In vizor

Comunitatea online, ultima sansa a cainilor fara stapan din Cluj

“In Cluj-Napoca nu avem probleme cu animalele fara stapan”, aceasta este replica autoritatilor cand vine vorba de situatia cainilor comunitari. Totusi, in fiecare zi se gaseste cate un animal parasit in strada, ranit sau rupt de foame. Alternativele pentru ei nu sunt multe: Centrul de Ecarisaj, administrat de municipalitate, este tot timpul plin, iar asociatiile de protectie a animalelor iti inchid usa in nas cand vine vorba sa ia animalele in ingrijire. De cele mai multe ori, comunitatea online este singura sansa a acestor animale de a-si gasi un camin.

La Centrul de Ecarisaj din Cluj-Napoca, administrat de municipalitate, putine sunt momentele in care exista locuri libere pentru cateii gasiti pe strada. O recunoaste si directoarea centrului, Mioara Macrinici.

“Daca avem locuri, ii primim, daca nu, nu!”, spune aceasta.

Spre exemplu, la sfarsitul acestei saptamani mai erau libere doar sase locuri din cele peste 150, cate are adapostul.

Centrul de ecarisaj este plin mai tot timpul,  deoarece adoptiile sunt putine. In luna ianuarie, au fost dati spre adoptie 60 de caini, iar mai mult de jumatate dintre ei au fost adoptati de straini – suedezi, nemti si englezi. Clujenii nu se inghesuie deloc sa adopte, cei mai multi cauta caini de rasa.

Se dau bani, dar nu exista program de adoptii

Primaria Cluj-Napoca a investit in Centrul de Ecarisaj de pe strada Bobalnei 1,5 milioane de lei. Adapostul este administrat de Regia Autonoma a Domeniului Public si are sapte angajati, pentru ingrijire si administrare. Pe langa acesti bani, Primaria Cluj-Napoca intentioneaza sa mai investeasca, anul acesta, aproximativ 70.000 de euro pentru extinderea centrului, cu inca 60 de boxe.

Cu toate acesea, centrul nu are nici macar un site de promovare a patrupedelor aflate in ingrijire, pentru adoptia lor. Cei care se ocupa de acest lucru sunt voluntarii asociatiilor de protectie a animalelor. Directoarea centrului, Mioara Macrinici, promite, insa, ca Centrul de Ecarisaj va avea, in curand, si un site.

“Vagabonzii” nostri sunt salvati de nemti si suedezi

Alina Totoian, presedintele Asociatiei pentru Protectia Animalelor  Cluj, se ocupa de adoptiile internationale de mai bine de patru ani. Colaboreaza cu asociatii de protectie a animalelor din Germania, Anglia si Suedia, si in acest fel reuseste sa trimita cainii de la Ecarisaj la familii iubitoare din strainatate.

Cu ajutorul voluntarilor, cainii sunt fotografiati, iar in acest fel informatiile despre ei ajung la asociatiile din tarile straine, unde sunt promovati. Tot asociatiile internationale suporta si transportul cainilor, deoarece ai nostri nu si-ar permite acest lucru.

“Cainii adoptati in strainatate trebuie sa fie perfect sanatosi, vaccinati si deparazitati, iar apoi microcipati”, spune Alina Totoian.

Aceasta se arata dezamagita de mentalitatea romanilor privind adoptia cainilor fara stapan.

“Poporul roman e mai snob, cauta caini de rasa. In randul strainilor, in schimb, exista o educatie de a salva animalele aflate in suferinta. La noi, cruzimea este la tot pasul, mai ales in zonele rurale. Cand nu ii mai convine de caine, stapanul il ia si il spanzura in fundul gradinii”, isi arata indignarea Totoian.

ONG-urile pentru protectia animalelor nu iau caini in ingrijire

Si totusi, ce faci in situatia in care gasesti pe strada un caine, si nu ai posibilitatea sa il pastrezi? Din pacate, sprijinul asociatiilor de protectie a animalelor nu este foarte mare in acest caz.

“Am luat saptamana trecuta un caine de pe strada, si imi era aproape imposibil sa il pastrez in apartament, deoarece mai aveam unul. Am sunat, atunci, la toate asociatiile de protectie a animalelor din Cluj. Mi s-a raspuns de fiecare data cu un refuz. Nu au adapost autorizat, iar sa fie ingrijit pentru o anumita perioada, de catre voluntarii lor, nu se putea in acel moment”, povesteste un clujean care s-a izbit de aceste probleme.

Sa luam un exemplu concret: Asociatia “Trei frati patati”, care are in ingrijire peste 200 de caini. Situatia ONG-ului este atat de grava, incat in acest moment nu isi permit luxul de a mai salva si alte animale.

La sfarsitul anului trecut, Primaria din comuna Viisoara a emis un ordin de evacuare din adapostul de animale care functioneaza in localitate, pe motiv ca este ilegal. Tot anul trecut, mai multe institutii ale statului au aplicat amenzi mari, pentru faptul ca adapostul, care a fost amenajat la o ferma, este neconform.

Brandusa Apostol, presedintele Asociatiei “Trei Frati Patati”, spune ca in acest moment sunt in situatia de a cauta un alt teren pentru adapost, lucru aproape imposibil de realizat.

“Relocarea de la adapostul din Turda la cel din Viisoara ne-a costat 2.000 de euro, bani pe care nu ii avem. Incercam sa gasim intelegere in randul autoritatilor locale, pentru a amana mutarea”, arata Apostol.

Reprezentanta asociatiei mai spune ca este imposibil sa primeasca caini noi in adapost. “Asta ar presupune sa avem un tarc numai pentru ei, deoarece la inceput acesti caini trebuie sa stea singuri”, explica ea.

Asociatia se confrunta si cu probleme financiare, mai ales ca donatiile nu sunt mari. Anul trecut, din campania “2%” au reusit sa stranga putin peste 5.000 de lei.

“Din acesti bani am platit datoriile catre magazinul care ne furnizeaza hrana. Avem inca multe datorii, catre veterinari, catre cabinete medicale”, conchide Apostol.

Comunitatea online se solidarizeaza cu animalele fara stapan

Cele mai mari sanse pentru a gasi o casa unui animal abandonat sunt grupurile pentru adoptii, formate pe retelele de socializare. In Cluj, aceste grupuri sunt numeroase si de un real ajutor pentru patrupezi. Spre exemplu, grupul de pe Facebook “Adoptii/pierderi/gasiri animale Cluj-Napoca” are 1.500 de membri. Un alt grup, “Animale de casa gasite sau pierdute in Cluj-Napoca” are aproape 3.000 de membri.

Cu ajutorul lor, sute de animale fara stapan isi gasesc, in fiecare an, o casa. Aici, anunturile sunt de toate soiurile: de la fotografii induiosatoare cu animale gasite in strada, pentru care se cauta stapan, la oameni care isi ofera serviciile de adoptie temporara (foster). Altii se ofera sa construiasca tarcuri, pentru care cauta teren de inchiriat. Sunt si multe exemple de animale care au fost pierdute si gasite de stapani cu ajutorul comunitatii online.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *