In vizor

Clujul are doar opt firme in "Top 300" cele mai mari companii din Romania

Scris de 3,239

Ziarul Financiar a realizat un Top 300 al celor mai mari companii din Romania, principalul criteriu fiind cifra de afaceri inregistrata, dar si profitul din ultimii doi ani. In acest top, firmele din judetul nostru nu au prins loc in primele zece pozitii. Abia opt companii din Cluj au fost introduse in clasament.

Cea mai mare firma din judetul Cluj, inclusa in Top 300 ZF, are capital strain. Este vorba de Mol Romania Petroleum Products SRL, de pe locul 15. Societatea a avut in 2013 o cifra de afaceri de 4,3 miliarde de lei si profit de 90 de milioane de lei. Societatea face parte din grupul petrolier ungar MOL, prezent pe piata locala prin intermediul unei retele de benzinarii.

Urmatoarea companie din judetul nosstru, aflat in Top 300 Ziarul Financiar, ocupa abia pozitia 169. Pe acest loc se situeaza Electrica Distributie Transilvania Nord, companie cu capital de stat. Societatea a avut, in 2013, o cifra de afaceri de peste 615 milioane de lei, iar profitul a ajuns la peste 63 de milioane de lei.

Terapia SA ocupa abia locul 214 in acest top, cu o cifra de afaceri de peste 500 de milioane de lei, in 2013, si un profit cifrat la aproape 110 milioane de lei.

Urmatoarea societate clujeana din Top 300 ZF este tot din domeniul farmaceutic. Pharmafarm SA, societate cu capital strain, a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 455 de milioane de lei. Pharmafarm SA ocupa locul 236 in topul celor mai profitabile companii din Romania.

Emerson se situeaza pe pozitia 241, cu o cifra de afaceri de 451 de milioane de lei si profit de aproape 42 de milioane de lei, in 2013.

Pe pozitia 260 se situeaza firma de constructii Tirrena Scavi Condotte Cossi Gie. Societatea cu capital strain (Italia), ce are sediul social in Sannicoara, a avut anul trecut o cifra de afaceri de  aproape 412 milioane de lei, insa profitul societatii a fost pe zero.

Urmeaza Eneorgobit SA, pe pozitia 271. Firma de instalatii electrice a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de aproape 400 de milioane de lei, si profit de peste 36 de milioane de lei.

Pe pozitia 294 se situeaza si FrieslandCampina Romania SA, subsidiara a grupului olandez cu acelasi nume. In Romania, FireslandCampina este proprietarul brandului Napolact, iar in judetul nostrum functioneaza fabrica de branzeturi din comuna Baciu. In 2013, Friesland Romania a avut o cifra de afaceri de peste 361 de milioane de lei.

Comparativ cu alte judete, Clujul este slab reprezentat in topul celor mai mari companii din Romania. Spre exemplu, din judetul Timis au intrat in clasament nu mai putin de 17 societati. Topul este dominat de companiile din Bucuresti si cele din Ilfov.

Pe primele trei locuri se claseaza Automobile Dacia SA (judetul Arges), urmata de OMV Petrom SA si OMV Petrom Marketing SRL(ambele din Bucuresti).

Stefan Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Cluj, este de parere ca un astfel de clasament nu este reprezentativ pentru economia sanatoasa a unui judet.

“Probabil ca aceste criterii au facut sa nu ne regasim in acest top. Parerea mea este ca nu este relevanta existenta sau inexistenta celor opt firme in Top 300. Faptul ca anul acesta – si mai mult anul trecut -, mai putine firme din Cluj au intrat in insolventa, firmele existente au depus bilanturi, deci au activitate, este mai important. Este mai nobila existenta firmelor care functioneaza pe raza judetului, fata de existenta intr-un top al milionarilor”.

La randul sau, Iosif Pop este de parere ca este limpede faptul ca nu avem firme mari, care sa ne reprezinte la nivel national, si care sa dea impresia ca suntem un judet foarte bine dezvoltat din punct de vedere economic.

“Si faptul ca in Cluj au fost 15 ani de asteptare, in care investitorii si locali si straini au fost mai degraba opriti”, este una din explicatiile date de economist.

“Mai e un lucru trist, ca am reusit prin intermediul managementului acelor firme care ar fi putut sa se salveze, sa le trimitem la gunoi. Sunt mai multe exemple: am trimis la fier vechi CUG-ul, desi acolo erau mai multe fabrici care puteau functiona mai departe; am distrus Unirea, care si-a pierdut produsul de baza; pot sa numesc Tehnofrig, care livra in China mult si putea, cel putin, service sa faca inca 20 de ani. Sunt chestiuni care tin de responsabilitatea managerilor vremii si care au dezamagit”, este de parere Iosif Pop.

Clasamentul realizat de Ziarul Financiar include doar entitati fiscale, asa cum sunt ele inregistrate la Registrul Comertului, si nu ia in calcul grupuri de firme sau alte tipuri de raportari dupa standarde internationale. Topul a fost furnizat la solicitarea ZF de catre Registrul Comertului si include acele companii al caror bilant a ajuns la RECOM pana in data de 18 august.

  


ULTIMA ORĂ

 • Acum 33 mins Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 3 hours In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 3 hours In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 5 hours Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 21 hours In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 1 day In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 1 day In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
 • Acum 1 day Rautacisme
  Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 2 days Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 2 days In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE