In vizor

Clujul nu are suficiente doze de vaccin pentru vârstnicii din centrele rezidențiale

Scris de 51

Lipsa vaccinurilor anunțată chiar de ieri de către Valeriu Gheorghiță este un fenomen prezent și în județul Cluj. Subprefectul Irina Munteanu a menționat azi că există un număr limitat de doze de vaccin, ceea ce înseamnă că nu vor reuși să vaccineze persoanele din centrele rezidențiale în ritmul în care și-ar fi dorit. Chiar dacă acest proeces continuă, în acest moment, Clujul ar avea nevoie de 5000 de doze de vaccin pentru a toate centrele rezidențiale.

“Este o problemă şi eu îi înţeleg perfect, doar trebuie să avem cu toţii puţină răbdare. La nivelul judeţului Cluj am centralizat datele de la toate centrele rezidenţiale publice şi private, care au însumat peste 2.000 de rezidenţi, în 50 de centre. O parte sunt publice, aparţinând de Direcţia Generală de Asistenţă Socială, cealaltă sunt private. Direcţia Generală de Asistenţă Socială a început vaccinarea încă din primele momente ale etapei a II-a, au vaccinat peste 700 de persoane până acum. Am continuat şi cu dializaţii în cele cinci centre de dializă. La fel, am continuat şi cu centrele rezidenţiale din mediul privat. Dar pe rând, cu multă grijă şi precauţie, pentru că suntem foarte limitaţi în ceea ce priveşte numărul de doze. Deci, procesul nu s-a oprit deloc. Însă, spre deosebire de ce intenţii aveam noi iniţial – şi am prioritizat această categorie la nivelul judeţului Cluj -, acum suntem foarte limitaţi ca număr de doze. Şi asta e problemă la nivel naţional şi european”, a declarat Irina Munteanu pentru Agerpres. 

Chiar dacă subprefectul susține că s-a încercat o prioritizare a vaccinării pentru persoanele din centre, lipsa unei astfel de directive venite de la nivel național a determină o luptă aprigă pentru vaccin. Bolnavii cronici și vârstnicii s-au luptat cu angajații din sectoarele esențiale pentru a reuși să primească vaccinul. Când au rămas fără vaccin și au realizat că nu există suficiente doze, Guvenrul a decis să suspende procesul de vaccinare pentru angajații din domeniile esențiale până ce România va începe să primescă în mod constant suficiente doze de vaccin. Din păcate deocamdată nu există un calendar clar al livrărilor de vaccinuri. 

Clujul a primit ultimele doze de vaccin în 26 ianuarie. La Centrul Regional de Distribuție Cluj au fost alocate 12.870 doze care au fost împărțite tuturor celor șase județe arondate. 

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, țara noastră primește cota corespunzătoare din tranșele de vaccin livrate la nivelul Uniunii Europene. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat revenirea la programul inițial de livrări către Uniunea Europeană începând cu 25 ianuarie și va crește numărul de doze în jurul datei de 15 februarie.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 3 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 5 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 16 hours Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 21 hours In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 22 hours PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 23 hours Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 23 hours General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 23 hours Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 1 day Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 1 day In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
 • Acum 1 day In vizor
  După 9 ani de Cluj, doi tineri s-au mutat în Bucovina: “Clujul a devenit un oraș care nu mai e prietenos cu oamenii care stau acolo”
 • Acum 1 day Rautacisme
  În sfârşit a aflat şi Emil Boc că guvernul i-o desconsideră pe “Antonia” şi face “cloud-ul IT regional” la Beclean
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE