In vizor

Clujul risca sa dea banii inapoi Uniunii Europene. Proeictul CMID, initiat de Alin Tise, pare compromis in totalitate

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, initiatorul proiectului pe fonduri europene Centrul de Management Integrat al Deseurilor, il considera compromis in totalitate. Din cauza intarzierilor de peste patru ani numai la lucrarile de la prima celula, care ar trebui sa primeasca deseurile clujenilor, pentru a nu se intra din nou in criza, Alin Tise a lansat o noua varianta de lucru: un incinerator pentru deseuri care sa prduca si energie. Totodata a declarat ca isi asuma inclusiv posibilitatea de a se ajunge in situatia de a rambursa finantarea obtinuta de la Uniunea Europeana pentru proiectul CMID. 

Problemele Centrului de Manangemen Integrat al Deseurilor par sa fie o nuca greu de spart chiar si pentru initiatorul proiectului. Alin Tise a adus in fata reprezentantilor presei situatia la zi a lucrarilor si a lansat ipoteza renuntarii la proiect si, implicit, returnarea fondurilor europene utilizate pana in prezent. 

 “Avem in analiza, si am cerut directorilor de specialitate, pentru ca aici avem o mare problema.  Am si comunicat cu partidele politice subiectul. Am avut discutie si cu o parte din primari membri in ADI. Exista riscul ca acest CMID, datorita intarzierilor de patu ani, sa fie compromis in totalitate. Asta presupune ca intr-un timp foarte scurt toate  primariile, incusiv primaria Cluj-Napoca, toate primariile de comune plus consiliul judetean va trebui sa decidem, urmare a unor studii aprofundate, daca acest proiect, asa cum este el astazi, este compromis cum spun serviciile de specialitate din consiliu, daca acest proiect continua sau nu mai continua”, a afirmat Alin Tise. 

Alin Tise considera ca proiectul  nu va fi functional  nici peste 6 ani, invocand procedurile care urmeaza a se desfasura in vederea finalizarii primei celule de depozitare a deserurilor precum si desemnarea operatorului care va fi obligat sa construiasa cea de a doua celula in termen de 5 ani. 

“Este o decizie extrem extrem de greu de luat, dar eu personal sunt cunvins ca niciunul dintre partidele din consiliu, cu atat  mai putin angajatii CJ nu ne vom permite sa mergem cu un proiect de care stim astazi ca nu va functiona nici in 2022. Suntem in procedura de licitatie pe prima celula sa continuam CMID-ul. Este in procedura de adjudecare. Porbabil ca vom finaliza adjudecarea undeva pe august-septembrie. Daca vom avea contestatii probabil ca ne vom duce doua trei luni cel putin, iar daca ne ducem in proces vom ajunge in anul urmator deja. Sa presupunem ca nu vom avea contestatii si ca semnam contractul in luna septembrie. Durata de constructie este de 18 luni a primei celule. Vom ajunge in 2018-2019 daca se termina la timp. Noi in 2019 trebuie sa incepem licitatia pentru operator. Bistrita a stat trei ani in proces (de licitatie – n.r.) pentru operator. Prima celula nu poate fi functionala fara operator. Vom ajunge sa avem prima celula gata, dar operatorul nu. Daca mai calculam un an doi cu licitatia pentru operator, trecem de 2020. Operatorul care va incepe sa opereze pe prima celula are obligatia prin contract sa faca in 5 ani pe banii lui a doua celula. Noi cand facem prima celula trebuie sa ducem acolo toate gunoaiele din judet incusiv din statiile temporare pe care le au acuma primariile. Asta inseamna ca noi, intr-un timp foarte scurt, vom umple prima celula intr-o perioada de sub un an. Daca acel operator nu isi termina a doua celula pentru care are termen de 5 ani, noi vom ajunge la un moment mort, intre momentul cand prima celula e plina si momentul cand functioneaza a doua celula”, a declarat Alin Tise.

Varianta achizitionarii  unui incinerator pare sa fie cea mai agreata, insa acest lucru ar implica returnarea de catre Consiliul Judetean Cluj a peste 60 de milioane de lei UniuniiEuropene, bani cheltuiti pana in prezent in cadrul CMID. 

“Va trebui sa luam o decizie foarte rapida. Ne ducem mai departe sau spunem stop joc. Facem corect ce e de facut sau impreuna cu primaria, intr-un an si un pic avem incineratorul care va deservi nu numai judetul ci, chiar toata Transilvania. La incinerator cu cat aduci mai mult gunoi cu atat produci mai multa energie. Cu alte cuvinte avem interes sa il facem cat mai repede ca el produce bani intr-un an si ceva. Acest proiect (CMID), in 4-5 ani nu va fi gata, va cheltui si bani neeligibili foarte multi si, in final, dupa ce il umplem tot la incinerator ajungem. Am comunicat asta cu partidele pentru ca va fi un vot politic in esenta. Eu personal sunt dispus sa pornim discutiile in profunzime dar nu sunt de acord sa ma adancesc in namol, in mocirla si sa tot continuam un proiect care din start are putine sanse sa ajunga la final intr-un termen rezonabil. Daca astazi avem 2-3 milioane de euro neeligibili deja si vom avea cu inchiderea de rampa altii neeligibili. O sa ajungem sa avem aproape 25% din bani pe neeligibili in momnetul finalizarii CMID, care sunt mai mult decat am da acuma inapoi” a afirmat presedintele CJ Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *