Din oras

Clujenii sunt inventivi când fură curent. 273 de locuințe au fost branșate ilegal la furnizorul de energie electrică, în ultimii doi ani

Branșările ilegale la curent au fost în floare în Cluj-Napoca și în județ, în ultimii doi ani. 273 de locuințe au fost depistate ca fiind racordate ilegal la rețeaua de distribuție. Hoții au fost ”răsplătiți” pentru inventivitate cu dosare penale.

În perioada anilor 2015-2016, Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA. Cluj a depistat 273 de clujeni ale căror locuințe erau branșate la energia electrică prin metode ilicite. Clujenii prinși “cu musca pe căciulă” s-au dovedit inventivi în activitatea infracțională, care le-a adus pentru o anumită perioadă energie electrică în casă, fără grija facturilor lunare. Unii au construit tot felul de improvizații pentru a se racorda direct la rețea sau pentru a ocoli echipamentele de măsurare ale Electrica. O altă categorie de cetățeni avea contract cu Electrica, dar au păcălit furnizorul prin modificarea contorului ca să nu își factureze toată energia consumată. În consecință, pierderile pentru Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA. Cluj au fost de sute de kilowați.

”În perioada 2015-2016, la nivelul județului Cluj au fost descoperite 273 cazuri de consum ilegal de energie electrică (708,770 KWh), valoarea prejudiciului recuperat fiind de 477.719 lei. De asemenea, la momentul de față, există dosare penale în curs de soluționare de către instanțele judecătorești”, ne-a informat purtătorul de cuvânt Electrica, Raluca Goia.

Prima măsură pe care furnizorul o ia când se descoperă că o locuință are consum ilegal de curent electric este să elimine conexiunea ilegală și apoi securizează instalația electrică, în scop preventiv.

”În momentul descoperirii consumului ilegal de energie electrică, prima măsură este înlăturarea conexiunii ilicite, după care se securizează instalația electrică de alimentare, pentru prevenirea cazurilor similare. În cazul în care s-a acționat asupra contorului în scopul modificării datelor înregistrate, acesta este înlocuit. Ulterior, societatea noastră formulează plângere penală către organele abilitate (Poliție), în vederea recuperării prejudiciului”, a precizat Raluca Goia.

Cazurile de furt se întâlnesc peste tot în municipiu. Nu există anumite cartiere sau zone în care procentul de branșări ilegale sau consum nefacturat să fie mai mare, potrivit comunicatului primit de la Electrica.

”Menționăm că în municipiul Cluj-Napoca nu există zone în care incidența cazurilor de consum ilegal de energie electrică să fie semnificativ mai mare decât în altele”, menționează purtătorul de cuvânt Electrica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *