In vizor

Clujul ramane fara copaci: toaletari abuzive in mai multe cartiere ale orasului

De cateva saptamani, in Cluj-Napoca, arborii din oras sunt toaletati abuziv. Atat pe paginile de Facebook ale clujenilor, cat si pe site-ul domnuleprimar.ro, au existat o serie de plangeri cu privire la modul in care acestia sunt intretinuti. Tot ceea ce ramane din copaci in urma lucrarilor de toaletare sunt niste cioturi. In nenumarate randuri, clujeni din diferite cartiere au solicitat reprezentantilor Primariei sa opreasca mascrarea copacilor, insa acestia au raspuns, la randul lor, ca lucrarile in cauza sunt realizate cu profesionalism.

Inca din luna februarie, saptamanal, au existat cate 2-3 plangeri cu privire la modul de toaletare a copacilor din oras. In ciuda acestora si a nenumaratelor fotografii care circula in mediul online si care dovedesc incompetenta celor responsabili, administratia locala inchide ochii si admite ca totul este in regula. Sesizarile clujenilor vin dinspre mai multe cartiere precum Grigorescu, Gheorgheni, Marasti sau Zorilor.

Cu toate ca ingrijirea copacilor este necesara, coroanele acestora sunt reduse atat de mult incat, in urma lucrarilor de toaletare, arborii par ca au fost supusi unui masacru. La sfarsitul lunii trecute, Daniela Chis, unul dintre cetatenii care s-au plans de aceste abuzuri din cartierul Gheorgheni, a primit din partea Primariei si un raspuns. Reprezentantii institutiei asigura ca firma cu care colaboreaza este specializata in astfel de lucrari si ca, mai mult, vinovatii ar putea fi, in unele cazuri, chiar asociatiile de proprietari care nu angajeaza oameni cu experienta in domeniu.

„Primaria realizeaza lucrari de toaletare a arborilor in colaborare cu o firma specializata. Se toaleteaza maximum 25 % din coronamentul copacului, iar in anumite cazuri, doar crengile care produc diverse pagube imobilelor.

In paralel cu lucrarile executate de Primarie, astfel de toaletari executa si asociatiile de proprietari, iar in general, aceste nu angajeaza persoane autorizate pentru astfel de lucrari. Va recomandam sa ne precizati adresa exacta unde se efectueaza aceste toaletari, in vederea atentionarii si indrumarii conducerii asociatiei de proprietari in ceea ce priveste efectuarea acestor lucrari”, i-au raspuns acestia in replica.

La fel, Elena Sparleanu a reclamat astfel de lucrari necorespunzatoare in zona Gheorgheni, precizand ca legea Spatiilor verzi prevede interzicerea interventiei la coroanele arborilor de pe domeniul public, cu exceptia celor uscate. Insa raspunsul furnizat de Directia Ecologie urbana, spatii verzi si salubritate din cadrul Primariei a fost un copy paste al replicii date catre Daniela Chis. Ca dovada, faptul ca institutia i se adreseaza clujencei Elena Sparleanu, cu apelativul „Daniela Chis”.

De altfel, situatia nu este mai roz nici in Marasti, in zona strazii Fabrica de Zahar, unde, a sesizat ieri clujeanul Barbu Precup, trei artari au fost complet distrusi, ramanand fara coroana.

„Doresc sa sesizez mutilarea a trei arbori de pe strada Fabricii de Zahar, nr. 8, in data de 31.03 sau 01.04. Este vorba de trei artari maturi, sanatosi si fara ramuri uscate, la care le-a fost taiata complet coroana, dupa cum se poate vedea in pozele atasate. Doresc sa se investigheze cine sunt responsabilii, pentru a fi atentionati si informati”, scrie acesta pe domnuleprimar.ro.

In plus, clujeanul atrage atentia asupra faptului ca taierea abuziva a copacilor a devenit un fenomen in Cluj-Napoca, lucru care este in dezvantajul esteticii orasului si a sanatatii arborilor. De asemenea, el solicita Primariei informatii pertinente, nu raspunsurile de tip copy paste pe care le-a oferit in cazul altor sesizari.

„Acest caz, desigur stiti, nu e singular. In tot orasul se mutileaza an de an copaci, sub pretextul „toaletarii de primavara”, de catre firmele cu care are primaria are contract sau de persoane fizice. Putem spune ca, in Cluj, „aliniamentul de arbori” a ajuns o raritate. De aceea, as dori sa stiu ce masuri ia primaria in fata atator sesizari. E clar ca ceva trebuie sa se schimbe. Cred ca o campanie de informare a cetatenilor (online si prin brosuri/pliante, eventual impreuna cu ONG-uri) ar ajuta la reducerea acestui obicei prost si ar limita numarul de interventii neautorizate. 

Va rog sa nu-mi dati acelasi raspuns cu copy/paste pe care l-ati dat si altor sesizari similare, in care sa imi spuneti ca se taie maxim 25% din coroana copacului, cand pozele arata niste trunchiuri lipsite de coroana!”, incheie revoltat Barbu Precup.

Foto: domnuleprimar.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *