Din oras

Clujul e noul Ferentari. Coafura stabilor rezista!

In ultima luna, Clujul s-a transformat din orasul linistit, fara scandaluri, intr-o urbe in care violenta pare sa fi scapat de sub control. Un profesor de inot a fost batut la bazinul olimpic chiar in fata elevilor sai, 12 angajati ai firmei de paza Scutul Negru au tabarat peste trei tineri intr-un local din centrul orasului, iar un tanar are nevoie de 45 de zile de spitalizare dupa ce membrii unei grupari din Manastur l-au batut in fata unui club de manele si i-au rupt mandibula. Luna trecuta, angajatii de la Scutul Negru au fost angajati intr-o alta altercatie, de data aceasta in comuna Aghiresu. Oamenii de paza sunt acuzati ca ar fi batut toti petrecaretii de atunci din discoteca, iar in bataie au implicate sabii si bastoane telescopice.

Valul de violente din ultimele saptamani nu corespunde cu imaginea unui Cluj linstit, oras universitar, viitoare capitala a tineretului si probabila capitala culturala europeana. Renumele promovat de autoritati este contrazis flagrant de ultimele evenimente care dovedesc ca, in Cluj, fenomenul gastilor au luat amploare si poti fi batut si mutilat indiferent ca te afli pe strada, la bazin sau intr-un club ce ar trebui sa asigure o minima siguranta. Chiar daca intamplarile recente duc cu gandul la anii in care Gore, RJ si Cretu faceau scandaluri, bateau si taiau oamenii cu sabiile pe strazile Clujului, autoritatile sunt optimiste si spun ca orasul e sigur.

Chestorul Ioan Pacurar, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, spune ca politia clujeana nu va tolera astfel de acte de violenta si ca oamenii legii au intervenit prompt de fiecare data cand au fost sesizati despre cazuri de violenta.

“Au fost si cazuri in care ne-am autosesizat, pentru ca victimele nu au depus plangere. In urma actiunilor, zece persoane au fost retinute si alte doua sunt cercetate in stare de libertate (in scandalul de la Janis – n.red.), iar intr-un alt grup sunt cercetate patru persoane. Adunam probe si speram sa prezentam cat mai multi pentru mandat de arestare de 29 de zile. Nu permitem acte de violenta, nu permitem ca cineva sa aiba suprematie asupra zonelor. Nu toleram asa ceva in Cluj, in inima Ardealului. Le transmit tuturor care cred ca se pot organiza in astfel de grupuri de cartier ca 24 din 24 vom fi cu ochii pe ei. Nu avem nimic de negociat cu nimeni in ceea ce priveste ordinea si siguranta publica in Cluj”, a spus Pacurar.

Seful Politiei spune ca au mai fost cazuri de violente in Cluj si in anii trecuti, dar admite ca in ultima luna evenimentele de aceasta natura s-au intensificat.

“Au mai fost chestiuni izolate, care au vrut sa rabufneasca, dar, ca si acum, am intervenit de fiecare data. Acesti indivizi au fost pe afara si au crezut ca pot face ce vor. Nu este asa”, a mai spus Pacurar.

Presedintele Consiliului Judetean, Horea Uioreanu, spune ca de vina pentru valul de violente din ultima perioada este subfinantarea politiei.

“Nu poti sa faci ordine si siguranta cu o politie subfinantata, subdotata, cu forte diminuate. La comune e si mai rau, e un dezastru imens, raiul pentru infractori. Problemele nu se rezolva pana nu se suplimenteaza posturile si in functie de periculozitatea zonelor. Din cate stiu, la noi e mai bine ca in alte zone din tara, dar asta nu inseamna ca e bine. Totul tine de fonduri, nu poti sa acuzi politia, daca sunt subdotati si subfinantati. Nu poti sa aperi cetatenii cu burta goala”, a concluzionat Uioreanu.

Chestorul Pacurar admite ca este loc de mai bine, dar spune ca lipsurile din finantari sunt completate de pasiunea oamenilor si ca activitatea institutiei nu este influentata.

“Ar fi ideal sa avem mai multe masini, mai multe posturi, dar contextul economic nu permite. In schimb, oamenii pe care ii avem se daruiesc acestei meserii si isi fac treaba, stau peste program, daca trebuie”, a subliniat chestorul.

Prefectul Gheorghe Vuscan tine sa ii asigure pe clujeni ca orasul a ramas in continuare un loc sigur.

“Poate ca in perioada asta s-au intamplat lucruri cu care nu eram obisnuiti in Cluj, dar noi suntem cu ochii pe ce se intampla si orasul va ramane un loc linistit si sigur ca pana acum. Politia a si retinut zece persoane si noi speram ca prin arestarea acestora sa ii descurajam pe cei care cred ca pot fi organizati in grupari mafiote prin cartier. In alte orase, asemenea evenimente sunt cotidiene, la noi e surprinzator ce s-a intamplat. Chiar azi am avut discutii cu factorii de decizie in aceasta problema si vreau sa ii asigur pe toti clujenii ca vom aplica dur legea, ca Clujul a fost un oras linistit, este, si va ramane linistit, iar oamenii se pot simti in siguranta atat ziua cat si noaptea”, a spus prefectul, indemnandu-i pe clujeni sa sesizeze autoritatile despre orice situatie de violenta.

Si seful Jandarmeriei, Aurel Litan, este de parere ca orasul de pe Somes a ramas un loc sigur.

“Problemele cu care se confrunta jandarmii clujeni sunt minore, este un oras linistit. Noi nu avem violente la manifestarile publice, am asistat la o schimbare exemplara a celor din galeria echipei Universitatii”, a spus si Litan, refuzand sa comenteze evenimentele care intra in “jurisdictia” chestorului Pacurar.

Senatorul Alin Tise, fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, spune ca astfel de evenimente violente nu sunt o noutate pentru urbe si judet, dar, cu toate acestea, considera Clujul un oras linistit.

“Astfel de evenimente se intampla in mod frecvent, dar nu toate cazurile sunt la fel de mediatizate si nu de toate aflam. Cu toate acestea, fiecare asemenea act trebuie tratat individual de catre autoritatile abilitate. Nu trebuie sa generalizam pentru ca, raportat la populatia judetului, nu este un fenomen care sa ne faca sa consideram Clujul drept un oras nesigur. Eu am incredere ca politia si procuratura, organe abilitate, isi fac datoria”, a declarat acesta.

Steluta Cataniciu, deputat USL, spune ca politia clujeana a actionat ireprosabil in toate cele trei cazuri. Mai mult, Cataniciu nu isi face probleme in ceea ce priveste criminalitatea in orasul de pe Somes. Asa cum o arata si statisticile, Clujul este unul dintre putinele orase in care violenta se afla la nivel scazut.

“De ani buni, Clujul e unul dintre cele mai sigure orase din tara. Din informatiile pe care le detin, judetul Cluj se afla printre cele 6 judete sub media pe tara in ceea ce priveste siguranta cetateanului si cred ca din acest punct de vedere politia clujeana merita felicitata. In ceea ce priveste incidentele la care ati facut referire, nu cred ca niste fapte sociale – sigur, reprobabile – pot sa ridice semen de intrebare cu privire la cresterea infractionalitatii in judetul Cluj. Dimpotriva, din informatiile pe care le detin, luand legatura cu prefectul Vuscan si chestorul Pacurar, stiu ca 12 dintre persoanele implicate in aceste infractiuni sunt, la aceasta ora, retinute, politia actionand cu mult profesionalism. Asa cum se intampla de multe ori in astfel de cazuri, victimele, de teama, refuza sa depuna plangere la politie si la parchet. In unul dintre cazurile semnalate de dumneavoastra, politia s-a sesizat din oficiu, 10 dintre acei infractori primind deja mandate de arestare. De aceea, laud inca o data politia, pentru operativitatea de care a dat dovada in aceasta situatie”, spune Steluta Cataniciu.

Fostul viceprimar si actual senator Laszlo Attila e singurul ingrijorat de ultimele evenimente violente.

„Nu inteleg cum s-a ajuns in aceasta situatie; in ultimii 8 ani si jumatate nu au fost astfel de incidente. Am ramas socat cand am citit si eu ce se intampla in oras. Autoritatile locale trebuie sa fie ferme – este inacceptabil ce se intampla. Pana de curand, cand veneau delegatii straine la Cluj, ma laudam cu statisticile
privind criminalitatea si violenta, iar lor nu le venea sa creada ca aici te poti plimba noaptea linistit pe strada, nu-ti da nimeni in cap, nu-ti fura nimeni masina”, a declarat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *