Din oras

Clujul, prin ochii turistilor: “Poarta” dinspre Vest

Scris de 143

Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului anul viitor. Autoritatile vad in acest titlu o buna oportunitate de a promova orasul si de a castiga notorietate in Europa. In plus, se asteapta la un val semnificativ de turisti la evenimentele realizate cu si pentru tineret pe parcursul anului 2015.

“Aceasta reusita este pasaportul Clujului pentru competitia de a obtine statutul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021 si arata, totodata, faptul ca avem ce arata Europei, ca suntem un model de bune practici pentru tarile Uniunii. Prin faptul ca vom fi singurul oras – capitala europeana de tineret in anul 2015, vom obtine o extraordinara vizibilitate, existand premise ale cresterii numarului de turisti cu circa 20%”, a declarat primarul Emil Boc la castigarea titlului.

Pentru ca prima impresie este intotdeauna foarte importanta,  Ziar de Cluj va arata ce vor vedea turistii atunci cand intra in Capitala Europeana a Tineretului. Ce anume aratam Europei, ce imagine are orasul prin prisma “portilor de intrare” in municipiu? Lasam impresia unui oras ingrijit, curat, sau dimpotriva, dezorganizat si haotic?

Astazi vom vorbi despre cea mai “vestica” intrare in oras, cea dinspre Oradea.

Printre blocurile gri din Manastur

Intrarea principala dinspre partea de Vest in Cluj-Napoca este pe drumul European 60, dinspre Oradea. Pe aici ajung majoritatea turistilor care vin cu masina dinspre Ungaria, Austria sau Germania. O tabla tricolora de bun venit agatata de un suport metalic, ce aduce cu bratele unei macarale,  se intinde deasupra soselei si un indicator cu numele orasului ii anunta ca au ajuns in Cluj-Napoca. Asta, daca inteleg ce inseamna “Bine ati venit!”, pentru ca, spre deosebire de Brasov, Sibiu sau alte orase, la Cluj mesajul de bun venit este doar in limba romana.

In schimb, cativa metri mai incolo se gaseste o tabla in patru limbi prin care turistul este anuntat ca se afla pe “itinerarul Jules Verne din Castelul din Carpati”. Dupa ce trec de oamenii care stau pe partea cealalta a drumului “la ocazie”, oaspetii nostri vor ajunge sub podul pe care troneaza un banner mare al Bancii Transilvania si doua mai mici cu Visit Cluj, portalul de promovare a municipiului.

Prima imagine pe care o vad dupa ce intra in oras este sirul de blocuri de pe Calea Floresti, specific oraselor din fostul bloc comunist. Soseaua nu este foarte curata, urmele de antiderapant sunt vizibile peste tot, dar este relativ intretinuta chiar la intrarea in oras. Gropile incep mai incolo, pe la Podul Calvaria. Si pomii si gazonul arata bine la intrare, asa ca, poate, nu ii dezamagim foarte mult pe turistii care vor veni pe aceasta “poarta de intrare” in Capitala Tineretului din 2015.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 4 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 5 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 17 hours Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 21 hours In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 22 hours PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 23 hours Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 24 hours General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 24 hours Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 1 day Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 1 day In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
 • Acum 1 day In vizor
  După 9 ani de Cluj, doi tineri s-au mutat în Bucovina: “Clujul a devenit un oraș care nu mai e prietenos cu oamenii care stau acolo”
 • Acum 1 day Rautacisme
  În sfârşit a aflat şi Emil Boc că guvernul i-o desconsideră pe “Antonia” şi face “cloud-ul IT regional” la Beclean
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE