Din oras

Clujul e pe locul doi in tara la debransari

Scris de 261

In ultimii zece ani, judetele Brasov, Cluj si Iasi au inregistrat cele mai multe locuinte debransate de la sistemele de incalzire centralizata, conform unei analize realizate de Ariston Thermo Romania. Federatia asociatiilor de proprietari nu vede fenomenul cu ochi buni, din cauza scandalurilor omniprezente intre locatarii legati la RAT si cei cu centrala proprie pe tema cheltuielilor de bloc. Regia clujeana are in evidenta alte date legate de aceasta problema.

Clujul figureaza pe locul secund al listei, cu peste 68.000 de debransari. Brasovul conduce topul, cu 78.000 de familii care au renuntat la sistemul de incalzire centralizat. Pe urmatoarele locuri, dupa Cluj, se afla Iasiul, cu 66.600 debransari si Bacaul, cu 55.500 debransari.

Debransarile clujenilor au avut in principal doua cauze, potrivit lui Sorin Muntean, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj-Napoca (FASP).

“Unii nu au fost multumiti de calitatea agentului termic de la Regia Autonoma de Termoficare (RAT) Cluj, altii de preturi. Parerea FASP si a mea este ca noi am fost impotriva instalarii centralelor individuale. S-au luat unii dupa altii, au considerat ca se da caldura si cand e cald afara si ei platesc degeaba…”, a declarat Muntean.

Presedintele a mai spus ca montarea masiva a centralelor individuale incalca legea care spune ca o cladire de locuinte trebuie sa aiba un singur tip de sistem de incalzire.

“La noi, unii sunt legati la RAT, altii au centralele lor si asta duce la o mare circoteca. Cei care au centrala lor nu mai vor sa dea bani pentru cheltuielile comune cu caldura, ceilalti tin la asta, administratorii nu gestioneaza situatia si asa se tot aduna datorii neplatite. Daca stai la bloc trebuie sa te conformezi, nu poti sa iti iei apartamentul si sa il duci in padure, face parte din cladire si trebuie sa te gandesti la intreg. Asta e haiducie! Eu sunt pentru un sistem centralizat, bine gandit si integrat fara pierderi pe parcurs, care permite inchiderea totala a incalzirii. Oricum, mai devreme sau mai tarziu tot aici se va ajunge , de la micile bombe din apartamente”, a apreciat presedintele FASP Cluj-Napoca.

In evidentele RAT Cluj-Napoca, numarul de apartamente debransate de in ultimii 11-12 ani este de 52.500. Numarul de apartamente racordate in acest moment la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice este de 31.500.

“In toata aceasta perioada dimensionarea instalatiilor s-a facut in raport cu apartamentele racordate la aceste instalatii. In prezent, tot sistemul de termoficare este automatizat si contorizat. Fenomenul debransarilor este unul care tine exclusiv de decizia clientilor”,a declarat Ciprian Iancu, purtatorul de cuvant al regiei clujene.

Daca in 2002, 2,5 milioane de locuinte din Romania  foloseau ca sursa de apa calda si caldura CET-urile, potrivit datelor de la recensamant, doar aproximativ 1,39 milioane de locuinte mai sunt bransate acum in Romania. Dupa estimarile fimei care a realizat studiul, s-a ajuns la mai mult de 1,5 milioane de unitati in functiune, dintre care 1,1 milione sunt ale celor care au renuntat la vechiul sistem.

Capitala figureaza in studiu cu peste 54.700 de locuitori care au renuntat la serviciile regiei de profil, mai precis peste 30% din totalul national.

Alte judete, cum ar fi Alba, Ialomita, Bistrita-Nasaud, Satu-Mare, sau Ilfov nu mai au nici un apartament conectat la sistemul de incalzire centralizat.

Foto: centrala-termica.roULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Am auzit că e finalizat Podul Porțelanului. Însuși El, Primarul, a contribuit la lucrări
 • Acum 8 hours Politica
  USR, despre o ordonanță emisă de Guvern, „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie: PSD-PNL a introdus taxa pe soare. Cerem stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței
 • Acum 9 hours In vizor
  Arogantul Culiță Sterp a omorât un om în 2016. Cu tupeu, a încercat o tentativă de mușamalizare de tipul ”Hai să ne înțelegem”. Acum, dacă autoritățile își fac datoria, riscă ani grei de pușcărie
 • Acum 1 day Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 1 day In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 1 day In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 1 day General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE