Eveniment

Clujul acordă sprijin Turciei

Scris de 353

O echipă de voluntari clujeni din cadrul Asociației Câini de Salvare Transilvania (CST) a răspuns apelului de sprijin venit din partea Turciei.

 • În baza protocolului încheiat între DSU și ONG-urile care au câini pregătiți pentru căutare, voluntarii clujeni ai Clubului Câinilor Utilitari, cu doi câini antrenați în operațiuni de căutare a victimelor, vor face parte din prima echipă de suport pentru Turcia, trimisă de țara noastră, anunțau, luni, reprezentanții asociației.

Potrivit acestora, alți trei voluntari cu trei câini din cadrul asociației rămân în alertă pentru o eventuală suplimentare ulterioară de forțe.

Suplimentar, o echipă de voluntari clujeni urmează să plece miercuri spre Turcia în cadrul sprijinului acordat de țara noastră în operațiunea de căutare a victimelor seismelor care au făcut mii de morți și răniți.

 • Numărul morţilor din cauza seismelor care au avut loc luni în Turcia şi Siria a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000, a anunțat vicepreşedintele turc Fuat Otkay.
 • Aproximativ 5775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni.
 • În Siria, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets, care ţin bilanţul deceselor în regiunile controlate de guvernul de la Damasc, respectiv în cele controlate de opoziţie.

Povestea câinilor salvatori pe care România i-a trimis în Turcia pentru a ajuta la misiunile de căutare după cutremur este impresionantă, unii dintre ei fiind la rândul lor, salvați, în trecut. „L-am găsit într-o cutie în fața unui service, a fost singurul supraviețuitor și am zis: hai să facem ceva pentru România mai departe dacă tot ai fost așa de rezistent!”, a povestit pentru Digi24 Roxana Chiriță, voluntar la Clubul Câinilor Utilitari.

Cialapa are 8 ani, dar deja a salvat mai multe persoane. Cea mai importantă misiune a avut-o în 2019, atunci când a mers în Albania, să caute oamenii prinși sub dărâmăturile produse de un cutremur devastator.

“Lucrează cu noi de când s-a născut, a fost găsit într-un tomberon. Nu este un câine de rasă, este maidanez. Dar are talent. A participat și în Albania unde a găsit trei persoane decedate, din păcate. A fost o experiență dură, am dat cu nasul de realitate. Colegii noștri din Turcia vor da de o experiență și mai dezastruoasă.

(În Turcia) i-am trimis pe Zura și Aki. Câinii sunt atestați. Sunt câini devotați și vor vedea această deplasare nu ca o tragedie, ci ca o oportunitate. Câinii de căutare sunt cea mai eficientă variantă de a găsi oameni în dărâmături. Acolo unde nu merge tehnologia, funcționează câinele. Omul emană un miros și acest miros iese la suprafață prin crăpături”, a declarat Vlad Popescu, președintele Clubului Câinilor Utilitari.

Anual, animalele au chiar și 20 de misiuni de căutare a persoanelor dispărute.

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.

De ce câinii sunt mult mai eficienți decât oamenii în misiunile de căutare a supraviețuitorilor

Simțul mirosului la câini e mult mai dezvoltat decât al oamenilor – de la 10.000 până la 100.000 de ori mai acut, potrivit cercetatorilor, scrie PBS, potrivit digi-animalworld.tv.

 • “Să presupunem că e de 10.000 de ori mai bun”, a declarat James Walker, fostul director al Institutului de cercetare a simțurilor din cadrul Universității din Florida. „Dacă facem o analogie cu vederea, ce putem vedea eu și tu la o distanță de aproape 1 km, un câine ar putea vedea la o distanță de aproape 5 km și ar vedea în continuare bine.”
 • Câinii pot detecta anumite mirosuri de câteva părți la un trilion. Potrivit Alexandrei Horowitz, expert în abilitățile cognitive ale câinilor, din cadrul Colegiului Barnard, dacă un om ar putea simți dacă o linguriță de zahăr a fost adăugată într-o ceașcă de cafea, un câine ar detecta o linguriță de zahăr într-o cantitate de apă similară cu două piscine olimpice.
 • Câinii au în jur de 300 de milioane de receptori olfactivi în nas, pe când oamenii au doar aproximativ 6 milioane. Partea din creierul câinilor care se ocupă de analizarea mirosurilor e de 40 de ori mai mare decât cea a oamenilor.

 

FOTOCREDIT: IGSU



ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 8 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate
 • Acum 9 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 9 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 9 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 10 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 11 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 11 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 12 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 13 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 13 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE