Din oras

Clujul si cainii. Asociatiile de proprietari apeleaza la tertipuri pentru a evacua patrupezii din blocuri

Fiecare bloc cu legea lui. E realitatea in care traiesc asociatiile de proprietari din Cluj-Napoca, care stabilesc dupa bunul plac legi si reguli noi cu care-i ameninta pe locatari. “In conformitate cu hotararile adunarii generale din luna octombrie 2013 … aveti obligatia evacuarii cainilor din imobil”. Cu acest anunt au fost intampinati in noul an locuitorii unui bloc din Manastur.

“Mentionam ca nerespectarea acestor hotarari ne va duce in situatia de a apela la autoritatile competente, pentru sprijin, in vederea punerii in aplicare a hotararilor adunarii generale”, mai scrie presedintele asociatiei de locatari, Margareta Marcon, care semneaza instiintarea.

Cu alte cuvinte, asociatia de proprietari a decis, fara sa aiba un temei legal, ca locuitorii blocului trebuie sa-si “evacueze” cainii, pentru ca asa s-a votat in adunarea generala. Altfel, ei, nemultumitii, vor apela la “autoritatile competente” pentru a fi siguri ca animalele sunt scoase din imobil.

Decizia ii scandalizeaza nu numai pe proprietarii de animale, ci si pe cei care cunosc legea. Juristul Mircea Jorj spune ca o astfel de prevedere este pe cat de imorala, pe atat de ilegala.

“Nu exista niciun temei legal pentru o asemenea decizie. Garda de Mediu si Directia de Sanatate Publica sunt singurele doua institutii care pot constata nereguli in privinta acestor chestiuni. In plus, in apartamentul omului, in care acesta locuieste legal, nu se poate intra decat cu sentinta judecatoreasca. Orice masura luata trebuie facuta in baza unor sentinte definitive si irevocabile”, subliniaza Jorj, care spune ca decizia de evacuare a cainilor este neconstitutionala.

Orice proprietar care respecta normele de conduita nu poate fi obligat sa renunte la animal. Asta e deja discriminare. Pe proprietatea ta, atata timp cat nu incalci drepturile celorlalti, poti sa faci ce vrei”, mai spune juristul.

La fel de intrigat de hotararea asociatiei de locatari din Manastur este si Radu Termure, presedintele Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor. Acesta apeleaza la Constitutie si spune ca este dreptul oricarui cetatean de a se bucura de bunurile pe care le detine. Decizia pe care se sprijina Margareta Marcon, presedinta asociatiei cu pricina, este una care incalca drepturi constitutionale si cetatenesti.

“Asociatia de proprietari nu poate sa oblige un proprietar sa renunte la animalele pe care le detine. A existat, intr-adevar, o hotarare de Consiliu Local care limita numarul de animale detinute la apartament, pentru care era nevoie de acordul vecinilor, dar ea a fost anulata. Din pacate, exista reprezentanti ai autoritatilor care invoca in continuare acea hotarare.  Se fac demersuri cu caracter abuziv catre cetateni, generate de acte normative ilegale”, spune Termure.

“Daca asociatia vrea sa scape de un animal, doua-trei sesizari sunt de ajuns”

Pana si presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj-Napoca recunoaste ca decizia evacuarii cainilor este una exagerata si abuziva, chiar daca sustine ca legea e de partea celor multi.

“Daca stam la bloc, suntem la cheremul adunarii generale. Cei putini se supun celor multi, asta e democratia. Eu nu am o problema cu animalele, dar apartamentele sunt pentru locuit, nu pentru caini si alte animale care sunt facute sa zburde”, sustine Sorin Muntean, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, Muntean recunoaste ca puterea asociatiilor de locatari e limitata – acestea nu pot sa oblige un cetatean sa renunte la animalul pe care il tine in apartament.

“Nu o sa-i scoata cainele afara, dar o sa se creeze animozitati. Daca se ajunge in instanta, proprietarul animalului poate merge la medicul veterinar  sau la asociatia chinologica. Daca are referinte ca animalul e cuminte, nu latra, nu e agresiv, nimeni nu se poate atinge de el. Pana la instanta, e, insa, cale lunga. Trebuie sa se uzeze toate procedurile” , incheie presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *