Din oras

Conditii vitrege de studiu pentru studentii de la Litere

Cladirea austera a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca le da fiori de multi ani studentilor care invata aici. La propriu, pentru ca multe din spatii sunt “dotate” cu un frig patrunzator, fie din cauza amplasarii la subsol, fie din cauza geamurilor vechi de sticla. 

Situatia e aceeasi de multi ani. Generatii peste generatii de absolventi au dardait pe bancile facultatii, mai ales in salile de curs de la subsol. Vestite in randul filologilor pentru atmosfera inghetata sunt salile Popovici, Shakespeare, Cosbuc, Amfiteatrul Eminescu, cele de la etajul trei al cladirii sau Camera 13, vestita pentru racoarea si intunecimea sa, folosita mai ales de studentii de la Limbi Moderne Aplicate. 

“Sunt multe spatii unde dardaim de frig, in unele chiar si vara. Mergi la facultate in rochita, afara e soare si, in cate o sala din asta, ingheti din cap pana-n picioare. La fel e si la biblioteca”, s-a plans o studenta. 

„Trebuie sa avem mereu haine groase la noi si in perioada cand afara e cald. De multe ori am tras raceli zdravene dupa cate o zi de curs ca-n pestera”, a adaugat colega acesteia. 

La fata locului, cladirea e ponosita, cu trepte crapate si geamuri de sticla, neizolate. 

Studentii stau pe holuri cu hainele pe ei in asteptarea eliberarii cate unei sali de curs. 

Multe din dotari sunt si vechi si rudimentare. 

Cu toate acestea, pe toti peretii sunt afise inramate la Orbit, KFC sau Vodafone. 

Cladirea adapostea candva cel mai modern institut de fete romano-catolic din intreaga tara, condus de calugarite de Notre Dame. Mai exact, aici era scoala Romao-Catolica pentru fete „Marianum”, fost inaugurata in 1910. In 1948 a fost confiscata si data in administratia Universitatii “Bolyai”. In 1959, la fuziunea universitatilor Babes si Bolyai, cladirea a intrat in patrimoniul noii institutii de invatamant. In urma cu cativa ani, cladirea a fost revendicata de Biserica Romano-Catolica, iar rectorul Ioan Aurel Pop dadea asigurari ca universitatea isi va desfasura in continuare activitatea acolo cata vreme va fi utilizata pentru invatamani. 

Oficialii UBB au remis astazi in acest context doua precizari. 

“Cladirea de pe strada Horea, unde functioneaza Facultatea de Litere a fost incredintata UBB, de catre Biserica Romano-Catolica, in scop didactic. Atat timp cat imobilul nu isi schimba destinatia va functiona in continuare”, a precizat Paul Farcas, purtatorul de cuvant al institutiei. 

Ulterior, in urma discutiei cu consilierul juridic al UBB, oficialul a declarat ca “pot sa va comunic faptul ca UBB este proprietarul tabular al imobilului de pe str. Horea nr. 31, in care functioneaza Facultatea de Litere a UBB”.

“Directia Tehnica a UBB are prevazute lucrari de intretinere si reparatii pentru imobilul Facultatii de Litere. Cea mai recenta lucrare se refera la renovarea Foisorului Facultatii, care a presupus renovarea infrastructurii, a suprastructurii si a acoperisului”, a explicat Farcas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *