Din oras

Cofetariile Clujului, “blocate” in broscute, amandine, prajituri “Dobos” si “Ora X”

Scris de 4,822

Au trecut mai bine de 25 de ani de la Revolutie, insa clujenii se dau in vant tot dupa prajiturile epocii comuniste. Aproape ca nu gasesti cofetarie fara “clasicele” savarine, eclere, broscute sau “Ora X” etalate in prim-plan in vitrina. Incercarile administratorilor dornici de innoriri nu au avut pana acum sorti de izbanda, iar cei care tin “cu dintii” de traditie se pare ca sunt chiar copiii.

Deserturi sofisticate cum ar fi Crumble cu mere, lapte de migdale si inghetata de vanilie, Crepes Suzette au chocolat, Moelleux au Chocolat, sau mai popularele cup cakes sau pop cakes nu prea le sunt accesibile si clujenilor. Si asta chiar din cauza gusturilor lor.

“Noi de acum trei ani am preluat cofetaria Carpati de la Steaua Rosie. De atunci, incercat sa venim cu cateva produse revolutionare in domeniu, preparate dupa retete din Germania. Ma refer aici la tartele cu mere, cu zmeura, mac sau prune sau cheesecake clasic si din caramel. Au  si acum succes, insa pentru un public mai instarit. Am incercat insa sa renuntam cu totul la produsele traditionale, la “banalul“ dobos,  “Ora X”, amandina sau diplomat, insa fara sa avem succes”, a povestit Jozsi Bencze, directorul comercial al cofetariei Carpati, unul dintre simbolurile Clujului in domeniu.

Drept urmare, sortimentele clasice se vand in continuare, alaturi de cele noi.

“Cantitativ, prajiturile din vechea generatie se vand mai bine. La final de luna, constatam ca si cele noi aduc tot atatia bani, pentru ca sunt mai scumpe. Cred, totusi, ca se mai schimba mentalitatile. Sortimentele vechi sunt de neinlocuit, dar e si un segment de populatie care s-a invatat cu cele noi si le cumpara. Copiii sunt cei mai traditionali, ei sunt cei care cer broscute, amandine sau “Ora X”. Ei sunt cei care dicteaza piata”, a mai spus oficialul de la Carpati.

Produsele “traditionale” sunt si in topul vanzarilor cofetariilor Nicole (fostele Nicola), cunoscute pentru preparatele in ingrediente naturale.

“Clujenilor le trebuie numai ciocolata si cacao, daca faci ceva nou sunt reticenti”, rezuma Felicia Veres, sefa de laborator in cadrul acestor cofetarii.

In perioada sarbatorilor, la Nicole se vand prajituri de casa, haios, saleuri, preparate cu nuca si mac.

“In rest, clientii cauta prajiturile clasice: savarine, cremes, dobos, amandine, felii de tort. Am incercat sa facem si ceva nou, cu fructe, creatii de-ale noastre si au prins intr-o oarecare masura, insa la clujeni tot preparatele cunoscute merg”, a spus specialista.

In privinta schimbarii numelui lantului de cofetarii din “Nicola” in “Nicole”, sefa de laborator a explicat ca se faceau confuzii cu o cofetarie din Bucuresti care avea acelasi nume.

Si Cofetaria Lemnul Verde are in prim-plan produse ca Tort Caramel, Tort Profiterol, Tort Ciocolata, prajitura cu mar, isler, pireu de castane, spumoase, broscute, diplomat, tiramisu, amandine sau ecler.

“In total, cu tot cu torturi, avem cam 30-40 de sortimente pe care le comandam zilnic, sunt mereu aceleasi si se cumpara mereu toate. Se vinde bine Tortul Lemnul Verde, cremsnit cu frisca, rulada cu ciocolata, eclere, profiterol”, a precizat Ioana Serban, vanzatoare in cadrul magazinului.

 Copiii dau tonul si aici.

“Cei mici prefera broscutele, buburuzele, tot ce e colorat”, a mai spus aceasta. 

Foto: Eugen Olariu, FacebookULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 5 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 8 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 20 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 22 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE