Politica

Coaliția PSD-PNL, în pericol. Nu se înțeleg asupra datei elegerilor prezidențiale

Coaliţia de guvernare PSD-PNL nu s-a înţeles pe data alegerilor prezidenţiale, au precizat surse politice pentru News.ro. O nouă întâlnire va avea loc vineri.

Coaliţia s-a reunit azi de la ora 10.00, pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale, în urma ultimei discuţii dintre cele două partide rămânând două variante de lucru, cu 15 sau 29 septembrie primul tur de scrutin. Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut deja, în şedinţa de guvern de vineri, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale, el subliniind că în discuţie dunt două date pentru turul I de scrutin, 15 sau 29 septembrie.

Liberalii vor să negocieze un termen intermediar privind alegerile prezidenţiale, între septembrie şi noiembrie, au precizat surse liberale pentru News.ro. Astfel, 27 octombrie primul tur şi 10 noiembrie turul al doilea este o nouă variantă pusă pe masa coaliţiei.

Coaliţia a discutat săptămâna trecută în două întâlniri subiectul calendarului alegerilor prezidenţiale, în contextul în care, pentru organizarea scrutinului în luna septembrie, aşa cum se stabilise iniţial, termenul limită pentru ca Guvernul să dea hotărârea privind data alegerilor este 2 iulie.

Miercuri şi joi au discutat PSD şi PNL, iar compromisul la care s-a ajuns a fost ca primul tur să se organizeze fie în 15 septembrie fie în 29 septembrie.

PNL şi-a dorit păstrarea datei alegerilor prezidenţiale conform prevederilor constituţionale, în noiembrie şi decembrie. Motivul îl constituie faptul că ideea unei candidaturi în tandem preşedinte-premier, din partea celor două partide, a picat, astfel că nu se mai justifică devansarea acestui scrutin.