Din oras

Colina, transformata din zona verde intr-un adevarat cartier de blocuri

Scris de 1,573

Locuitorii de pe strada Colina din Manastur se plang de noile constructii autorizate aici de Primaria clujeana. Inainte o zona de case, acum aici au aparut primele blocuri, in locul brazilor si a spatiului verde.

Pana in 2008, zona strazii Colina din Manastur era o oaza de verdeata si era considerata una rezidentiala, destinata locuintelor de maxim doua etaje. In ultima perioada, insa, Primaria clujeana a inceput sa acorde autorizatii de construire pentru locuinte colective. Cativa locuitori mai vechi din zona sustin ca aceste locuinte sunt ridicate pe terenuri ce apartineau inainte de domeniul public. Mai mult, constructiile sunt realizate cu pretul modificarii amenajarii naturale a terenurilor, iar mormane de pamant au aparut, peste noapte, din cauza santierelor.

Unul dintre proiectele imobiliare in curs de dezvoltare este un ansamblu de locuinte, compus din patru blocuri cu regim de inaltime P+2. Potrivit descrierii proiectului, terenul este proprietate privata, apartinand lui Aurel Florin Crisan. Aici urmeaza sa fie ridicate patru blocuri destinate locuintelor colective.

In 2013, Primaria a autorizat, in aceeasi zona, pe strada Colinei nr. 28, construirea altor blocuri, tot patru la numar. Beneficiarul proiectului imobiliar este Alexandru Radu Vidican.

Clujenii care locuiesc pe aceasta strada sunt nemultumiti ca zona se transforma intr-un nou pol de dezvoltare imobiliara.

Mai mult, clujenii sustin ca o mare parte din ceea ce era inainte teren ce apartinea domeniului public a trecut acum in proprietate privata si urmeaza sa se construiasca in urmatoarea perioada.

“Tot versantul estic al Parcului Colina este parcelat si probabil se vor construi case. Din povestile vechilor manastureni acea zona a fost dintotdeauna in domeniul public. Cum au intrat persoane fizice in posesia lor? Am auzit ca cei care au intrat in posesia acelor terenuri sunt <> cunoscuti in primarie, care se ocupa numai cu afaceri de acest gen, respectiv construiesc imobile oriunde si oricum si ulterior le vand”, spune un clujean care locuineste pe strada Colina.

Urbanistii clujeni sustin ca aici s-a construit in ultimii ani cu respectarea legii. Arhitectul Serban Tiganas, care este si membru in Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului din Primaria Cluj-Napoca, spune ca este frecvent ca terenurile publice sa treaca in proprietate personala.

“Este o problema care trebuie discutata cu actele in fata, insa argumentul ca a fost domeniu public nu inseamna ca nu poate deveni privat prin retrocedari sau alte proceduri. Proprietatea evolueaza, mai ales dinspre public spre privat”, este de parere Serban Tiganas.

“Intr-adevar, vag cunosc niste proiecte de locuinte colective si dupa stiinta mea sunt conforme cu Planul Urbanistic General”, completeaza Tiganas.

Arhitectul le recomanda celor nemultumiti de noile constructii sa conteste aceste proiecte.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 19 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 22 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE