Analiza

Comunele României au cheltuit în 2021 pe studii de fezabilitate mai mult decât bugetul pe 2022 al federațiilor sportive din România

Statistica tristă arată că 145 de milioane de euro s-au dus anul trecut pe hârtii și zero realizări

Ideea de a face aceste calcule „de chinez” ne-a venit citind postarea jurnalistei Sidonia Bogdan care constata cu năduf recent pe pagina sa de Facebook că:

„Eu sper să prind în viața asta dezbaterea de ce nu sunt alocați bani de la buget universităților de prestigiu să aibă și ele edituri universitare comparabile celor celebre din străinătate. Sigur, nu te poți compara cu Oxford University Press sau Cambridge University Pres, dar măcar 5% să aibă din ce pun cele din Vest pe masa studenților. Măcar baza să fie tradusă de afară, iar profesorii să publice cu vizibilitate la aceste edituri. Este culmea ilogicii să fii depunctat ca student că nu ai bibliografie adecvată, adevărul fiind că studentul, de cele mai multe ori, nu are acces la bibliografie adecvată, fiind extraordinar de scumpă, dacă o cumpără de afară.

Iar în țară ea nu se găsește.

Este culmea neruşinării într-o țară în care s-au găsit sute de milioane de la bugetul de stat pentru studii de fezabilitate rămase prin sertarele ministerelor să nu se găsească 2-3 milioane de euro pentru a pune la punct o editura universitară de stat comparabilă cu cele din Vest”.

România a luat 800 milioane euro de la Uniunea Europeană pentru proiectări şi studii de fezabilitate prin programul Connecting Europe Facility (CEF)‚ granturi pentru transport pentru perioada 2014-2020, şi nu a construit niciun kilometru nou de cale ferată, scria acum câteva luni Ziarul Financiar.

Spre comparaţie, Polonia a accesat 2,7 miliarde euro prin acelaşi program pentru 24 proiecte de cale ferată, din­tre care 18 vizează îmbunătăţirea infrastructurii feroviare.

România număra anul trecut doar 10.769 km de cale ferată, dintre care doar 4.034 km erau electrificaţi.

În ultimii cinci ani, România a numărat cu 1 km de cale ferată mai puţin, astfel că în 2015 existau 10.770 km faţă de 10.769 în 2020, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Strict Secret și-a propus să abordeze banii „sparți” pe studii de fezabilitate îndreptând lupa spre cei la care nu se uită mai nimeni din presa națională: primarii de comune. Ați fi mirați să aflați că săraca țară bogată numită România, cu cele 2861 de comune, a spart în 2021 nu mai puțin de 145 de milioane de euro pe studii de fezabilitate pentru proiecte ce țin de „administrația mică” – satele și comunele României.

Citiți continuarea pe strictsecret.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *