In vizor

CNAIR a reziliat contractul pentru sectorul de autostradă Chețani – Câmpia Turzii. După cinci ani stadiul lucrărilor este de doar 36,87%

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat, joi, rezilierea contractului cu constructorul sectorului Cheţani – Cîmpia Turzii din Autostrada 3, unde progresul lucrărilor, în ultimele 5 luni, a fost de doar 1 la sută. Fioros pe Facebook, Drulă a scris: ”destul!”. Este singurul sector care lipseşte din autostrada care ar uni Cluj-Napoca (Gilău) de Târgu Mureş (Ungheni).

”Destul! Pe A3, sector Cheţani-Câmpia Turzii, progresul în ultimele 5 luni a fost 1%. CNAIR a reziliat astăzi contractul cu constructorul. Cu lucrări începute în anul 2016, dar ajunse în 2021 abia la stadiul de sub 40%, nu putem face performanţă în dezvoltarea infrastructurii şi a României, în general”, a scris, joi, pe Facebook, Cătălin Drulă.

Minsitrul afirmă că firma care construieşte acest lot, ajunsă în insolvenţă şi cu subcontractori neplătiţi, ”a beneficiat de toată bunăvoinţa autorităţilor române”.

”Este soluţia pe care CNAIR a încercat din răsputeri să o evite, pentru că relicitarea restului de tronson presupune nişte proceduri de relativă durată. Însă nu mai putem priva România de acest sector din autostrada A3. Avem nevoie de infrastructură urgent. Istoria acestei licitaţii, derulate în 2015, este şi o lecţie despre acceptarea unor oferte subevaluate de companiile participante. Valoarea licitată de compania câştigătoare a fost de 280 milioane lei, pe când estimarea iniţială pentru acest lot de 15,7km era de 620 de milioane lei. Termenele erau de 4 luni proiectare şi 12 luni execuţie pentru un segment de autostradă în relief foarte uşor”, a mai scris Drulă.

Potrivit acestuia, în acest moment, pe şantier nu se lucrează deloc, iar lucrările deja executate încep să se degradeze.

”În ultimele cinci luni, lucrările au avansat cu doar 1%. Am cerut CNAIR să implementeze un calendar accelerat pentru relicitare, astfel încât să avem un nou constructor în teren cât mai curând”, a mai scris Drulă.

Prin urmare, CNAIR anunță că a luat decizia de a rezilia contractul cu firma Straco pentru tronsonul de autostradă Chețani – Câmpia Turzii. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă a prevăzut această decizie încă din februarie. Straco are mari probleme financiare și în ultimul an a lucrat foarte puțin pe acest tronson.

„CNAIR a notificat Antreprenorul Asocierea SC Straco Grup SRL – SC Total Road SRL – SC Specialist Consulting SRL în vederea rezilierii contractului „Proiectare și Execuţie pentru Realizarea Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 2A: Ogra – Câmpia Turzii, Lotul 3: Chețani – Câmpia Turzii, km 21+500 – km 37+191″. Decizia rezilierii acestui contract este consecința faptului că Antreprenorul nu a respectat un număr de 3 înștiințări de remediere și a abandonat șantierul. Precizăm că după deschiderea traficului rutier pe Nodul Rutier Chețani, în data de 18.09.2020, Antreprenorul a redus considerabil ritmul de execuție a lucrărilor. La data deschiderii traficului, progresul fizic era de 36,81%, iar în prezent progresul fizic înregistrat este de 37,86%, Antreprenorul înregistrând un progres de aproximativ 1% în ultimele 5 luni. Menționăm că rezilierea efectivă intră în vigoare în 14 zile de la notificarea Antreprenorului”, a transmis CNAIR.

După rezilierea contractului, CNAIR va elabora o nouă documentație de atribuire în vederea relicitării acestui contract pentru finalizarea lucrărilor de construcție a acestui sector de autostradă.

Lotul Chețani-Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania a fost marcat în permanență de întârzieri.

În 2019, lucrările au avansat cu doar 10%.

Tot cu 10% au avansat lucrările și în mandatul fostului ministru al Transporturilor, Lucian Bode, chiar dacă acesta susținea că a preluat acest tronson sub forma unui „muzeu”.

Ziar de Cluj sublinia problemele de pe acest lot al autostrăzii Transilvania încă din vara anului trecut, lucrările fiind mult întârziate, principalul motiv al întârzierilor fiind problemele finaciare mari cu care se confruntă antreprenorul.

Pe tronsonul A3 Chețani – Câmpia Turzii lucrările abia au ajuns la 31,78% în vara lui 2020, deși contractul a fost semnat în februarie 2015 și primele lucrări au demarat în mai 2016.

Contractul a fost câștigat de o asociere condusă de firma românească Straco Grup, valoare contractului fiind de 279 milioane de lei (circa 58 mil. euro). 

Constructorul se află în insolvență, iar furnizorii și subcontractorii către care are datorii au cerut falimentul. O altă problemă este cauzată de existența unor lucrări suplimentare pe care Compania de Drumuri nu vrea să le achite. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *