Efectuarea microciparii cainilor cu stapan era obligatorie pana la 1 ianuarie 2015. Pana la acea data abia 35% dintre cateii din judetul Cluj au fost microcipati. La sase luni de la expirarea termenului legal situatia s-a schimbat, astfel ca judetul nostru este pe primul loc in tara la acest capitol.
“Noi stam cel mai bine, au fost microcipat 92% din cainii din judetul Cluj. Am avut si actiuni in colaborare cu ONG-uri, am gasit sprijin si la primarii, unele au suportat costul microcipului. 100% nu va fi niciodata, dar speram sa ajungem la 98%”, a explicat Nicolae Pivariu, seful Directiei Sanitar Veterinare Cluj.
Acesta spune ca medicii veterinari continua actiunea si arata ca DSV nu a dat nicio amenda celor care nu si-au microcipat cateii pana in 1 ianuarie.
“Amenzi am dat doar pe bunastare. Oamenii nu refuzau microciparea, dar spuneau ca nu au bani. Neexistand un refuz, nu am putut amenda. Clujul sta foarte bine la numarul de caini microcipati oricum”, a completat Pivariu.
Potrivit Ordinului Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare “cainii adulti cu proprietar se identifica si se inregistreaza pana la data de 1 ianuarie 2015 si in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora si cel mai tarziu inaintea vaccinarii contra rabiei”.