Vocea ta

Clujul Civic, despre ”băncile monolit” amplasate în bătaie de joc pe malul Someșului aproape navigabil: ”Te bate în cap soarele sau ploaia, sub cerul liber şi acolo vor rămâne!

Proiectul kitsch al ”reamenajării” prin betonare și dalare a malurilor Someșului (una pe planșe, cu totul alta în realitate), se ”îmbuunătățește cu niște ”bănci” (susțin cei care au realizat mizeria), care ”cu greu pot fi numite bănci de șezut”. Sunt niște cataroaie monolitice culcate, fără spăta, majoritatea din piatră goală și, culmea stupidității ”urbanistico-peisagistice”, poziționate TOATE (băi, dar TOATE!) în plin soare și numai în soare. Clujenii care se aventurează la ”șpațir” prin zonă, evită ”golăniile” și se refugiază, când obosesc, pe scările din lemn poziționate spre Someș, la umbra puținilor copaci. A alora care încă nu s-au ofilit, sau nu au căzut cu coronamentul în Someș de la nițel vântuleț.

”Vara asta toridă la Cluj se poartă Klotz-uri de piatră (blocuri paralelipipedice de aprox 100 kg, cel puțin). Majoritatea piatră goală, unele acoperite cu compozit de lemn – obiecte valoroase, scumpe, late, lungi, cu greu le poți numi bănci de şezut, se pot folosi drept locuri de dormit, desigur Toate fără spătar.

Amplasamentul îmbietor este aproape invariabil în plin soare, departe de copaci sau alte surse de umbră. Te bate în cap soarele sau ploaia, sub cerul liber şi acolo vor rămâne!

Toți proiectanții au gândit Şederea oamenilor la fel – fie pe malul Someşului, pe strada Universității, pe Str. Tipografilor, invariabil aceleaşi Klotz-uri moderne foc, prietenoase, confortabile şi îmbietoare la Relaxare pentru om.

Am vizitat azi malul drept Someşului; nimeni, dar absolut nimeni din multitudinea de clujeni, ieşiți la joacă sau plimbare în zonă, nu stătea pe aceste bănci noi.

În schimb au ales instinctiv scările de lemn spre Someş, finalizate sau doar în fază de bârne. Pentru că Lemn, pentru că Umbră, pentru că mai aproape de firesc – după cum ne învață „Psihologia spațiului construit”.

Am întâlnit şi nişte copaci, rupți sau maltratați cu mormane de moloz şi beton debarasat în jurul lor. Agonizează.

Dezolată am căutat să scap din zonă, şi cu 2 lei plătiți pe bon m-am refugiat în Parcul Babeş. Ce oază superbă! Multe bănci, cochete, aerisite, plăcute, chiar dacă majoritatea sunt fără spătar, pot fi măcar încălecate.

Categoric ALTĂ VIZIUNE!

Am ales totuşi o bancă CU spătar, să-mi trag sufletul.

Le-am pozat cu jind, nu-i aşa că sunt frumoase? Suport lateral discret de granit, silueta elegantă, ergonomică, dimensionate proporționat pentru adulți, vârstnici, copii. Şi mai ales de câteva ori mai economice ca material şi valoare.

Păi cine mai câştigă dacă pun bănci fireşti în loc de Klotz-uri monstruoase?

Concluzie: Relaxare plăcută, încă nu e totul pierdut!”, a scris Adela Dehenes pe pagina de Facebook Clujul Civic.

Comentatorii au susținut același punct de vedere: băncile sunt inconfortabile, neadaptate la necesitățile oamenilor.

  • ”Nicio altă „pedeapsă” celor care le-au gândit şi acceptat, decât să stea vreo 3 ceasuri pe ele, într-o după-amiază precum cea de azi.. plus demisia, desigur”;
  • ”Multe bănci fără spătar… prea multe”;
  • ”Ne coacem la propriu. Trebuie oprită cu orice preț tăierea oricărui copac sănătos din oraș! Indiferent de afacerile primăriei cu puieți de platani și panseluțe!”;
  • ”Eu i-as pune pe cei din comisia de proiectare, împreună cu cei care au aprobat, sa stea o zi pe malul Somesului pe betoanele acelea”.

Foto: Adela Dehenes/Clujul Civic