Politica

CNS Cartel ALFA solicită demiterea ministrului Muncii şi intrarea într-un dialog social ”real şi responsabil”

CNS Cartel ALFA solicită demiterea ministrului Muncii şi intrarea într-un dialog social ”real şi responsabil”, precum şi revenirea la o fiscalitate echilibrată a muncii, prin transferul unui procent din contribuţiile sociale înapoi către angajator, transmite Agerpres.

”Conflictul social amplu existent astăzi în România şi care cuprinde din ce în ce mai multe categorii socio-profesionale este rezultatul direct al unor decizii politice greşite (precum mutarea integrală a poverii fiscale asupra lucrătorilor); al lipsei de responsabilitate a guvernanţilor, care au produs şi întreţinut un adevărat haos legislativ, prin adoptarea de legi pe care apoi le-au blocat de la aplicare şi prin întreţinerea unor inechităţi majore în societate; al incompetenţei promovate la toate nivelurile de decizie; al lipsei de consultare cu partenerii sociali. În fapt, lipsa unei consultări reale este sursa principală a tuturor conflictelor. Obstrucţionarea dialogului social şi atitudinea arogantă a guvernanţilor au dus la blocajele actuale ce au amplificat nemulţumirile lucrătorilor”, susţin reprezentanţii Cartel Alfa într-un comunicat remis AGERPRES.

Aceştia consideră că ministrul Muncii interpretează ”într-un mod personal şi dictatorial dialogul social”, precizând că oficialul de la Muncă invită la discuţii anumiţi parteneri sociali, ”după criterii care nu se regăsesc în nicio lege a dialogului social”. În opinia acestora, proiecte de legi extrem de importante, cuprinse în PNRR – reforma pensiilor speciale, legea salarizării şi reforma sistemului public de pensii, au fost elaborate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. Lipsa de transparenţă, ”modul în care clasa politică ţine cu dinţii de privilegii aberante şi sfidătoare” , precum pensiile speciale ale aleşilor, ratarea termenelor din PNRR, dar şi semnalele negative transmise de Bruxelles, ”arată clar incompetenţa guvernului în gestionarea procesului de revenire din criză”.

”Primul pas necesar pentru gestionarea conflictelor este demiterea actualului ministru al muncii şi intrarea intr-un dialog social real şi responsabil. O a două măsură prioritară este revenirea la un sistem fiscal echilibrat, cu transferul imediat a unui procent din contribuţiile sociale ale angajaţilor înapoi către angajator. Haosul politic nu este creat de către lucrătorii care sunt în stradă sau ameninţă cu greva. Răspunsul acestora vine după şiruri lungi de nemulţumiri în care negocierile au eşuat, iar doleanţele lor nu au fost luate în seamă. Nu doar incompetenţa domnului Budăi ne-a adus în acest prag, ci şi lipsa de preocupare, empatie şi solidaritate cu oamenii muncii, ruptura majoră dintre clasa politică şi cetăţeni. Politicienii tratează sindicaliştii din educaţie precum un cartof fierbinte, l-au pasat de la unul la celălalt, fără a zice ceva clar. Accentul se pune pe ”nevoia de terminare a grevei” şi nu pe soluţionarea problemelor şi a cauzelor acestora”, afirmă sindicaliştii Cartel Alfa.