Șobolanii au invadat Clujul, contrar asigurărilor oferite de autorități că apariția acestora a reprezentat situații izolate. După ce s-au plimbat prin cartierul Mărăști și pe strada Mehedinți din cartierul Mănăștur, rozătoarele au reapărut în zona străzilor Arinilor și Aleea Brateș din cel mai mare cartier clujean. Se pare că cea mai înaltă calitate a vieții din municipiul smart Cluj-Napoca a fost resimțită prioritar de rozătoare, motiv pentru care acestea preferă cartierele dezvoltate unde nimeni nu este lăsat în urmă.
CITEȘTE ȘI: Orașul de cinci ghene în era digitalului VIDEO
Mai mult, după cum semnalează clujenii, șobolanii se adăpostesc sub autovehicule, preferând perioada ploioasă.
imagini surprinse în zona străzilor Arinilor 20-Brateș 2
CITEȘTE ȘI: Șobolan de top, ieșit la plimbare pe Mehedinți
Gheorghe Șurubaru, administrator în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, susține că aceste apariții ale rozătoarelor reprezintă cazuri izolate:
„Din start vreau să vă spun că a fost un caz izolat. S-au deplasat echipele de urgență în teren, au verificat toate zonele adiacente.
E posibil să fie din ceva subsoluri sau beciuri de la blocuri. Aș vrea să repet faptul că Asociațiile de Proprietari au obligația să asigure prin firme specializate a subsolurilor și beciurilor de la blocuri.
În ceea ce privește deratizarea, aceasta este prevăzută de trei ori pe an: martie- aprilie, octombrie-noiembrie și decembrie. Atunci vegetația este mai puțin înaltă și tratamentul poate fi eficace.
Tratamentul constă în montarea de stații de intoxicare care se completează cu substanță sau otravă. La nivelul municipiului avem montate aproximativ 15.000 de asemenea stații în care se pun periodic peste 5000 de kilograme de eraticid și se asigură protecția a peste 5 milioane de mp”, susține Gheorghe Șurubaru.