Din oras

Companiile din Cluj, asteptate sa "adopte" case din Parcul Etnografic din Hoia

O casa de la Vidra, prima din Romania expusa intr-un muzeu in aer liber, anexele gospodariei din Geaca, gospodaria din Telciu, sura poligonala Buciumi-Poieni sau gospodaria din Camarzana sunt cateva din obiectivele Parcului Etnografic “Romulus Vuia” care au nevoie sa fie “adoptate” de mediul de afaceri clujean. Marti seara s-a incheiat prima parte a proiectului “Acasa, in Transilvania – Adopta o casa“, prin care trei obiective au fost reabilitate cu sprijinul a trei companii clujene. 

Proiectul “Acasa, in Transilvania – Adopta o casa“ a demarat in 2011, initiat de Consiliul Judetean (CJ) Cluj avand ca scop reabilitarea gospodariilor din Parcul Etnografic “Romulus Vuia” cu contributia unor sponsori. La acea vreme, institutia detinea 196 obiective de patrimoniu, inclusiv instalatii traditionale si biserici din lemn. 

Au avut parte de “adoptie” trei case: gospodaria din Geaca a fost reabilitata cu sprijinul Hidroconstructia SA, cea din Marisel a fost sprijinita de Tetarom, in timp ce Piua cu ciocane din Budureasa a fost adoptata de Transcarpatica SA. Valoarea sumelor necesare pentru o casa era estimata intre 40.000 si 90.000 de lei. Intre altele, pentru gospodaria din Geaca, s-a inlocuit acoperisul casei si a unei parti a inexelor din gospodarie. S-a folosit stuf recoltat din Sucutard, iar mesterul care a executat lucrarea era tot localnic din zona.

“La piua de ulei de la Budureasa a fost inlocuit acoperisul de paie si tot din contributia aceluiasi sponsor s-a mai inlocuit inca un acoperis de paie, al stogarului de la Almas”, explica Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilviniei (MET), in cadrul caruia functioneaza si sectia din Hoia.

De asemenea, din contributia celui de-al treilea sponsor s-a cumparat sindrila pentru gospodaria de la Marisel si s-au realizat lucrarile necesare pentru o anexa a gospodariei. 

Proiectul s-a incheiat oficial aseara in prima sa faza, cu oferirea unor diplome celor care au sprijinit actiunea. Evenimentul a fost animat si de un recital al artistilor de blues-rock Aminda, Cosmin Farcas si Rares Totu.

Foto: Andrei Ciupag

Intre timp, cei de la muzeu au mai asigurat o parte din lucrarile necesare in Parcul Etnografic, insa tot mai sunt multe obiective care ar avea nevoie urgenta de reparatii si renovari. 

“Exista si posibilitatea ca un potential sponsor sa preia un obiectiv care este din zona lui, sau dintr-o alta zona de care se simte legat”, precizeaza Salagean. 

Au nevoie de ajutor anexele gospodariei din Geaca, gospodaria din Telciu, sura poligonala Buciumi-Poieni, gospodaria din Camarzana – pe care oficialii spera sa o deschida pentru public, apoi o serie de alte gospodarii pentru care este nevoie doar de tratamente curative.

“Ne dorim sa deschidem pentru public casa de la Vidra (Avram Iancu), prima casa adusa in muzeu – si prima casa expusa intr-un muzeu in aer liber din Romania – pentru asta am avea nevoie de reamenajarea unei constructii din zona administrativa si de amenajarea unor spatii de depozitare, pentru a putea include in circuit obiectivul respectiv. Avem deja un potential sponsor, cu care suntem in discutii”, a mai spus directorul MET. 

Costurile lucrarilor variaza intre 16.000 si 40.000 lei. 

“Nu ne asteptam ca sponsorul sa suporte integral toate aceste sume. Daca avem acoperit un procent de 50% este deja un foarte mare ajutor pentru noi. Discutiile cu sponsorii sunt foarte directe si transparente, ei primesc absolut toate detaliile necesare si decid care este forma de implicare pe care o doresc”, a subliniat directorul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *