In vizor

Comisia Europeană a respins Planul REPowerUE al României, în valoare de 1,4 miliarde de euro, anunță europarlamentarul Dragoș Pîslaru. Ministrul Boloș: Nu a fost respins, ne-au cerut informații suplimentare

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, a anunțat, joi, că Comisia Europeană a respins investițiile propuse de România în Planul REPowerUE, care trebuia să aducă investiții de 1,4 miliarde de euro. Dragoș Pîslaru afirmă că Guvernul de la București, într-o totală lipsă de transparență, a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv.

  • UPDATE Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat pentru Economedia.ro că planul nu a fost respins, ci Comisia Europeană a cerut informații suplimentare despre proiectele de investiții. Potrivit ministrului, este o consultare informală. Nu este vorba nici despre un nou termen de aprobare, spune el.

România a primit de la UE 1.4 mld euro pentru capitolul verde al PNRR denumit REPowerEU, bani europeni suplimentari pentru investiții în eficiență energetică destinați IMM-urilor și gospodăriilor, cu scopul clar de a ajuta consumatorii vulnerabili să își diminueze facturile la energie și să nu rămână în urmă în contextul tranziției către energia verde.

”Guvernul României a avut timp până la 30 aprilie să depună capitolul REPowerEU la Comisia Europeană și să spună cum plănuiește să investească cei 1.4 mld eur. Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a transmis o varianta neoficială a capitolului, cerând finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servii clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU.

Dragoș Pîslaru, negociator al REPowerEU și al Mecanismului de Redresare și Reziliență din partea Parlamentului European, a atras atenția încă din luna februarie că planul Guvernului nu este adecvat nevoilor românilor și că este esențială consultarea cu societatea civilă. De asemenea, Partidul REPER a oferit o alternativă la capitolul propus de Guvern, punând accentul pe renovarea profundă a locuințelor și eficiență energetică. Această alternativă a fost transmisă oficial către Guvern în timpul singurei sesiuni de consultare și a avut sprijinul societății civile, se arată în comunicat.

Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER și coraportor REPowerEU:

”Comisia Europeană a aprobat doar investițiile legate de eficiență energetică și care ajută gospodăriile și antreprenorii să își reducă facturile – adică exact ce am transmis împreună cu partidul Reper ca soluții. Am cerut 1 miliard pentru casele românilor și micii antreprenori.

Acum, când Comisia a respins bazaconiile pe care voia Guvernul să le facă cu bani europeni, poate că, în sfârșit coaliția se va hotărî să ne asculte, pe cei care știm cum trebuie implementat REPower, și să se gândească și la români. De aia avem extremism în România: pentru că politicienii de la putere îți bat joc de oportunitățile europene și cred că pot servi clientela politică cu bani europeni. Surpriză! Nu se poate! Banii europeni sunt pentru dezvoltarea cetățenilor europeni.”