In vizor

Competiția pentru locuințe sociale. Cât de amărât tre să fii ca să obții una?

Autoritățile locale au publicat lista clujenilor intrați în competiția pentru obținerea unei locuințe sociale din fondul locativ de stat: 15 contestații respinse pe criterii de lipsă de eligibilitate, plus alte 20 de solicitări respinse pe criterii de punctaj. Cât de amărât trebuie să fii pentru a obține o locuință socială? – întrebarea își păstrează legitimitatea, fiind la fel de actuală în 2021. Dacă solicitarea face parte din categoria „Cazuri de excelență” – merite deosebite pentru municipiu și patrie – au „pus Clujul pe harta lumii”, atunci Primăria acordă 40 de puncte din start merituoșilor, transformând dobândirea unei locuințe sociale într-o competiție olimpică cu impact local. Prin urmare, cât de merituos trebuie să fii pentru a obține o locuință? Drept exemplu, pe lista provizorie publicată de Primărie în decembrie 2020, figurau un număr de 222 de persoane eligibile pentru obținerea unei locuințe sociale. Însă, pe lista finală – HCL 26/24 03 2021 proiect de hotărâre ce va fi adoptat de consilierii locali – numărul persoanelor eligibile a fost redus la 212 persoane. 

Câte decenii trebuie să aștepți pentru o locuință socială?

De peste 10 ani, Primăria Cluj-Napoca nu a mai realizat nici un bloc nou de locuințe sociale. 

Drept dovadă, construcția unui bloc de locuințe sociale pe strada Ghimeșului a fost promisă de administrația locală încă din 2010. 

în imagine: bloc locuințe strada Ghimeșului

Lucrările la această investiție trebuiau încheiate deja de aproape 2 ani de zile. 

În continuare, blocul de locuințe sociale de pe str Ghimeșului – cu un număr de doar 12 apartamente – face parte dintre obiectivele ce urmează să fie încheiate pe parcursul anului 2021. Deci, în viitor. 

În aceste condiții, obținerea unei locuințe sociale în Cluj-Napoca s-a transformat într-o competiție acerbă. 

Anul trecut, în 2020, autoritățile locale au reușit o performanță negativă în materie de calitate a vieții, achiziționând doar 2 locuințe sociale. 

Tocmai pentru a elimina criteriile discriminatorii și competiția în privința acordării unei locuințe sociale, solicitanții au lansat un apel public către autoritățile locale în ianuarie 2021, prin intermediul unei scrisori deschise, în condițiile în care mulți dintre aceștia solicită locuințe sociale de peste 2 ani, unii chiar de 20 de ani!

„Vă solicităm ca în anul 2021:

    să repartizați 222 de locuințe sociale, deci să alocați o locuință socială tuturor celor pe care i-ați declarat eligibili;

    să alocați sumele necesare din bugetul public pe anul 2021, pentru a crea 222 de locuințe sociale prin construcții noi, prin renovarea locuințelor vechi din proprietate de stat, prin renovarea altor spații care sunt în proprietatea Statului Român”, notau persoanele eligibile printr-un mesaj în care solicitau repartizarea locuințelor tuturor celor înscriși și pentru eliminarea procedurii care îi pune în competiție pe criterii de lipsuri. 

CITEȘTE ȘI: Scrisoare deschisă pentru repartizarea locuințelor sociale: „Pandemia ne-a arătat că dreptul la sănătate depinde și de dreptul la o locuință adecvată”

Acum, consilierii locali vor aproba un proiect de hotărâre prin care un număr de 36 de contestații pentru punctajul acordat pentru obținerea unei locuințe au fost respinse de Primărie. 

Iar din cei 222 de solicitanți înscriși pe lista provizorie au mai rămas doar 212. 

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici. 

Lista provizorie adoptată în decembrie 2020 poate fi consultată aici. 

Cât de merituos trebuie să fii ca să obții o locuință socială?

Din lista lungă a categoriilor de persoane care au sau nu acces la o locuință socială, publicată de Primăria Cluj-Napoca, unde pot fi regăsite și criteriile dar și punctajele care pun cazurile sociale într-o adevărată competiție (consultă criteriile AICI) putem identifica și așa-numitele „Cazuri de Excelență”.

Cât de merituos trebuie să fii pentru a obține o locuință? 

Cei care înregistrează realizări desoebite pentru municipiul Cluj-Napoca ori pentru patrie, pot obține automat un bonus de 40 de puncte în competiția de obținere a unei locuințe, competiție în care intră cu cei mai vulnerabili dintre noi. 

Dacă au „pus Clujul pe harta lumii”, chiar și funcționarii publici pot dobândi o locuință de acest fel. 

vezi cazul angajaților din Primărie – cu salarii de 13.000 lei – care au locuinte sociale pentru care plătesc doar 80 de lei/lună. 

CITEȘTE ȘI: NESIMȚIRE CRASĂ – Angajați ai Primăriei, cu salarii de 13.000 lei, au locuințe sociale pentru care plătesc 80 lei chirie. Amărâții de la Pata Rât trăiesc în cotețe din lemn

Ce sunt locuințele sociale și cine are dreptul la una?

Locuințele sociale țin de domeniului public și se atribuie cu chirie subvenționată unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.

Cetățenii pot aplica pentru o locuință socială dacă venitul lor este până la salariul mediu pe economie.

Care este problema cu locuințele sociale acum?

Accesul la acestea este limitat, formalitățile sunt complicate, iar mulți dintre solicitanți trebuie să reia procedura complicată de întocmire anuală a dosarului, an după an, ajungând să aștepte și până la 20 de ani pentru o locuință.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *