Afacerea zilei

Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Cluj-Napoca, un start bun spre o cariera de succes. Afla oferta educationala pentru anul 2015-2016

In zilele noastre, fiecare scoala se lupta sa isi asigure candidatii pentru locurile disponibile, la fiecare inceput de an scolar. Favorizate sunt liceele de prestigiu din centru, pentru care batalia este mai mare. Dar si scolile de cartier pot reprezenta o varianta buna, daca se au in vedere avantajele pe care acestea le prezinta.

Astazi, va vom aduce in atentie o scoala de renume in domeniul pregatirii tehnice, Colegiul „Anghel Saligny”, situat peste drum de cladirea BRD-ului de pe Bulevardul 21 Decembrie, la cativa pasi de centru.

Avantajele unei scoli cu profil tehnologic, fata de invatamantul teoretic, sunt multiple. Primul ar fi ca, la absolvire, ai in mana o diploma de calificare in meseria pentru care ai optat, o pregatire satisfacatoare si perspectiva reala a unui job.

Apoi, cei care aleg invatamantul profesional de 3 ani pot continua liceul, la zi sau la seral, si nu ii impiedica nimic sa mearga mai departe, la facultate.

Prin dobandirea unei meserii de la varste fragede, elevul isi poate manifesta creativitatea in zona practica, dobandeste competente noi si poate prinde drag de munca, daca o face cu placere si chiar cu entuziasm.

La Colegiul Tehnic „Alghel Saligny”, un colectiv de cadre didactice inimoase si bine pregatite, atat profesional cat si pedagogic, asteapta sa preia o noua generatie de elevi. Sunt oameni dispusi sa depuna timpul si efortul necesar ca sa ii ajute pe acesti tineri sa-si descopere si sa-si dezvolte abilitatile pentru a-si asigura un viitor.

Societatea romaneasca nu are nevoie doar de teoreticieni, de oameni „cu mapa”. De la an la an, se simte tot mai acut nevoia de muncitori calificati in diverse meserii. Cererea nu e acoperita integral de piata, astfel ca acestia ajung sa fie bine remunerati si sa isi poata asigura o existenta decenta, fara grija zilei de maine.

Dar avantajele dobandirii unei meserii din timpul liceului merg pana la a sadi in mintea frageda a adolescentului respectul pentru munca cinstita, o stima de sine ridicata data de rezultatele palpabile ale eforturilor fizice si intelectuale si, mai ales, o personalitate structurata temeinic pe principii sanatoase, de care tanarul va beneficia pe parcursul intregii sale vieti.

„Avem dotari la cele mai inalte standarde. Fiecare sala de clasa are calculator si videoproiector. In doua sali avem cate un smartboard, pe care il utilizam la lectiile interactive”, preciseaza prof. Corina Pop, directorul Colegiului „Anghel Saligny”.

Colegiul dispune, de asemenea, de 2 laboratoare de Chimie, un laborator de Fizica, unul de Biologie, dotate cu aparatura necesara, 4 sali de calculatoare, cabinete de Romana, de Franceza, cabinete tehnice de Constructii si Instalatii. Pentru fiecare specializare, exista ateliere dotate la standarde inalte.

Nici sportul nu a fost neglijat, scoala dispunand de o sala de sport  cu teren sintetic si un teren in aer liber. De altfel, echipa de baschet fete este coordonata de antrenorul Lucian Filip, care se ocupa de fetele din lotul national de baschet.

Biblioteca scolii cuprinde o lista ampla de volume din toate genurile si are o sala de lectura generoasa, dotata cu calculatoare.

„Suntem inclusi in programe de dezvoltare nationala, ca scoala-pilot. Prin noi, s-au implementat noile programe scolare in invatamantul profesional si tehnic, pe domeniul Constructii, instalatii si lucrari publice”, precizeaza directorul adjunct al Colegiului „Anghel Saligny”, Andrei Feher.

Colegiul Tehnic are in derulare programe europene Erasmus si Comenius, in parteneriat cu tari comunitare. Chiar in aceasta primavara vor avea loc mobilitati (schimburi de elevi) cu Polonia, Spania, Portugalia, Italia, Bulgaria si Turcia.

In cadrul programului Leonardo da Vinci (actualmente Erasmus), elevi din aceasta scoala au participat la o specializare de 3 saptamani in Portugalia, in urma careia au primit o diploma recunoscuta international, au doandit noi abilitati, au invatat o noua limba si au luat contact cu o alta cultura si civilizatie.

Rezultatele frumoase ale elevilor silitori s-au concretizat in diplome si calificari la fazele nationale ale Olimpiadelor scolare. Anul acesta, 2 elevi s-au calificat la faza nationala, la specializarile Tehnician ecolog si Protectia calitatii mediului si Tehnician desenator in constructii si alti 2 la faza nationala a concursului „Petru Poni”, la Chimie, clasele a IX-a si a XII-a.

Specializarile oferite in fiecare an se stabilesc in colaborare cu agenti economici care au nevoie de forta de munca in diferite domenii. De aceea, gradul de absorbtie al absolventilor pe piata muncii este din ce in ce mai ridicat.

Pentru anul scolar 2015-2016, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” isi propune sa scolarizeze pe filiera tehnologica, la ZI, 2 clase a IX-a, a cate 28 de elevi, profil Tehnic (Constructii, instalatii si lucrari publice) si profil Resurse naturale si protectia mediului.

La Scoala Profesionala sunt 4 specializari: Zugrav-vopsitor-ipsosar-tapetar, Zidar-pietrar-tencuitor, Tamplar universal si Padurar. Cu o asemenea diploma la mana, nivelul de salarizare creste considerabil.

Scoala Postliceala din cadrul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” beneficiaza, pentru anul I, de un numar de 56 de lucuri la Buget, iar pentru anul al II-lea de 66 de locuri la Buget. Specializarile sunt: Topograf in constructii si  Proiectant decoratiuni interioare.

Tot in cadrul Colegiului functioneaza si cursurile Scolii de Maistri, unde, in anul scolar urmator, vor fi 28 de locuri la anul I si 22 la anul II, de asemenea, tot la Buget, pentru specializarile Maistru constructii civile, industriale si agricole si Maistru instalator in constructii.

Profesorii dedicati din Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” fac pregatiri gratuite cu elevii, dupa ore. Marea lor satisfactie e atunci cand reusesc sa sadeasca in inimile copiilor care le trec prin maini respectul pentru cinste, omenie si munca. 

Sursa foto: Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *