Din oras

Clujul are un centru turistic nou, cu posturile blocate si program de muzeu

Scris de 407

Astazi s-a inaugurat cu autoritati, felicitari si taieri de panglica Centrul National de Informare si Promovare Turistica Cluj. Are calculatoare, infochioscuri, pliante , harti si un site nou, insa toate exclusiv in limba romana. Oficialii si-a propus de promoveze nu doar Clujul, ci intreaga Transilvanie de Nord, insa cele 8 posturi prevazute in proiect sunt blocate.

Noul centru turistic este situat in stanga intrarii la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), in locul magazinului de artizanat, mutat vizavi. Are o suprafata totala de 80 de metri patrati si le ofera vizitatorilor pliante color si harti ale unor obiective turistice din Cluj, calculatoare conectate la Internet, doua infochioscuri digitale, camera video, proiector, ecran de proiectie, fax, telefon si copiator color. A fost reabilitat cu acest prilej si gangul de la intrare – repavat cu piatra cubica, si magazinul de artizanat, precum si grupurile sanitare.

Cei 8 angajati mentionati in proiect nu au fost insa la inaugurare.

“Deocamdata, vor lucra aici oameni de la MET si de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj. Posturile sunt blocate de Ordonanta de Urgenta 77. Vom putea face angajari doar cand vom primi aprobare de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei publice, la care am facut memoriu in cursul verii”, a explicat Rodica Gogonea, managerul proiectului.

Ar fi vorba, astfel,  de un ghid turistic, de un specialist in IT si de cativa agenti de turism.

“Nu m-am gandit sa cautam si pe cineva care sa vorbeasca maghiara intre viitorii angajati, insa vom lua in considerare. Ne-am axat mai mult pe limbi de circulatie international, engleza si franceza”, a explicat managerul, pentru Ziar de Cluj.

In privinta faptului ca materialele publicitare sunt doar in limba romana, Gogonea a motivat ca in 2009, atunci cand a fost scris proiectul “nu era eligibil sa facem in alte limbi”.

A fost lansat cu acest prilej si un site, cniptcluj.ro, , al carui text de prezentare se regaseste identic si pe pagina CJ, si pe multe altele.

“O sa vedeti cateva obiective turistice pe care cu siguranta nu le cunosteati. Eu una, nu stiam de ele. Sunt prezentate toate lacurile din judet, castele, cetati activitati. Vom avea, in sfarsit, turisti informati”, a spus Gogonea.

Demersurile pentru punerea in aplicare a acestui proiectul a fost demarat inca din 2009 si realizatorii sai au avut parte de multe dificultati, dupa cum a anuntat Rodica Gogonea in discursul inaugural.

Centrul a fost realizat cu fonduri de la Uniunea Europeana. Valoarea totala a proiectului este de 450.338 lei, din care finantarea nerambursabila asigurata de UE a fost de 315.031 lei. Consiliul Judetean a cofinanta proiectul cu 7.000 de lei pentru cheltuieli eligibile si 101.000 lei cheltuieli neeligibile.

Horea Uioreanu, presedintele CJ Cluj a remarcat ca in continuare ar trebui realizate conexiuni cu diverse structuri si informatii ultile pentru turisti.

“Pe viitor ar trebui realizate inclusiv trasee turistice si circuite prin Cluj si Transilvania. Cu totii vom avea de castigat din acest proiect: turistii romani si din strainatate, oamenii de afaceri care trec prin Cluj, cei care vin aici din motive medicale. Va fi avantajata si economia locala, hotelurile, pensiunile, institutiile culturale”, a declarat Uioreanu.

Vicepresedintele Vakar Istvan de la CJ Cluj a promis ca va propune traducerea site-ului si in alte limbi de circulatie internationala.

“Stim ce limba vorbesc cei mai multi turisti care vin la Cluj, ar fi bine daca ar putea citi si ei aceste informatii”, a spus el.

Directorul MET, Tudor Salagean, a adus si el in discutie dificultatile proiectului.

“Din 2011, de cand sunt aici am fost convins ca asocierea intre muzeu si un centru de informare turistica este foarte importanta. MET este primul muzeu din Romania care are acest fel de parteneriat, insa nu e primul la nivel mondial, este o procedura folosita. Sper ca acest centru sa aduca si mai multi vizitatori la muzeu”, a declarat Salagean.

Turistii care au nevoie de informatii trebuie sa se incadreze in orarul MET: e deschis zilnic intre ora 9 si 17, cu exceptia zilei de luni, cand este inchis.ULTIMA ORĂ

 • Acum 34 mins PubliNews
  Festivalul SoNoRo aduce muzica clasică în Iulius Mall Cluj! Pe scenă vor urca muzicieni renumiți la nivel internațional
 • Acum 2 hours In vizor
  PE MINE M-AŢI OMORÂT, DAR CU PFA-UL CE-AŢI AVUT? Românii care desfășoară activități independente, cei mai expuși riscului de sărăcie din toată UE
 • Acum 2 hours Politica
  TREBUIA NORMALITATEA SĂ FIE REGLEMENTATĂ PRIN LEGE: Senatorii au decis să-i lase pe copii să se joace în curtea şcolilor după orele de curs
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  Păi bine, măi, Maestrică, Şefu’, dacă ştiai că te apuci să desfiinţezi parcarea de pe Universităţii, la ce ai mai turnat asfalt peste ruinele romane?
 • Acum 4 hours Eveniment
  50 de magazine Auchan din țară au fost amendate de ANPC cu 750.000 lei/ 14 magazine au fost închise temporar
 • Acum 20 hours Politica
  GEOANĂ SAU CIUCĂ, aceasta-i întrebarea? Ciolacu: ”Puțin probabil să candidez la Președinție. Eu aș merge ca PSD să poată accepta o persoană care nu este din partid”
 • Acum 22 hours Din oras
  Alertă de incendiu la Colegiul George Coșbuc din Cluj-Napoca
 • Acum 22 hours PubliNews
  Street FOOD Festival revine în Iulius Parc: live cooking show-uri, delicii și concerte cu Vunk, Șuie Paparude, Taxi
 • Acum 22 hours Politica
  Vai, săracii bugetari! Cum, în marea mila sa, le mai împing parlamentarii niște majorare salarială de la bugețel
 • Acum 23 hours Politica
  ”CETĂȚEANUL CALAFAT”, se ascunde din nou în spatele DSU care ”latră” la Rafila: ”Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine, dai în fabrici și ogoare, dai în clasa muncitoare. Și ne doare”!
 • Acum 24 hours Editorial
  Amintiri din România. Dovezi ale faptului că este o țară locuită
 • Acum 24 hours In vizor
  Ce spune rectorul UBB Cluj, Daniel David, despre plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu: ”Discuția să se mute în Comisiile de specialitate”. Ce zic ”comisiile”? Că OSĂ se mute. ”Dacă toată lumea este de acord”
 • Acum 1 day In vizor
  PERCHEZIȚII LA CLUJ în legătură cu o rețea națională de tăiere ilegală de arbori, spălare de bani şi evaziune fiscală
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE