Din oras

Clujul, prin ochii turistilor: “Poarta” dinspre Vest

Scris de 143

Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului anul viitor. Autoritatile vad in acest titlu o buna oportunitate de a promova orasul si de a castiga notorietate in Europa. In plus, se asteapta la un val semnificativ de turisti la evenimentele realizate cu si pentru tineret pe parcursul anului 2015.

“Aceasta reusita este pasaportul Clujului pentru competitia de a obtine statutul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021 si arata, totodata, faptul ca avem ce arata Europei, ca suntem un model de bune practici pentru tarile Uniunii. Prin faptul ca vom fi singurul oras – capitala europeana de tineret in anul 2015, vom obtine o extraordinara vizibilitate, existand premise ale cresterii numarului de turisti cu circa 20%”, a declarat primarul Emil Boc la castigarea titlului.

Pentru ca prima impresie este intotdeauna foarte importanta,  Ziar de Cluj va arata ce vor vedea turistii atunci cand intra in Capitala Europeana a Tineretului. Ce anume aratam Europei, ce imagine are orasul prin prisma “portilor de intrare” in municipiu? Lasam impresia unui oras ingrijit, curat, sau dimpotriva, dezorganizat si haotic?

Astazi vom vorbi despre cea mai “vestica” intrare in oras, cea dinspre Oradea.

Printre blocurile gri din Manastur

Intrarea principala dinspre partea de Vest in Cluj-Napoca este pe drumul European 60, dinspre Oradea. Pe aici ajung majoritatea turistilor care vin cu masina dinspre Ungaria, Austria sau Germania. O tabla tricolora de bun venit agatata de un suport metalic, ce aduce cu bratele unei macarale,  se intinde deasupra soselei si un indicator cu numele orasului ii anunta ca au ajuns in Cluj-Napoca. Asta, daca inteleg ce inseamna “Bine ati venit!”, pentru ca, spre deosebire de Brasov, Sibiu sau alte orase, la Cluj mesajul de bun venit este doar in limba romana.

In schimb, cativa metri mai incolo se gaseste o tabla in patru limbi prin care turistul este anuntat ca se afla pe “itinerarul Jules Verne din Castelul din Carpati”. Dupa ce trec de oamenii care stau pe partea cealalta a drumului “la ocazie”, oaspetii nostri vor ajunge sub podul pe care troneaza un banner mare al Bancii Transilvania si doua mai mici cu Visit Cluj, portalul de promovare a municipiului.

Prima imagine pe care o vad dupa ce intra in oras este sirul de blocuri de pe Calea Floresti, specific oraselor din fostul bloc comunist. Soseaua nu este foarte curata, urmele de antiderapant sunt vizibile peste tot, dar este relativ intretinuta chiar la intrarea in oras. Gropile incep mai incolo, pe la Podul Calvaria. Si pomii si gazonul arata bine la intrare, asa ca, poate, nu ii dezamagim foarte mult pe turistii care vor veni pe aceasta “poarta de intrare” in Capitala Tineretului din 2015.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Politica
  Kelemen Hunor: ”Ne-am vândut țara!” Motivul pentru care Ungaria are prețuri mai mici la combustibil: ”Noi nu mai controlăm ceea ce înseamnă industrie petrolieră”
 • Acum 10 hours In vizor
  VIDEO – Locuitorii din Petreștii de Jos reclamă că apa le spală drumurile și le inundă curțile din cauza lucrărilor neexecutate din 2009 de la Autostrada Transilvania
 • Acum 10 hours Politica
  SE SCHIMBĂ REPERE POLITICE ÎN TOATĂ ȚARA: Camelia Sălcudean a demisionat din funcția de președintă a USR PLUS Cluj, cică ”dezamăgită” de partid
 • Acum 11 hours Din oras
  Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”
 • Acum 12 hours Justitie
  Un bărbat din Câmpia Turzii a fost ridicat de mascați. Acesta este un client al pușcăriilor și are la activ și o evadare din arest
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Cluj-Napoca este “primul oraș care” are un festival comunitar organizat de propriul ghetou
 • Acum 13 hours Justitie
  Fostul judecător CCR, Daniel Morar, nu are o părere prea bună despre pregătirea profesională a actualilor judecători ai Curţii: “Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul”
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”
 • Acum 14 hours In vizor
  Investigaţie desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din Cluj: Percheziții de amploare în România și Austria
 • Acum 14 hours Eveniment
  ŞI NICI N-AU ÎNCEPUT ELECTRIC CASTLE ŞI UNTOLD: Clujean drogat la volan “pentru de dimineaţă”
 • Acum 14 hours General
  Că tot are 1200 de angajaţi, plătiţi regeşte, municipalitatea mai angajează doi consilieri cu un salariu de 7.000 de lei brut, fiecare. O bucătăreasă câştigă aproape 6000 de lei
 • Acum 15 hours In vizor
  ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN ÎŞI DISTRUGE PROPRIUL ÎNVĂŢĂMÂNT, Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate
 • Acum 15 hours Editorial
  Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE