Eveniment

„CLUJIENII” CEI „OSPITALIERI”, DAR CAM XENOFOBI ŞI RASIŞTI: Șase localități din județul Cluj refuză ajutor pentru încălzirea locuinței romilor

Partida Romilor Pro Europa Cluj cere Prefecturii Cluj și prefectului Irina Munteanu să intervină pe lângă primăriile Gherla, Dej, Huedin, Florești, Cășeiu, Mihai Viteazu, pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei și a stimulentului pentru energie, acordat conform Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie şi despre care aceştia afirmă că le-ar fi refuzat romilor din acele localităţi.

”Persoanele sau membrii familiei care au datorii, debite la bugetul local provenite din amenzi sau taxe și impozite, penalități de întârziere, nu pot accesa acest drept, invocând Legea nr. 292 din 2011 privind asistența socială conform art. 9 alin. (9) – beneficiile de asistență socială finanțate din bugetul de stat și, după caz, din bugetele locale se acordă sub rezerva achitării de către beneficiar a obligațiilor de plată față de bugetul local”, arată Partida Romilor.

Reprezentanții acesteia susțin că, la municipiul Dej, Serviciul de Asistență Socială obligă beneficiarul, după completarea cererii și a declarației pe propria răspundere, să obțină un aviz de la servicul local impozit și taxe.

”Dacă beneficiarul are datorii la bugetul local nu i se pune ștampila de acordare, iar atunci primăria refuză preluarea dosarului în vederea acordării ajutorului de încălzire, această procedură a fost instituită fără aprobarea și/sau consultarea Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecţie Socială Cluj”, arată romii.

Potrivit acestora, ajutorul de încălzire a locuinței este reglementat de Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, conform art. 17 alin. (1).

  • ”Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, se realizează în condițiile prezentei legi, or primăriile sus menționate înterpretează o altă lege, de a nu sprijini grupurile vulnerabile, îndeosebi comunitatea romilor.

Luând în considerare interpretarea legii ad literam, ajutorul pentru încălzire a locuinței nu se regăsește în categoria de beneficii de asistență social”, au precizat reprezentanții Partidei Romilor Cluj.

”Hotărârile consiliilor locale sau dispozițiile primarilor nu pot contraveni Constituției României și reglementărilor din actele normative de nivel superior.

Înterpretând, în mod eronat, legea se aduce la discriminare instituțională a comunității de romi, încălcându-se drepturile fundamentale pevăzute de Constituția României. Orice om are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea lui şi familiei sale, cuprinzînd hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare.

Vă rugăm să interveniți pentru o interpretare corectă al Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie”, menționează Partida Romilor Pro Europa Cluj.