Editorial

Clujul care fuge de Boc la Aiton, Apahida, Gilău, Bonțida șamd nu mai are nevoie de promisiunile lui OSĂ

După imediat 20 de ani de când face orașul tot mai neprietenos cu locuitorii săi, Emil Boc are epifanii despre ce ar trebui să facă, să ”păstreze forța de muncă în zona Clujului”: același discurs despre OSĂ apă, canalizare, bec și internet de mare viteză (că tocmai ce s-a inventat)…

  • Ia să o luăm pe îndelete. În primul rând, că tot vorbim despre bani, municipiul Cluj-Napoca a devenit neprietenos cu mediul de afaceri, fiind în topul firmelor insolvente la început de 2023, cu 43,48% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Păi, când tu ai de imediat 20 de ani biuldozerul, excavatorul și noroiul la poarta afacerii, ce credeți că se poate întâmpla. Ia să ne spuneți nouă, ăștia răi și neprietenoși de la Ziar de Cluj, O SINGURĂ amenajare, reamenajare, modernizare din centrul acestui năpăstuit oraș care s-a terminat la timp. Nu mai întrebăm câte sunt recepționate. De 18 ani Cluj-Napoca este numai un șantier, dar nu se vede nicio dezvoltare, că șantierele sunt numai în același loc: la bordură și dală pe metru pătrat suntem campioni naționali prin excelență.
  • Orașul acesta este neprietenos cu bicicliștii – le-a făcut Boc nimicul: piste de biciclete fără cap și coadă, multe trasate cu vopsea pe trotuare, să se ia în piept clujeanul pieton, cu clujeanul biciclist și, împreună, să-i spargă mașina parcată pe trotuar (că nu are unde) clujeanului cu mașină.
  • Orașul acesta este neprietenos cu persoanele cu dizabilități. Cad orbii și bătrânii în canalizări nesemnalizate. Nu au cum ajunge la ghișee decât prin mijloace și proceduri umilitoare (cum e și mizeria aceea de rampă montată la Primărie, pe care până o pornești, intră funcționarul într-o nouă zi de muncă), sau chiar deloc. Trotuarele nu au rampe, instituțiile nu au în totalitate rampe sau, dacă au, le au în dorul mamii proaste a celor care le-au comandat la 60 de grade lipeală peste niște trepte de acces mai vechi. Revenind la trotuare, pentru o persoană cu dizabilități mai ușor și mai previzibil e un drum pe linia frontului decât pe trotuarele lui Boc. Pe lucrăturile firmelor de casă ale municipalității care se inundă la orice ploicică și numite, impropriu, străzi modernizate din fonduri europene. Ia încercați să treceți cu un cărucior pri pasajul de la Gară făcut de inutilul Șurubaru, ținut pe bani grei să taie frunză la câini de către Emil Boc.
  • Cluj-Napoca, orașul de cinci paranghelii și multă prostie este unul în care prețurile explodează mai abitir decât în restul țării. Că: Urbanism de Cumetrie – un adevărat Caritas al spălării banilor de către diverși penali, unii prinși (ca Udrea și gașca), alții care-și spală banii din trafic de pădure și alcool (încă neprinși), că: UNTOLD – un Caritas al ”muzicii” pe stick, că: lhon de IT, cu salarii mai mari decât ale muritorilor de rând, dat tot ca la periferie de plată la modul de cât de bine se plătește, în realitate, în lumea largă; când dai la ”cusut” programe obții doar un alt Caritas. Că: mulți studenți, multă vânzoleală pe chirii (că plătește mica și ticu la Caritasul meseriilor inutile scoase ca specializări la universitate)… Că: mult turism medical – mai ales pe dinți, că-i mai ieftin ca-n ”Jermănica” sau ”Ostria”. Șamd.
  • Non-administrația Boc a depersonalizat municipiul. I-a smuls coloana vertebrală morală și l-a lăsat pradă profitorilor: un hoit de PUZ din care se înfruptă cumetrii imobiliari ai Primăriei. Nimeni dintre acești cumetri nu e lăsat în urmă, cetățenii, da. Mai ales că și bugetul local e făcut praf prin tot felul de achiziții dubioase, sau prin plata unor despăgubiri uluitoare, urmare a încordării mușchiuleților politici ai lui Emil Boc.

Lăsat pe banii noștri, ai contribuabililor clujeni, să caște gura în fața unui microfon prietenos de la o emisiune de chitanțier unde nimeni nu-i atrage atenția că bate câmpii (că așa e Boc, plin de curaj cu slugile, arogant și răzbunător cu criticii, dar n-ar rezista o secundă la o dezbatere onestă, un mare bărbat cu supra-măsură de gospodar în sinele său), edilul vine cu povești despre cum OSĂ facă el, cu mânuțele alea ale lui două, să oprească exodul de clujeni (se vede și pe rezultatele ultimului Recensământ), către zonele mai prietenoase din jurul mocirlei de interese de cumetrie în care a transformat Clujul, sau măcar să-i fidelizeze fiscal către Cluj (încă mai visează la Clujul metropolitan). OSĂ avem centură metropolitană, cândva, deși orașul a fost făcut praf de Urbanismul de Cumetrie din bocăria lui de mai bine de 10 ani și de mai bine de 15 ani (vezi strategiile de dezvoltare făcute de amicii lui din UBB) se știa care vor fi problemele de trafic când tu, ca primar la dispoziția imobiliarilor, nu a clujenilor, faci noi și noi cartiere dormitor, dai autorizații de turnuri în centrul unui oraș construit pe un schelet medieval, faci blocuri peste case (să-ți servești clientela de partid) șamd. OSĂ avem, în aceleași condiții, trenuleț metropolitan, metrou – unde spumele mării mai înghesui printre șantierele de cumetrie și cele NOUĂ gropi de dimensiunea unui Cluj Arena? OSĂ de NOSĂ mai putem duce!

Zice Măiestrică:

”Trenul metropolitan este foarte important. Centura metropolitană și metroul, park-and-ride-urile. Tot mai mulți oameni cu salarii bune vor prefera să trăiască în rural și să lucreze în oraș, cu condiția ca noi să modernizăm spațiul urban. Să creăm legături mult mai bune: internet de mare viteză, drum, apă, canalizare, și apoi turismul și agricultura – să duci tehnologie și oamenii să își dezvolte afaceri acolo. Iar noi să aducem din spațiul rural, produsele locale în oraș. Noi vom avea la Cluj Arena, zilnic, piață volantă. Le ducem transport public – exemplu spre Ciurila – Petrești și Aiton.

Doar concentrându-ne spre oraș nu este suficient deja. Trebuie să oferim toate facilitățile pentru cei care vor să lucreze în oraș și să trăiască în rural, dar și pentru cei care vor să dezvolte afaceri în rural„.

A descoperit și el pe unde s-au refugiat clujenii și acum vrea să se extindă către ei. Să le ducă bordura, dala și blocul la scară.

Excelența Ta, Însuți Tu, Maestrul și Primarul, clujenii aceia au fugit de tine și minciunile tale administrative în formă continuată, nu au nevoie să-ți vadă nici bordura, nici dala, nici Urbanismul de Cumetrie, nici dinozaurii de Transport Local prin preajma lor!

MAI MULTE DESPRE ISTORICUL MINCIUNILOR INVESTIȚIONALE ALE LUI BOC CITEȘTE AICI: MERSUL PITICULUI pe Tăietura Turcului. S-A MAI FĂCUT UN PAS!