Din oras

Clujul prin ochii turistilor: “Poarta” de la Gara, olfactiv te omoara

Scris de 216

Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului anul viitor. Autoritatile vad in acest titlu o buna oportunitate de a promova orasul si de a castiga notorietate in Europa. In plus, se asteapta la un val semnificativ de turisti la evenimentele realizate cu si pentru tineret pe parcursul anului 2015. Pentru ca prima impresie este intotdeauna foarte importanta,  Ziar de Cluj va arata ce vor vedea turistii atunci cand intra in Capitala Europeana a Tineretului. Ce anume aratam Europei, ce imagine are orasul prin prisma “portilor de intrare” in municipiu? Lasam impresia unui oras ingrijit, curat, sau dimpotriva, dezorganizat si haotic?

Ce vad turistii care vin cu trenul la Cluj-Napoca? Cum arata “poarta de intrare” a Clujului european din zona Garii?

Clujul murdariei si al dezordinii

Dupa ce turistii coboara din tren si trec prin sala de asteptare, privind socati o tabela de sosiri demna de piesa de muzeu, ajung in Cluj-Napoca. Taxi-uri, masini parcate aiurea, oameni cu bagaje, claxoane si jeg. Asta este prima imagine pe care o vede turistul cand iese din Gara.

Ca sa ajunga sa se urce in tramvaiul mov, rupt parca dintr-un alt film, turistul are de ales intre a fi calcat de masini sau a traversa prin pasajul subteran. Intrarea in pasaj este in partea dreapta, iar acesta are doua iesiri, una inapoi pe peron si alta in statia de tramvai. Peretii sunt curati, cu neoane incorporate, insa in partea de jos sunt niste urme dubioase de lichid galbui, care pare sa fie urina.

In cazul in care turistii decid sa ia un autobuz sau un troleibuz si sunt ajutati de trecatori sa gaseasca statia, pentru ca nu exista indicatoare pe care sa le inteleaga, au de bifat un test de foc: trebuie sa treaca prin pasajul nemodernizat. Aici, murdaria si mirosul depasesc orice imaginatie. Este si intuneric, lumina patrunde doar pe la intrari si mai vine de la barul din subteran, unde isi fac veacul tot felul de persoane dubioase.

Chiar daca rasufla usurati la iesire, dupa ce au ajuns la aer si vad infochioscul in intersectie, din pacate nu ii va ajuta la nimic pentru ca nu functioneaza. Asa cum nu merg nici celelalte din oras, astfel ca strainii nu au de unde sa ia informatii actualizate despre oras si trebuie sa se bazeze pe bunavointa localnicilor. La iesirea din pasaj, pe langa infochiosc stau florarese si cateva batrane de la tara, care vand patrunjel si lapte din plase de rafie. Vis!

In cazul in care hotelul Pax, de doua stele, chiar de la inceputul strazii Horea, nu le surade pentru cazare strainilor, nu le ramane decat sa ia un autobuz sau un taxi spre Centru. Un plus in zona Garii, fata de alte “porti de intrare” ale Clujului, il reprezinta multitudinea de magazine alimentare, patiserii sau cafenele de unde lumea isi poate lua de mancare sau de baut. Asta daca mai au pofta dupa ce au iesit din pasajul subteran.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Politica
  Kelemen Hunor: ”Ne-am vândut țara!” Motivul pentru care Ungaria are prețuri mai mici la combustibil: ”Noi nu mai controlăm ceea ce înseamnă industrie petrolieră”
 • Acum 9 hours In vizor
  VIDEO – Locuitorii din Petreștii de Jos reclamă că apa le spală drumurile și le inundă curțile din cauza lucrărilor neexecutate din 2009 de la Autostrada Transilvania
 • Acum 9 hours Politica
  SE SCHIMBĂ REPERE POLITICE ÎN TOATĂ ȚARA: Camelia Sălcudean a demisionat din funcția de președintă a USR PLUS Cluj, cică ”dezamăgită” de partid
 • Acum 10 hours Din oras
  Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”
 • Acum 11 hours Justitie
  Un bărbat din Câmpia Turzii a fost ridicat de mascați. Acesta este un client al pușcăriilor și are la activ și o evadare din arest
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Cluj-Napoca este “primul oraș care” are un festival comunitar organizat de propriul ghetou
 • Acum 11 hours Justitie
  Fostul judecător CCR, Daniel Morar, nu are o părere prea bună despre pregătirea profesională a actualilor judecători ai Curţii: “Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul”
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”
 • Acum 13 hours In vizor
  Investigaţie desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din Cluj: Percheziții de amploare în România și Austria
 • Acum 13 hours Eveniment
  ŞI NICI N-AU ÎNCEPUT ELECTRIC CASTLE ŞI UNTOLD: Clujean drogat la volan “pentru de dimineaţă”
 • Acum 13 hours General
  Că tot are 1200 de angajaţi, plătiţi regeşte, municipalitatea mai angajează doi consilieri cu un salariu de 7.000 de lei brut, fiecare. O bucătăreasă câştigă aproape 6000 de lei
 • Acum 14 hours In vizor
  ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN ÎŞI DISTRUGE PROPRIUL ÎNVĂŢĂMÂNT, Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate
 • Acum 14 hours Editorial
  Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE