Din oras

Clujenii spun "Nu" fumatului, autoritatile ii ignora

Proiectul care ar fi putut transforma Clujul in primul oras din Romania unde fumatul in spatiile publice inchise  sa fie interzis a murit din fasa. Initiatorul avestuia a realizat chiar un studiu, care releva ca peste 55% dintre clujeni ar fi de acord cu descurajarea fumatului in spatiile publice. Cu toate acestea, nici autoritatile locale si nici parlamentarii clujeni nu au continuat initiativa.

Mihai Cucerzan, de doua luni plecat in Germania, inca lupta pentru initiativa sa. Din pacate, un singur om nu are puterea de a strange semnaturile necesare pentru a transforma aceasta idee intr-un proiect de lege.

Dupa cum stim, Romania a ramas printre puținele tari europene in care se mai poate fuma in spațiile publice, tara noastra neadoptand reglementarile recomandate de Consiliul Uniunii Europene. Potrivit unei recomandari a Consiliului Uniunii Europene din 2009, toate tarile Uniunii trebuie sa puna in aplicare legile respective pentru a-și proteja pe deplin cetatenii impotriva expunerii la fumul de tutun in spatiile publice inchise.

Initiativa civica pe care a lansat-o Mihai Cucerzan la inceputul anului 2013 a cunoscut o larga mediatizare si a fost sustinuta in mediul virtual de zeci de mii de persoane. De asemenea, s-au format multiple grupuri de inititiva civica in mai multe orase din toate colturile tarii. Inclusiv la Cluj exista un astfel de grup care are intalniri periodice.

Pentru a convinge autoritatile publice locale ca municipiul nostru sa adopte reglementarile UE privind interzicerea fumatului in unele spatii publice, clujeanul – care preda Sociologie la USAMV Cluj – a realizat un studiu pentru a vedea perceptia cetatenilor in legatura cu initiativa.

“Aceasta intrucat domnul primar Emil Boc, desi saluta ideea, avea semne de intrebare in legatura cu maniera in care ar fi primita de publicul larg o astfel de lege de interzicere a fumatului in spatiile inchise”, explica profesorul.

Au fost chestionate 1180 de persoane. Concluziile studiului: 55,5% din respondent sunt de acord cu descurajarea fumatului in spatiile publice. Mai mult, 52,1% sunt de acord cu interzicerea fumatului in spatiile publice inchise din Cluj-Napoca. In plus, masura ar trebui extinsa si la nivel national.

Cu toate ca dorinta clujenilor este clara, nici edilul Emil Boc si nici parlamentarii clujeni nu au facut nimic pentru a continua acest proiect prin sprijin legislativ.

“Edilul orasului a mentionat ca inexistenta unui cadru legislativ national il impiedica sa puna in aplicare la nivel local o astfel de masura. Astfel, sperantele sunt indreptate catre Parlament. Initiativa are insa o serie se sustinatori si printre parlamentari, iar de acolo asteptam un sprijin real”, spune Mihai Cucerzan.

Printre parlamentarii amintiti de acesta – care au sprijinit proiectul – se numara Aurelia Cristea. Cu toate acestea, pana in prezent nu s-a intamplat nimic concret. Intre timp, in majoritatea tarilor europene, spatiile publice sunt impanzite de afise care informeaza cetatenii ca fumatul este interzis. Exemplu, un astfel de afis se afla in garile din Germania.

“Gara nefumatoare. Pentru imbunatatirea curateniei si avandu-i in vedere pe nefumatori, in aceata gara fumatul nu este permis. Va rugam sa fumati numai in locurile indicate.Va multumim pentru intelegere si cooperare”, ar fi traducerea aproximativa a afisului de mai sus.

Concluzia este una: dincolo de initiativele civice, autoritatile locale si parlamentarii votati de clujeni ar trebui sa se implice mai mult in astfel de proiecte.

“Cred ca este necesara o serioasa dezbatere in legatura cu aceasta tema la care, din pacate, Romania a ramas restanta. De asemenea, autoritatile ar trebui sa priveasca cu mai multa atentie subiectul si sa aiba mai multa determinare in aplicarea unor astfel de masuri benefice pentru sanatatea publica”, conchide initiatorul proiectului.

In acest ritm, mai este mult pana cand Cluj-Napoca – in 2015 Capitala Europeana a Tineretului – sa fie un oras european si din acest punct de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *