Vocea ta

#CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților

de Szakats Istvan

CMID nu e și nu a fost folosit vreodată. Oricât se laudă CJ + RADP + Supercom că procesul de predare trebuie să se termine luna asta (adică într-o săptămână) centrul nu va funcționa cel puțin încă 3-4-6 luni, dar după unele estimări avizate, probabil nici măcar în acest an. Detalii.
1. Levigatul băltește în depozit. Ce caută levigatul nedrenat în depozit? Nu sunt puse tuburile de drenaj cum trebuie? Așa, la o ploaie serioasă, levigatul dă pe deasupra.
2. Dacă cumva sunt puse țevile corect, stația de osmoză inversă de ce stă pe sec? Șanțurile săpate cu excavatorul în gunoi indică faptul că levigatul de fapt ar fi aspirat și dus din CMID cu cisterna, NETRATAT.
3. Stația de sortare e atât de lună și bec încât în mod clar e perfect NEfolosită. Dar stația aia ar trebui să aibă către 100 de angajați care să o opereze, și care ar fi trebuit DEJA să tot fie învățați, de luni de zile să lucreze pe sculele alea. Dar imaginile arată că sculele alea nu au fost nici măcar pornite cu gunoi în ele. Care înseamnă că CMID nu poate să aibă autorizație degrabă. Apropo, sunt angajați operatorii ăia? Patarâtenii (dar chiar și câțiva nepalezi cu care am vorbit) spun că nici vorbă.
4. Silozurile de compostare zac perfect goale. Asta, în condițiile în care 70% din deșeurile noastre sunt biodegradabile. DE ASTA se umple CMID-ul cu o viteză de 2 ori mai mare. În aproape 3 ani, au reușit să umple spațiul de depozitare pe 6 ani, reducând viața celulei la modul cel mai dramatic. Și asta e opera RADP, care opera CMID-ul din 2020, și o operează de fapt și azi. Iar Consiliul Județean deja se dă de ceasul morții să caute un loc pentru o nouă celulă. Pe „bani europeni”. Mmmmmm.
5. Silozurile de compostare totuși nu zac ele perfect goale. Ce caută acolo camioane de sticle și nailoane, îmburdate, când acolo ar trebui să fie material biodegratabil compostabil, trecut prin tratarea mecano-biologică?
6. În corpul depozitului, am numărat 5 (!) saltele una lângă cealaltă. Asta dovedește că nu e vorba de un vreun accident, ci chiar de o atitudine de „dă-i să sune”. GNM, APM, ADI, helău?
7. Și între timp, semnalăm și prima grevă la munkașii supramunciți și neplătiți de la Supercom. Acum, Stăpânirea i-a astupat gurile cu ceva promisiuni. Dar treaba merge clar cătă vale.
În concluzie.
Țeapă, clujene. Pe asta dai tu banul. Și toată țeapa asta e păzită de ADI Metropolitan – în care tronează, la loc de frunte, municipiul Cluj-Napoca (reprezentat de domnul primar Boc), APM Cluj, și Garda de Mediu. Vă mulțumim! Dar poate punem de-un denunț, direct la OLAF, precum ne-au recomandat câțiva europarlamentari cărora i-am trimis imaginile.