Povestile triste merita un final fericit. Am invatat asta de mici, de cand Frumoasa din Padurea Adormita era trezita de sarutul magic al Printului, de cand Scufita Rosie isi salva Bunica din burta cea mare a Lupului. Cei care nu au uitat, inca, asta, se chinuie in fiecare zi sa aduca un strop de fericire in sufletele celor care nu mai cred, de prea mult timp, in povesti. Unii croseteaza, altii picteaza sau cos; unii vand ce au prin casa, altii gatesc bunatati care mai de care; unii isi pun la dispozitie talentele, altii muncesc din greu pentru lucruri mici, dar valoroase. Cu totii au un singur scop in minte – sa-si puna la dispozitie priceperea in scopuri caritabile. De talentele lor vor beneficia, daca au noroc, copii bolnavi, batrani uitati, mame sigure sau animale abandonate pe strazi.
Clujenii organizeaza, aproape lunar, targuri caritabile menite sa stranga bani pentru o cauza mai veche sau mai noua. Boala unui copil sau a unui tata, nevoia unui bunic sau a unei mame, soarta unor caini sau pisici abandonati in frig si ploaie sunt principalele motive pentru care oamenii isi scotocesc in bagajul cu talente si-si scot la vanzare priceperea. In ultimii ani, pentru astfel de cauze au fost stranse sume impresionante, care au reusit sa trimita un copil la tratament intr-o tara europeana, sa plateasca spitalizarea extrem de costisitoare a unui tata, sa hraneasca sute de animale fara stapan.
Tricouri sau mingi ce poarta semnaturile a mari sportivi, mobilier de birou si chiar o motocicleta. Clujenii au fost surprinzatori cand a venit vorba de lucrurile pe care au ales sa le liciteze cu gandul la cauza lui Arthur, clujeanul ce in aceasta vara a fost internat intr-un spital din Budapesta dupa ce a suferit o hemoragie cerebrala severa, urmata de o infectie masiva la nivelul creierului. Datorita oamenilor care l-au sustinut, Arthur s-a intrors de curand acasa, unde isi continua recuperarea.
In mai putin de un an, clujenii cu suflet s-au mobilizat si au reusit sa stranga aproape 100.000 de lei pentru ca un copilas de doar doi ani sa poata auzi vocea mamei sale. Desi drumul pana in acest punct nu a fost unul deloc usor, Matias a primit implanturile cu ajutorul carora va putea sa auda din nou. In ajutorul lui au sarit, anul trecut, sute de clujeni, care au vandut obiecte la licitatii, au copt prajituri, au facut fotografii, totul pentru ca parintii copilului sa stranga banii necesari pentru operatiile de care avea nevoie.
Dintr-o banala pagina de Facebook creata sa promoveze o campanie de strangere de fonduri pentru un adapost de caini s-a ajuns la crearea unei asociatii in toata regula, menita sa aduca un suflu nou pe piata suprasaturata a Clujului de asociatii pentru protectia animalelor. Improving the Community through Animal Rescue and Education inseamna iCare si rezuma obiectivele majore ale noii asociatii: oferirea de foster pentru animale in vederea adoptiei permanente, activitati si terapie asistata de animale si educatie tintita pe grupe de varsta. Fetele din spatele asociatiei organizeaza regulat targuri in care sunt puse spre vanzare obiecte personale. Totul, cu un singur scop – sa stranga bani pentru a ajuta cat mai multe animale abandonate.