razmerita. Potrivit reprezentantilor penitenciarului Gherla, activitatea se desfasoara normal, fara probleme majore, iar solicitarile detinutilor nu depasesc ca pretentii cele intalnite in mod firesc. 

“Este perioada de concedii, dar cu toate acestea, activitatea se desfasoara normal. Nu se pune problema unei revolte la Penitenciarul Gherla, motiv pentru care nu au fost chemati din concediu gardieni si nu se lucreaza suplimentar. De dimineata, detinutii au iesit la munca. Primul semn al unui posibil portest ar fi fost ca detinutii sa refuze hrana, iar cei care desfasoara program lucrativ ar fi refuzat sa iasa la munca. Din punct de vedere al personalului, activitatea se desfasoara normal si, cu toate ca au fost adusi trei detinuti de la Iasi, in urma protestelor de acolo, nu sunt semne de o posibila revolta” a afirmat Eliza Fetche.

In penitenciarul Gherla sunt incarcerate 800 de persoane adulte si aproximativ 200 de persoane in situatii de arest preventiv. In unitatile de detentie unde s-au desfasurat actiuni de protest, principalele nemultumiri ale detinutilor vizeaza imbunatatirea conditiilor de detentie, cu referire la supraaglomerare, participarea la activitati lucrative si educative, programul TV, serviciile medicale, micsorarea cuantumului pedepsei cu inchisoarea si termenele stabilite de comisia pentru liberare conditionata.

Fostul sef al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Sorin Dumitrascu, in cadrul unui interviu, a pus sub acuzare doua posturi de televiziune   sustinand ca protestele detinutilor sunt urmare a presiunii mediatice. 

“S-a ajuns aici din cauza presiunii mediatice create de trusturi mass-media patronate sau finantate de actuali detinuti, fiind de notorietate ca inaintea acestor reactii ale detinutilor au fost adevarate campanii mediatice pe tema situatiei penitenciarelor, si crearea unei asteptari in randul detinutilor referitoare la o potentiala amnistie si gratiere”, a afirmat Sorin Dumitrascu.

In replica, Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA) este de parere ca afirmatiile fostului sef al ANP au caracter manipulator si reprezinta un atac nepermis la adresa celor doua posturi de televiziune.

“Consider ca afirmatiile fostului sef al ANP sunt de natura a aduce atingere independentei presei, au caracter manipulator si, in lipsa unor probe certe, reprezinta un atac nepermis la adresa celor doua institutii de presa.”, se arata in comuncatul transmis de Valentin Jucan.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 17 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE