Editorial

Bistrita – lectia orasului considerat a 5-a roata la caruta Clujului

Scris de 283

Acum doua saptamani, intr-un duplex Cluj-Bistrita pe Transilvania Live, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, il ironiza superior pe Ovidiu Cretu, primarul Bistritei. Era vorba de indexarea taxelor si impozitelor, la acea vreme, Boc facea garagata afectat (dupa care le-a marit la randu-i) si dadea de inteles ca primarul uselist din orasul ala mic pe nume Bistrita nu-i decat un slugoi de-al premierului Ponta.

Acum 6 luni, Horea Uioreanu castiga fotoliul de sef al judetului Cluj, cel mai important judet al Transilvaniei. Nici pana azi, Horea Uioreanu n-a fost in stare sa genereze un plan concret si solid de activitate, marginindu-se doar la a-si face reclama pe pagina de Facebook si la a arata presei ce birou luxos si-a tras predecesorul. Asta in timp ce omologul sau dintr-un judet net inferior ca buget si perspective, Radu Moldovan, tocmai termina un concurs de design al portilor de intrare in judet, porti care aratau ca niste relicve comuniste si care vor fi redesenate de o tanara artista, Raluca Judet.

La Cluj, capii administratiei locale, Boc si Uioreanu, isi joaca renghiuri de comunicare, fac duble cu stadionul, nu mai stiu cum sa arate lumii cat sunt de importanti ei si cat de implicati in viata comunitatii.

La Bistrita, orasul ce nici la genunchiul Clujului nu ajunge, trei oameni importanti  – Radu Moldovan, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, primarul Ovidiu Cretu, prefectul Ioan Tintean – au aflat recent ca este posibil ca UBB sa inchida “extensia” academica si sa ii vaduveasca pe cei 1000 de studenti ce participau la cursurile UBB de acolo de educatie. Motivul inchiderii? Optimizare bugetara, spun gulerele albe din UBB, aceeasi oameni care au investit prosteste milioane de euro in extensii stupide precum cea din Gheorgheni (Harghita).

Sa fim seriosi, UBB e o entitate-gigant, foarte solida financiar. Cu posibila inchidere a extensiei bistritene, s-ar rezolva de fatada si o problema de orgoliu a unor profesori clujeni, speriati ca extensia capata tot mai multa importanta locala.

Una peste alta, niste politicieni cretini si lenesi ar fi ignorat total povestea.

Cei 3 pe care i-am numit mai sus si-au dat seama cat de importanta e extensia pentru zona. Ca, indiferent de nivelul academic, cu siguranta mai reduc ca la Cambridge, prezenta UBB in zona si profesorii ce lucreaza la Bistrita si studentii ce ies cu diplome de acolo contribuie decisiv la imbunatatirea perspectivelor orasului si judetului.

Ce stranie si inedita abordare! Ce ciudat e sa vezi ca politicienii gandesc corect si actioneaza in consecinta!

Articolul asta nu-i menit sa vi-i ridice pe cei 3 in slavi! Fiecare a fost facut arsice de presa locala atunci cand a meritat. Dar tot presa trebuie sa ii arate si in noua lumina.

Fara sa le pice tresele, cei trei decidenti s-au suit in masina azi-dimineata si au venit la Cluj. Ca sa il sustina pe profesorul fara insemnatate ce le-a deschis ochii si le-a sesizat problema. Si au ajuns la academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul UBB. Care, ce sa vezi?, fara sa aiba gomosenia unor stalpi (se stiu ei) ai UBB, i-a ascultat cu deschidere si i-a inteles. De aceea si venisera ditamai decidentii Bistritei, ca rectorul sa inteleaga ca acestor oameni le pasa atat de problema, cat si de UBB.

Sper din suflet ca domnul Ioan Aurel Pop sa cantareasca in favoarea Bistritei o eventuala decizie, mai ales in perspectiva regionalizarii.

Si sa observe domnul academician diferenta dintre capii administratiei locale din Cluj si cei din Bistrita-Nasaud.

Ma intreb mereu unde ar fi ajuns Clujul daca nu ar fi fost pe mana lui Funar timp de 12 ani. Ce ar fi devenit Clujul daca ar fi fost condus de oameni inteligenti, carora sa le pese.

 

Nota: Sunt nascut in Bistrita si dator Clujului. Am crescut in Bistrita si am inflorit in Cluj.ULTIMA ORĂ

  • Acum 9 hours Politica
    Kelemen Hunor: ”Ne-am vândut țara!” Motivul pentru care Ungaria are prețuri mai mici la combustibil: ”Noi nu mai controlăm ceea ce înseamnă industrie petrolieră”
  • Acum 10 hours In vizor
    VIDEO – Locuitorii din Petreștii de Jos reclamă că apa le spală drumurile și le inundă curțile din cauza lucrărilor neexecutate din 2009 de la Autostrada Transilvania
  • Acum 10 hours Politica
    SE SCHIMBĂ REPERE POLITICE ÎN TOATĂ ȚARA: Camelia Sălcudean a demisionat din funcția de președintă a USR PLUS Cluj, cică ”dezamăgită” de partid
  • Acum 11 hours Din oras
    Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”
  • Acum 12 hours Justitie
    Un bărbat din Câmpia Turzii a fost ridicat de mascați. Acesta este un client al pușcăriilor și are la activ și o evadare din arest
  • Acum 12 hours Jos palaria
    Cluj-Napoca este “primul oraș care” are un festival comunitar organizat de propriul ghetou
  • Acum 12 hours Justitie
    Fostul judecător CCR, Daniel Morar, nu are o părere prea bună despre pregătirea profesională a actualilor judecători ai Curţii: “Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul”
  • Acum 13 hours Vocea ta
    Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”
  • Acum 14 hours In vizor
    Investigaţie desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din Cluj: Percheziții de amploare în România și Austria
  • Acum 14 hours Eveniment
    ŞI NICI N-AU ÎNCEPUT ELECTRIC CASTLE ŞI UNTOLD: Clujean drogat la volan “pentru de dimineaţă”
  • Acum 14 hours General
    Că tot are 1200 de angajaţi, plătiţi regeşte, municipalitatea mai angajează doi consilieri cu un salariu de 7.000 de lei brut, fiecare. O bucătăreasă câştigă aproape 6000 de lei
  • Acum 15 hours In vizor
    ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN ÎŞI DISTRUGE PROPRIUL ÎNVĂŢĂMÂNT, Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate
  • Acum 15 hours Editorial
    Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF
Citește și...
UMILĂ OPINIE Editorial

Burlescul fotbalului românesc

Adică despre grotescul situaţiei de a face sport cu cocalari, bişniţari şi săgeţi cu muci […]

Recomandările redacției
TOP CITITE