Din oras

Clujul, impartit in doua: jumatate de oras e curatat de frunze, jumatate nu

Printre responsabilitatile celor doua firme de salubritate din Cluj, Rosal si Brantner, se numara si curatarea strazilor de frunze. Desi Parcul Central este o atractie din acest punct de vedere, strazile devin de-a dreptul inestetice, aceasta problema existand si la nivel de cartiere. In acest sens, reprezentantii celor doua firme sustin ca ar fi inceput deja activitatea de curatare a zonelor pe care le au in gestiune. Cu toate acestea, in timp ce muncitorii Brantner se ocupa de problema frunzelor inca de luna trecuta, cei de la Rosal au inceput sa stranga frunzele doar de lunea aceasta.

Daca nu sunt gunoaie pe strazi, sunt frunze. Ele nu reprezinta o problema prea mare in spatiile verzi, insa, adunate gramada pe strazi, frunzele arata inestetic. Ioan Zlati, directorul firmei Bratner sustine ca pe sectorul de care sunt responsabili au inceput aceasta activitate inca de luna trecuta si nu ar trebui sa existe probleme in acest sens. Mai mult, spune el, deoarece sunt copaci care se usuca mai greu, precum cei din cartierul Andrei Muresanu, colectarea frunzelor trebuie sa se faca constant.

„Noi am inceput de o luna activitatile de strangere, de cand au inceput sa cada frunzele. E toamna, nu poti sa tii omul sub copac. Face, trece, a doua zi o luam de la capat. Asa e in fiecare an, noi lucram non stop indiferent ca e toamna, ca e vara, ca e iarna, cum cade se aduna. Acesta este un termen permanent, nu avem un termen anume. Sunt copaci care se usuca vara si cand cad frunzele se strang. Cand cad toamna se strang din nou. Sunt alti copaci care se usuca de abia in decembrie. In functie de zona, asa se si usuca copacii. Pe partea de jos sunt goi, partea de jos insemnand Iris, Bulgaria, Valea Chintaului. Partea de sus, pe Andrei Muresanu, vad ca mai greu. Mai da de doua ori bruma si s-au golit cu totul”, a explicat Zlati.

Lucrurile nu stau la fel in sectorul de care este responsabila firma Rosal deoarece muncitorii si-au inceput activitatea de abia de saptamana aceasta. Intrucat frunzele s-au adunat in aceste zone, reprezentantii Rosal anunta ca incearca sa curete zonele pana la sfarsitul saptamanii.

„Am inceput deja. Oamenii sunt pe sector, am inceput si ridicam tot de acolo, o sa fie curat. Am inceput activitatea de colectare a frunzelor de saptamana aceasta, de luni. Sunt destul de multe si incercam pe zona noastra sa curatam pana sambata, sa fie totul curat. Frunzele pe care le ridicam le ducem la rampa”, a spus Marius Catalin Rusu, reprezentant Rosal.

In baza contractelor de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare din municipiu, cei doi operatori autorizati de Primaria Cluj-Napoca sunt S.C. Rosal Grup si S.C Compania de Salubritate Brantner Veres. In timp ce Rosal are in gestiune cartierele Manastur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu si o parte a zonei centrale, Brantner presteaza servicii de salubrizare pe raza sectorului II care cuprinde cartierele Someseni, Bulgaria, Marasti, Gheorghieni, Andrei Muresanu, Iris, Dambu Rotund si partial zona centrala.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *