Din oras

Comerciantii din centru, somati sa isi puna firme decente. Specialistii in patrimoniu: e cam tarziu, au scapat situatia de sub control

Scris de 557

Firme in toate culorile, luminoase, dinamice, intinse pe toata fatada si cu mesaje desantate impodobesc centrul Clujului de multi ani, iar primaria a demarat in aceasta perioada controale si sanctiuni in vederea intrarii in legalitate. Specialistii atrag atentia ca actiunea vine cam tarziu, dupa ce au tolerat ca 80% din firmele din centru sa fie ilegale si, mai mult, ca exista panouri si afisaje ilegale amplasate chiar de municipalitate in centru.

Controalele ii nemultumesc pe comercianti, acestia invocand haosul afisajului publicitar din oras, afisajul ilegal si renovarile facute dupa ureche in zona centrala.

“De ce sa imi schimb eu firma si sa platesc amenda ca am un afis pe usa, in interior, cand altii schimba fatadele unor cladiri vechi si isi afiseaza reclama unde vor ei?”, spune un anticar din centru.

“Foarte multe firme nu au nici avizele noastre si nu respecta normele. In centru, unde e zona de protectie, 80% sunt in situatia asta. In asemenea zone nu se accepta firmele perpendiculare, tuburi gen Coca-Cola si orice chestiuni stridente. Comerciantii spun ca daca respecta regulile, magazinele lor nu mai sunt observate. Drept urmare, isi monteaza firmele dupa cum ii duce capul”, a explicat Victor Cublesan, director al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu (DJCP) Cluj.

Situatia pare insa fara iesire, pentru ca, dupa ce isi platesc amenzile, comerciantii isi fac iar propriile improvizatii publicitare.

“Sunt inclusiv firme care au afisaj legal si isi  trantesc apoi ditamai panoul, fara nici o autorizatie. Cand ajung la noi, discutia e fara sfarsit: noi le spunem una, ei vor alta. Avem aceleasi legi ca si orase ca Roma sau Munchen, insa noi facem ca la Istanbul sau Kabul. Cred ca isi fac un calcul: platesc amenda, care e de vreo 1.000 de lei si apoi imi pastrez firma”, a rezumat directorul.

Arhitectul Virgil Pop, consilier superior in cadrul DJCP Cluj si secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice a rezumat si mai plastic situatia.

“Majoritatea firmelor din centru sunt ilegale, primaria a tolerat in ultimii ani toata debandada asta si orasul a ajuns sa fie balcanic, mizerabil, plin de firme si reclame ilegale. Primaria a inceput sa reglementeze situatia, dar in ceasul al 13-lea si ignorand faptul ca se afla printre principalii ilegalisti”, a atras atentia acesta.

Arhitectul face referire la prismele amplasate pe Bulevardul Eroilor si intre strada Napoca si Universitatii, cu reclame la concerte si, recent, la inaugurarea unui restaurant.

“Regulamentul spune foarte clar ca publicitatea stradala e admisa doar cand e vorba de evenimente in interesul comunitatii, or, inaugurarea unui restaurant, e doar reclama. Clujul e impanzit cu reclame la telefonie, spectacole, concerte”, a explicat el.

Pentru a intra in legalitate, comerciantii trebuie sa se prezinte la DJCP Cluj, de unde isi vor ridica avize, in urma analizei si consultantei date de specialisti.

“Publicitatea ilegala e facuta si prost. Lumea nu isi face o reclama decent. Multi vin la noi cu planul gata facut. Unii vor reclama pe toata cladirea. Pe caldiri unicat trebuie puse firme unicat, iar ei vor unele tipizate. In alte tari, am vazut si Mc Donald’s, si Vodafone sau Groupama scrise frumos. Cred, de pilda, ca la noi Covrigaria Petru are relatii necuviincioase cu primaria, altfel nu ar avea asa infatisare proasta fara sa pateasca nimic. La fel, firmele de jocuri electronice”, a remarcat Pop.

Ca exemple pozitive, arhitectul a mentionat lista cu firme din cladirea bisericii Greco-catolice “Schimbarea la fata” de pe Bulevardul Eroilor si reclamele din jurul portii de pe strada Napoca, nr. 2.

Oficialii primariei nu au furnizat inca o pozitie in aceasta problema. ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 7 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 12 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 13 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE