In vizor

CNATDCU/ Rectorii, eliminați din componența comitetelor pentru nominalizarea viitorilor membri. Vezi numele universitarilor clujeni care figurează în lista propusă de Ministerul Educației

Ministerul Educației a anunțat recent lista comitetelor ce urmează să decidă asupra viitoarei componențe a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și a noilor membri din mandatul 2020-2024. Astfel, cei doisprezece rectori care au acceptat să facă parte din comitetele de selecție a viitorilor membri au fost respinși de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), care a propus spre consultare o listă cu specialiști recunoscuți la nivel internațional pentru activitatea pe care o desfășoară în domeniul lor de cercetare, precum și a unor personalități din universitățile și institutele de cercetare românești, de asemenea „cu activitate științifică recunoscută la nivel internațional”.

Circa 40% din numele propuse de ministrul Monica Anisie provin de la universități și institute de cercetare din 15 țări din întreaga lume (SUA, Franța, Olanda, Canada, Germania, Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda, Japonia, Mexic, Italia, Portugalia, China, Irlanda), printre care se numără și cercetători români. 

CITEȘTE ȘI: Rectori clujeni care vor să preia controlul asupra CNATDCU. Miza: destinația fondurilor doctorale și banii din cercetare

Monica Anisie a lansat în dezbatere publică componența comitetelor care vor decide cine face parte din Consiliul de Atestare a Diplomelor Universitare. 

Doar numele profesorului universitar Ioan Aurel Pop, fost rector pentru două mandate al Universității „Babeș-Bolyai” și Președintele Academiei Române, se regăsește în continuare pe listă.

Numele celorlalți rectori, printre care figurau și câteva personalități clujene – Cornel Cățoi, rectorul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca și Radu Marcel Moraru, rectorul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca – au fost suspendate. 

CITEȘTE ȘI: Controlul asupra CNATDCU/Daniel DAVID: „NO COMMENT. E o situație sensibilă…”

„Ministerul Educației și Cercetării supune consultării publice, în perioada 4-7 mai 2020, componența comitetelor de selecție a membrilor comisiilor de specialitate ale Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) – mandatul 2020-2024.

Mai exact, sunt prezentate listele cu personalitățile care vor selecta viitorii membri ai comisiilor de specialitate CNATDCU. Acestea pot fi accesate AICI.

Instituțiile de învățământ superior, prin Consiliul Național al Rectorilor, Academia Română și institutele de cercetare, precum și asociațiile profesionale și științifice au transmis propuneri privind componența comitetelor.

Viitorii membri ai comisiilor de specialitate vor fi selectați de 137 de personalități, iar dintre acestea aproximativ 40% provin de la universități și institute de cercetare din 15 țări din întreaga lume (SUA, Franța, Olanda, Canada, Germania, Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda, Japonia, Mexic, Italia, Portugalia, China, Irlanda).

În ceea ce privește universitățile și institutele de cercetare românești, acestea sunt reprezentate de personalități cu activitate științifică recunoscută la nivel internațional”, se arată în anunțul publicat de Ministerul Educației și Cercetării. 

Printre personalitățile clujene care figurează în lista propusă spre consultare de MEC, pe fiecare domeniu de studiu, se regăsesc nume precum Viorel Pop (Fizică), Alexandru Ozunu (Ingineria mediului), Balint Marko (Biologie și biochimie), Florin Streteanu (UBB) în locul lui Tudorel Toader pentru domeniul Științe Juridice, Levente Szasz (Științe economice și administrarea afacerilor), Adrian Opre (Psihologie, științe ale educației, educație fizică și sport), Corin Braga (Filologie), Cristian Barta și Teofil Tia (Teologie), Ioan Aurel Pop (Istorie și studii culturale) Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.

Tot la domeniul Istorie se regăsește și numele cercetătorului austriac Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena și autorul lucrărilor Corneliu Zelea Codreanu-Ascensiunea şi căderea „Căpitanului” și România în 100 de ani. Bilanțul unui veac de istorie (Humanitas).

Dan D. Micu (Inginerie Electrică), Ioan Salomie (Calculatoare, tehnologia infromației și ingineria sistemelor), Dorel Banabic (Inginerile industrială și management) Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Carmen Mihu (Medicină) UMF Cluj-Napoca.

Componența integrală a comitetelor de selecție a membrilor CNATDCU, lansată în dezbatere de Ministerul Educației, poate fi consultată aici. 

Mandatele actualilor membri ai Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) expiră în această vară, în cursul lunii iunie.

Inițial, pe lista celor care urmau să decidă asupra selecției viitorilor membri CNATDCU figurau 12 rectori, printre care Tudorel Toader, Marian Preda, Daniel Breaz, Valentin Popa, dar și Cornel Cățoi, rectorul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca și Radu Marcel Moraru, rectorul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. 

Ministerul Educației și Cercetării a renunțat la aceste candidaturi și a lansat recent o listă cu personalități din sfera academică internațională, printre care se regăsesc și universitari români, comitete ce urmează să decidă selecția viitoarelor comisii și membri ai Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

CNATDCU reprezintă structura care decide în privința calității învățământului universitar și în ceea ce privește afacerile plagiatelor, stabilește condițiile și criteriile minimale necesare obținerii titulului de profesor universitar, condițiile pentru atribuirea titlului de doctor, evaluarea profesorilor universitari în vederea coordonării doctoratelor, precum și înființarea noilor școli doctorale. 

 

 

 

 

 

sursa foto: realitatea.net 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *