Din oras

Clujul va exporta „elemente de calitate a vieții” în satele-dormitor din suburbii. BOC: „Să ducem calitatea vieții până acolo!”

Municipiul Cluj-Napoca va exporta c a l i t a t e a  v i e ț i i în suburbii. În acest mod, municipalitatea își propune să-și extindă influența și în comunele-dormitor, iar satele din împrejurimi precum este cazul Floreștiului, vor deveni mai inteligente – smart-village. Chiar dacă în așa-numitul «an al cartierelor» realitatea de hârtie din birourile Primăriei nu coincide cu realitatea din cartierele orașului, administrația locală anunță o nouă strategie privind dezvoltarea calității vieții din suburbiile municipiului Cluj-Napoca. 

După o scurtă discuție cu Dubravka Šuica, comisarul european pentru democrație și demografie, edilul Emil Boc a înțeles necesitatea transferului calității vieții de la oraș la sat.

„Și ce-am mai discutat ieri – am avut o discuție de 30 de minute cu comisarul european Šuica, pentru a pune la punct și în România, pentru prima dată, un proiect care să vizeze interconectivitatea între spațiul urban și spațiul rural. 

Să vedem cum putem face mai atractiv spațiul rural, zonele rurale din preajma Clujului, astfel încât și acolo să avem elemente de calitate a vieții internet, educație, sănătate, evenimente, astfel încât oamenii să poată să stea inclusiv în mediul rural cu aceeași calitate a vieții precum o au și la Cluj.

Foreștiul, la noi, e comună… da?, în acte administrative. 

Dar el e mai bine-văzut decât orice oraș de nivel mediu din România.

Trebuie să ne gândim cum, de exemplu, Floreștiul poate să aibă aceeași calitate a vieții ca și la Cluj”, a declarat edilul Emil Boc în cadrul unei intervenții la un post de radio local. 

Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca exportul de calitate a vieții nu se rezumă la satul-dormitor Florești.

Elemente de calitate a vieții vor fi transferate în toată suburbia Clujului, așa-numita „arie metropolitană”. 

„Dar și alte, alte localități care fac parte din aria metropolitană, mai apropiată sau mai îndepărtată. 

Să avem acest orizont de analiză încât să ducem calitatea vieții până acolo”, a susținut Boc. 

Anul 2021 a fost dedicat de administrația locală cartierelor municipiului Cluj-Napoca. Principalele obiective de dezvoltare s-au rezumat la desființarea garajelor și la realizarea de noi facilități pentru clujeni în zonele de locuință, precum este cazul Bazei Sportive La Terenuri, unde lucrările de execuție sunt în întârziere, iar autoritățile iau în calcul rezilierea contractului. 

CITEȘTE ȘIVIDEO – În șantierul Bazei Sportive „La Terenuri” se doarme, cu o lună înainte de termenul de finalizare. Trece „anul cartierelor” și în cartiere lucrările vor fi terminate la anul!

Cu toate acestea, elemente de calitate a vieții ar putea fi deja exportate în mediul rural – băncuțe smart, iluminat led, senzori pentru identificarea parcărilor etc. 
  

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *