In vizor

Completarea declaratiilor de avere e, in mod ilegal, optionala pentru unele institutii din Cluj

Compania de Apa Somes SA, Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, Directia de Sanatate Publica, Directia Silvica, Casa de Pensii si Regia Autonoma de Termoficare Cluj Napoca sunt doar cateva dintre institutiile publice ale Clujului care nu si-au publicat inca averile angajatilor. Asta in ciuda legii, care spune ca “declaratiile de avere si de interese se depun in termen de 30 zile de la data numirii sau alegerii in functie, ori de la data inceperii activitatii”.

Chiar daca Legea privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice ii obliga sa-si publice declaratiile de avere, unii angajati ai statului nu isi mentioneaza toate veniturile sau ascund anumite proprietati, iar altii, “uita” sa-si declare averile, cu toate ca obligativitatea declararii averilor exista inca din anul 1996 si ca declaratiile de avere au devenit documente publice inca din 2003.

Astazi a fost ultima zi in care cei enumerati mai sus trebuiau, conform legii, sa isi faca publice averile. Cu toate acestea, pe site-urile lor, nici urma de declaratii.

“Nu sunt stranse toate”, spune Lucian Croitoru, purtatorul de cuvant al Companiei de Apa Somes SA.

Cand i se reaminteste ca azi e ultima zi legala in care pot fi publicate averile, purtatorul de cuvant se suceste:

“O sa vorbim si cu Juridicul, sa putem sa le strangem si sa le punem astazi”, explica el.

Probleme cu www-ul

La Casa Judeteana de Pensii, ultimele declaratii de avere dateaza din 2013. Dar, surpriza, nici macar acestea nu pot fi consultate. In loc sa deschida pagina cu averea angajatilor, site-ul afiseaza “404 Not Found error”.

“Noi le-am trimis la ANI, sa stiti. Din pacate, acum avem o problema cu site-ul si asteptam sa se repare. Nu putem sa urcam declaratiile, se incaleca peste cele din 2012. O sa le puna, dar mai dureaza”, spune reprezentanta Casei de Pensii, care zice ca “legea spune ca daca nu le putem afisa pe site sa le afisam la sediu, dar unde sa punem 100 de declaratii?!?”.

Nici site-ul Directei de Sanatate Publica nu functioneaza asa cum si-ar dori angajatii de aici, care spun ca averile lor nu au fost facute publice pentru ca “actiunea asta e in lucru, momentan se actualizeaza site-ul. Nu stiu cand o sa fie gata si nici cand a inceput”, asa cum ne-a declarat o angajata de la departamentul Resurse Umane.

Cei de la Regia Autonoma de Termoficare Cluj Napoca nu si-au afisat declaratiile de avere pe site, dar spun ca le au afisate la sediul institutiei.

 “Putem alege modul in care le facem publice, noi am ales sa le afisam aici”, spue Dorin Racoti, reprezentant RAT Cluj-Napoca.

Pentru acesti incasatori de bani publici a fost infiintata Agentia Nationala de Integritate (ANI), care ar trebui sa le urmareasca pasii si sa le sanctioneze abaterile. E adevarat, cu amenzi mici, de la 50 la 2.000 de lei. Numai ca ANI doarme in papucii statului, in timp ce sefii bugetari nu dau doi lei pe declaratiile de avere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *