Eveniment

Clujul protestează în fața Guvernului și cere respectarea drepturilor salariale ale angajaților din învățământ: Suntem nemulțumiți de firimiturile aruncate de guvernanți drept măriri salariale

Sindicaliștii din învățământ protestează în fața Guvernului și susțin că în cazul în care desconsiderarea resursei umane din învățământ va continua, există posibilitatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale.

Și Clujul protestează în Piața Victoriei 

În continuare, Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice rămâne neaplicată. 

Profesorii ar fi trebuit să primească o majorare de 16% a salariilor de bază, în medie, pentru a ajunge la sumele din grila de salarizare prevăzută de Legea 153/2017. Această majorare ar fi trebuit să fie acordată încă din 2020, dar a fost amânată de Guvernele Orban și Cîțu, fiind acum din nou amânată parțial de Guvernul Ciucă.

„De ieri am început protestele în fața Guvernului. Sunt la București, împreună cu o delegație din partea Clujului, iar acțiunile noastre se desfășoară pe parcursul a trei zile, de luni până miercuri inclusiv suntem în fața Guvernului pentru a protesta, federația noastră (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ), împreună cu celelalte federații, Spiru Haret și Alma Mater. 

Suntem nemulțumiți! Suntem nemulțumiți de toate deciziile care s-au luat la nivelul Guvernului, din păcate ni se aruncă niște firimituri de 40-50 de lei de măriri de salariu și e clar că nu mulțumește pe nimeni din sistemul nostru de învățământ. 

Astfel încât salariații sunt foarte nemulțumiți. De luni am început la nivelul unităților de învățământ să lansăm un referendum pentru a vedea care este poziția membrilor noștri de sindicat, dacă doresc să organizăm și alte forme de protest, incluzând atât greva de avertisment cât și greva generală începând cu data de 10 ianuarie 2022”, a declarat pentru Ziar de Cluj președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, Lucia Cojocaru. 

Protestul, care urmează grevelor polițiștilor și a angajaților CFR, are loc înainte de adoptarea bugetului pentru anul 2022. 

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simeon Hăncescu spune că mărirea de 7 % – anunțată de Guvern – ar fi, de fapt, de sub 4%, iar această creștere e prea mică pentru a face o diferență, în condițiile în care profesorilor li s-a promis că în 2022 vor atinge maximul în grila de salarizare.

Potrivit președintelui FSLI, profesorii ar urma să primească în plus 65 de lei:

„O indexare a salariilor sub 4 % este de neacceptat. În orice țară normală, indexările trebuie să acopere cel puțin inflația. Ori, la noi, puterea de cumpărare a celor din învățământ va avea mult de suferit.

Vine o iarnă grea. Ne uităm ce se întâmplă cu prețurile la gaze naturale și la energie electrică.

Vor fi oameni care vor scoate din buzunar 800-1.000 de lei pentru întreținere. Cum se va descurca un profesor care are salariul 2.020 de lei și va mai lua 60 de lei la salariu?”, potrivit președintelui FSLI, Simeon Hăncescu.  

Sindicatele au anunțat proteste de stradă și în țară, la nivel național, pichetarea sediilor prefecturilor, programate săptămâna aceasta.

De asemenea, sindicatele din învățământ iau în calcul diversificarea acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale din ianuarie 2022. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: captură fsliromania/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *