De cartier

Clujul verde, pe hârtie: A fost semnat contractul pentru modernizarea Parcului Feroviarilor, o investiție întinsă pe 1 an și 8 luni

După nesfârșite amânări, așa-numitul proiect «Clujul verde» a înregistrat un progres semnficativ de etapă: a ajuns stadiul de hârtie. Autoritățile au anunțat semnarea contractului pentru modernizarea Parcului Feroviarilor, o investiție așteptată de clujenii din cartierele Iris și Mărăști de mai bine de 5 ani de zile. Problema majoră pentru care lucrările au fost întârziate – cea a finanțării, a rămas în continuare deschisă: lucrările de execuție ar urma să fie finanțate din bugetul public, dar și prin intermediul fondurilor europene. Deocamdată, însă, liniile de finanțare europene rămân închise, Clujul beneficiind doar de asigurări că proiectul de reamenajare a parcului Feroviarilor va fi sprijinit și prin fonduri complementare. Termenul de execuție al lucrărilor este de 1 an și 8 luni de la emiterea ordinului de începere. 

„Clujul Verde: Am semnat contractul de execuție pentru Parcul Feroviarilor

Astăzi am semnat contractul pentru execuția lucrărilor de „Revitalizare și activare Parcul Feroviarilor”.

Momentan, finanțarea o avem din bugetul local, cel puțin în prima parte, iar după deschiderea liniilor de finanțare europeană, vom încerca să asigurăm finanțare complementară.

Spațiul propus spre modernizare cuprinde Parcul Feroviarilor, strada Parcul Feroviarilor și malurile râului Someș”, a notat edilul Emil Boc pe pagina sa de Facebook. 

Valoarea proiectului este 36.974.045,91 lei fără TVA, executantul fiind asocierea NORD CONFOREST (Leader), ECO GARDEN CONSTRUCT SRL.

Durata lucrărilor este de 20 de luni de la momentul emiterii ordinului de începere.

În septembrie 2021, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca anunțau semnarea iminentă a contractului de execuție a lucrărilor de amenajare a Parcului Feroviarilor. Din păcate, acordul a fost semnat trei luni mai târziu. 

„Concursul de soluții pe care noi l-am câștigat a fost organizat în 2018.

În 2020, noi am predat proiectul tehnic și de atunci au fost înregistrate niște proceduri de achiziție a lucrărilor de execuție, s-a stabilit constructorul.

Și așteptăm, în lipsa unui buget, din câte înțeleg, pentru acest proiect. Aceasta este principala motivație pentru care lucrurile acolo nu au demarat”, recunoștea arhitectul Vlad Rusu, în septembrie 2021, perioadă în care lucrările de modernizare a parcului ar fi trebuit să înceapă. 

În condițiile în care finanțarea europeană nu este încă accesibilă, susținerea acestui proiect din fonduri publice rămâne în continuare problematică, după cum recunoștea recent chiar primarul Emil Boc. 

„Avem câștigătorul. Dar avem nevoie de bani. 

Costul este suplimentar, este foarte mare. Și liniile de finanțare europene nu s-au deschis. 
Am primit o promisiune de sprijin din partea Ministerului Mediului, că vom fi incluși și să așteptăm până când se deschide linia de finanțare pentru București și pentru Cluj, pentru marile municipii, pentru ceea ce înseamnă spații verzi.

Sperăm să o putem obține în decembrie, astfel încât să evoluăm cu lucrările de acolo. 
Dar, oricum, acea lucrare se face. 
În mod clar, este de neoprit. 

Problema este că trebuie să găsim cele mai bune soluții financiare pentru a putea să asigurăm sustenabilitatea proiectului.

Pentru că, vedeți, avem foarte-foarte-foarte multe cheltuieli. Am semnat ieri proiectul de 5 milioane de euro pentru lărgirea Calea Moților-Mănăștur”, declara la începutul lunii decembrie primarul Emil Boc, la un post local de radio.

CITEȘTE ȘI: Proiectul de modernizare a Parcului Feroviarilor rămâne fără finanțare, dar este «de neoprit», potrivit autorităților. BOC: Am primit o promisiune de sprijin… Așteptăm până când se deschide linia de finanțare

Obiectivele proiectului:

– Revitalizarea Parcului Feroviarilor – 53.457 mp: reconfigurarea aleilor, construirea de pavilioane, realizarea sistemelor de irigații, modernizarea iluminatului public, instalarea de mobilier urban modern;

– Amenajarea străzii Parcul Feroviarilor – 8.496 mp – de asemenea, pe str. Feroviarilor nr. 2 este în stadiu de pregătire avansată proiectul unei creșe

– Amenajarea malurilor râului Someș;

– Realizare pasarele pietonale peste râul Someș.

Potrivit autorităților, amenajarea presupune un nivel ridicat de biodiversitate, oferind un cadru propice atât pentru floră cât și pentru faună temporară.

Reamenajarea integrală a suprafeței parcului și a zonelor adiacente cuprinde: 

– suplimentarea vegetației existente cu noi plantări de arbori și arbuști, cu vegetație specifică zonelor umede, cu soiuri autohtone existente de-a lungul cursului Râului Someș Mic și 

– executarea lucrărilor de modernizare a zonei urbane: alei pietonale, mobilier urban, iluminat public, dotări de agrement, recreere și sport precum și podețe pietonale.

Parcul Feroviarilor, un proiect de modernizare așteptat de clujeni, a fost preluat de Primăria Cluj-Napoca încă din anul 2017. Localnicii din zonă sunt nemulțumiți de ritmul extrem de lent în care acționează autoritățile locale pentru realizarea acestui proiect. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *