Din oras

Clujul da tonul in fashion, dar nu are nicio sala de expozitii. Autoritatile locale vor sa faca moda pe…stadion!

Scoala de moda de la Cluj are rezultate remarcabile pe plan mondial, insa e ignorata in Romania. Designerii de moda din Cluj, absolventi ai Universitatii de Arta si Design (UAD), nu au un spatiu in viitoarea Capitala Culturala Europeana, in care sa isi prezinte creatiile. Catalin Botezatu sustine ca tinerii creatori de moda din oras merita o galerie expozitionala, in conditiile in care scoala de fashion de la Cluj-Napoca reprezinta “singura miscare de moda” din tara. In acest context, Consiliul Local, prin vocea consilierului Ioan Pop, arata ca o posibila Galerie de Arta ar putea fi deschisa in viitoarea Sala Polivalenta, sau chiar pe holurile stadionului Cluj Arena.

Absolventii sectiei de Moda-Design Vestimentar ai Universitatii de Arta si Design (UAD) din Cluj-Napoca sunt blocati in demersul lor artistic de lipsa unei galerii expozitionale in oras. Catalin Botezatu sustine ca “singura miscare de fashion din Romania” porinta de la Cluj, ar merita macar un spatiu in care tinerii creatori sa-si expuna lucrarile.

Problema este cu atat mai grava pentru tinerii designeri din Cluj cu cat nu pot sa-si creeze o nisa pentru creatiile lor si, drept urmare, nici clienti. Singura modalitate prin care pot sa fie prezenti in public este blocata, pentru ca artistii nu au o galerie expozitionala. Ideea unei astfel de galerii ar fi rampa de lansare pentru tinerii creatori.

“Din pacate la Cluj nu exista o astfel de galerie, care ar fi foarte utila pentru designerii aflati la inceput de drum. Ar fi singura modalitate prin care ar putea sa-si expuna stilul vestimentar si sa-si prezinte nisa. Intr-o galerie expozitionala ar fi mai usor sa te recunoasca publicul in functie de ce elemente expui. Sunt multi designeri care lucreaza pe domenii largi si altii care si-au gasit nisa si ar fi mult mai usor sa ajunga la public. Intr-o galerie expozitionala se mentine o legatura directa cu publicul si poti sa-ti creezi chiar si o clientela. Cel mai usor sa ajunga in vizorul publicului este intr-o galerie expozitionala”, a aratat designerul clujean Veronica Frisan.

Botezatu: “La Cluj este singura miscare de fashion din tara”

Cel mai cunoscut designer de moda din tara, Catalin Botezatu sustine ca ar fi oportuna o astfel de galerie, in conditiile in care in Romania trendul in moda se da de la Cluj.

“E poate singura miscare de fashion din Romania. (…) Desi sunt foarte multi tineri designeri foarte talentati in Cluj, in oras nu exista o galerie a tinerilor designeri in care sa vina lumea sa cumpere creatiile designerilor din Cluj”, a declarat Catalin Botezatu pentru Ziar de Cluj.

Reprezentantii Universitatii de Arta si Design (UAD) Cluj sustin ca au facut repetate demersuri pe langa autoritatile locale pentru a obtine o sala de expozitii permanenta, insa solicitarile au ramas fara ecou.

“Noi am facut zeci de solicitari si in Consiliul Local. Le-am solicitat unul din spatiile Primariei din centru, insa nu ne-au dat niciun raspuns. UAD e pe primul loc in lume la pictura, insa ne chinuim cu spatiile de expozitie. In Cluj-Napoca nu exista o galerie de arta. Pentru tinerii artisti e foarte greu, pentru ca nu au cum sa vina in contact cu publicul pentru care creeaza”, a punctat rectorul UAD Cluj, Ioan Sbarciu.

Consilierul Ioan Pop: “Se poate face o galerie de arta in Sala Sporturilor”

Autoritatile locale dau din umeri. Consilierul local din comisia de Cultura a Consiliului Local Cluj-Napoca, Ioan Pop sustine ca o solutie pentru viitoarea galerie de arta o reprezinta Sala Polivalenta, edificiu aflat in constructie, sau holurile stadionului Cluj Arena, in conditiile in care Primaria sustine ca nu mai are spatii disponibile in centrul orasului.

“Nu stiu exact ce s-a intamplat cu solicitarile UAD. Trebuie sa facem alte sali de expozitie, pentru ca ni le-au luat altii. Oriunde este posibilitate le vom expune: in holul de la stadionul Cluj Arena si in noua cladire a Salii Sporturilor”, a spus consilierul local Ioan Pop, membru al Comisiei de Cultura din forul legislative local.

Sala Polivalenta din Cluj-Napoca ar trebui sa fie gata in august 2014. Sala multifuntionala dedicata sportului va avea trei etaje, cu peste 7.000 de locuri, anexe sportive si spatii comerciale inchiriabile, la care se va adauga un parking pentru minim 446 de masini.

Piata de fashion din Cluj, subdezvoltata

Problema lipsei salilor de expozitii are bataie lunga, pentru ca influenteaza negativ piata de fashion din Cluj. Catalin Botezatu si-a inchis magazinul de la Cluj-Napoca in urma cu cativa ani si sustine ca, din cauza pietei de fashion insuficient dezvoltate, nu poate sa-si extinda business-ul in oras.

“Desi exista un mall, Clujului ii lipseste o piata care sa se adapteze. Publicul exista, insa e vorba de bani. Desi e vorbva de Catalin Botezatu, rochiile nu sunt atat de scumpe. Daca faci un research, un studio de piata, vei vedea ca rochiile tip houte-couture sunt mult mai ieftine decat ale unui creator care a aparut pe piata de un an, doi, trei. Desi criza a venit peste noi, eu nu am ridicat preturile din cauza TVA-ului. Am ramas acolo undeva pentru ca imi respect publicul si imi doresc sa fiu purtabil”, a aratat Botezatu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *