In vizor

Carente mari la Neurologie: nu au lift, pulsoximetru si un ambulator e inchis

In anul 2015, un spital important al Clujului e nevoit sa functioneze fara dotari elementare. Pacientii care ajung la Neurologie in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (Cluj)  constata pe pielea lor lipsa pulsoximetrelor, a unor aparate de oxigen, a lifturilor, iar numarul brancardierilor este, practic, insuficient. Oficialii spitalului spun ca nu e cazul sa ceara ajutor de la Ministerul Sanatatii pentru aceste lipsuri, insa orice ajutor de la autoritatilor locale sau judetene ar fi binevenit.

Un cititor Ziar de Cluj ne-a trimis o sesizare legata de dotarile si felul in care functioneaza Clinicile de Neurologie, in urma publicarii unui articol despre o investitie din bani publici pentru schimbarea burlanelor la o cladire a unitatii. 

“S-au ,,cheltuit” 45.000 lei pe cetarne si burlane cand in acea clinica nu sunt echipamente de bun simt”, a spus acesta.

Printre problemele semnalate ar fi lipsa frecventa a manusilor de unica folosinta. 

“Hartia se distribuie cu ratia si uneori lipsesc biletele de trimitere sau retete simple, critice pentru functionare. Nu exista suficiente tensiometre pe sectie desi in acte apar. Nu exista pulsoximetru. Din multe saloane lipseste oxigenul  si unii pacienti sunt nevoiti sa suporte acea senzatie de sufocare data de oxigenarea insuficienta. Nu exista camera de consultatii de garda in pavilionul I, pacientii fiind nevoiti sa se inghesuie printre asistentele si medicii din camera de tratament, actul medical de care beneficiaza fiind de o calitate scazuta in astfel de conditii”, sustine acesta. 

Clujeanul se mai plange ca ambulatorul ar functiona fara autorizatie, “intr-o camera cu doua cabinete despartite de un perete incomplet, ca in baia publica, confidentialitatea pacientului fiind nula”. 

“Nu exista lift si brancardieri de serviciu noaptea, daca vine un pacient in garda si trebuie internat, daca nu sunt locuri la parter este trimis acasa. In cursul zilei, pacientii sunt urcati pe scari de doi brancardieri sfrijiti in spate, cu carutul sau pe prelate, pentru a face locuri pentru posibilele internari la parter. Nu se primesc toate medicametele solicitate la farmacie, chiar daca acestea exista, eliberarea lor este hotarata de farmacist si nu de catre medicul care trateaza. Rezidentii sunt obligati sa faca serviciul de garda peste garda obligatorie desi in acte nu exista linia II de garda si se refuza infiintarea acesteia, in acest fel fiind deprivati de orice drepturi in cazul in care survine un accident de munca in timpul garzii. Nu exista birou de internari sau o receptie. Nu se asigura consulturile interclinice necesare pacientilor internati (desi in SCJU exista toate specialitatile si personal sufient) acestia fiind nevoiti uneori sa le efectueze in privat, pe perioada internarii. Nu este personal mediu bine pregatit, in pavilionul I este un fiziokinetoterapeut cu deficiente de vedere care datorita infirmitatii sale nu poate efectua mobilizarea pacientilor, atat de necesara recuperarii acestora si se refuza angajarea unora mai competenti.Astea sunt doar o parte, care mi le amintesc acum, si nu-mi vine sa cred ca dau atatia bani pe niste table, pentru un pavilion in care nu se desfasora decat o foarte mica parte din activitatea medicala”, se revolta autorul sesizarii. 

La Neurologie I nu exista lift, nici brancardieri suficienti

Oficialii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj au remis raspunsuri pentru fiecare plangere in parte. Astfel, pentru Clinica de Neurologie I, in urma analizei bonurilor de transfer “reiese ca eliberarea manusilor chirurgicale de unica folosinta se face cu dificultate, existand perioade in care, desi sectia solicita manusi nesterile (marimea M, L, S) solicitarile nu sunt onorate”. 

In privinta cantitatii de hartie necesara pentru eliberarea de retete sau trimiteri, oficialii unitatii sustin ca “nu sunt probleme”. La fel si in privinta camerei de garda si a cabinetului de consultatii. 

“Pavilionul 6 dispune de camera de garda si cabinet de consultatii, ambulatorul este situat in Pavilionul Central si are Autorizatie Sanitara de Functionara”, sustin reprezentantii SCJU. 

Este confirmata, pe de alta parte, faptul ca sectia dispune doar de un pulsoximetru atasat aparatului de monitorizare a functiilor vitale, in timp ce necesarul ar fi de patru-cinci asemenea aparate

“In fiecare salon sunt instalatii de oxigen, dar, in situatia in care mai multi pacienti din acelasi salon necesita simultan oxigenoterapie, se intampina dificultati. Este necesara instalarea mai multor prize de oxigen in fiecare salon. Nu exista lift, iar numarul insuficient al brancardierilor nu poate asigura cele trei ture”, au precizat reprezentantii spitalului. 

Referitor la medicii stagiari, acestia apreciaza ca “serviciul de garda este considerat ca parte integranta a programului de pregatire profesionala; pentru acoperirea necesitatilor, medicii rezidenti neurologi efectueaza in medie doua-trei garzi de 24 de ore lunar”.

Ambulator inchis pentru reamenajare la Neurologie II

Aproximativ aceleasi probleme se regasesc si in cadrul Sectiei Clinice Neurologie II. 

“Datorita patologiei diverse, necesarul de manusi variaza de la o luna la alta, este destul de greu de previzionat. Exista intr-adevar sincope in aprovizionarea cu manusi si se datoreaza si lipsei spatiilor de depozitare”, arata cei de la SCJU. 

In 4 septembrie, de pilda, au fost solicitate 500 de bucati de manusi nesterile marimea L si s-au eliberat 48, s-au acordat toatele cele 1.000 de manusi marimea S cerute si nici una din cele 1.000 de manusi de marimea M solicitate. De asemenea, in 29 octombrie s-au cerut 600 de manusi marimea L, 1.000 de manusi marimea M si 1.000 de manusi marimea S, dar nu a fost eliberata nici macar o pereche. 

La fel ca pentru Clinica Neurologie I, conducerea spitalului clujean spune ca “la fiecare solicitare din partea sectiei a fost eliberata cantitatea solicitata de sectie, care poate fi suplimentat pentru a acoperi nevoile sectiei”. 

“Nu au in dotare pulsoximetru. Referatele catre spital pentru achizitionarea pulsoximetrului si tensiometru cu menometru au fost onorate cu data de 10.11.2015.  Instalatii de oxigen exista in doua saloane, insuficiente pentru nevoile sectiei.  In data de 05.10.2015 s-a primit o solicitare la Serviciul Tehnic din partea Sectiei Neurologie II privind instalarea in doua saloane, s-a luat legatura cu firma specializata si autorizata in proiectarea si executarea instalatiilor de oxigen, firma se va deplasa in 12.11.2015 pentru a executa proiectarea si instalarea oxigenului”, se mai arata in raspunsul SCJU. 

O alta problema confirmata de conducerea unitatii este cea a Ambulatorului. 

“Ambulatorul Sectiei Clinice Neurologie II in prezent este inchis in vederea lucrarilor de reamenajare. S-au intocmit demersurile de catre sectia clinica si de catre spital pentru obtinerea Autorizatiei Sanitare de Functionare. In prezent se desfasoara lucrari, motiv pentru care nu exista conditii necesare pentru consultatiile in camera de garda, consultatiile desfasurandu-se in alte incaperi”, arata acestia. 

De asemenea, si aici este problematica lipsa liftului si numarul mic de brancarieri. 

“Nu exista lift, iar numarul brancardierilor existent pana in octombrie nu a permis acoperirea serviciului de noapte. In urma concursului din luna octombrie a brancardierilor s-a ocupat postul, in prezent numarul brancarierilor este suficient pentru a asigura cele trei ture”, spun cei de la SCJU. 

La fel, in privinta garzilor efectuate de rezidenti, se considera si aici ca “serviciul de garda este considerat ca parte integranta a programului de pregatire profesionala, pentru acoperirea necesitatilor medicii rezidenti neurologi efectueaza in medie doua-trei garzi de 24 de ore lunar, conform prevederilor legale”. 

“Ne ajutam cum putem ca sa putem cumpara mai multe, nu cred ca e nevoie de Ministerul Sanatatii. Nu suntem subordonati nici Consiliului Judetean, nici Primariei Cluj, dar ar fi binedaca ne-ar da bani si pentru materiale sanitare, noi ne-am bucura. Suntem dispusi sa primim nici un fel de bani, materiale sanitare, nu e problema, dar nu prea cred ca ne-ar da”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *