Jos palaria

Clujenii se vor putea întâlni miercuri cu Tibi Ușeriu, care le va prezenta „Școala de mers pe munte”

Ultramaratonistul Tibi Ușeriu, cel care a câștigat, pentru a doua oară consecutiv, una dintre cele mai dificile curse, cea de la Cercul Polar de Nord, va fi prezent miercuri, 31 mai, la Cluj, pentru a le prezenta clujenilor „Școala de mers pe munte”, un proiect Tășuleasa Social, de educație montană. Prezentările în diferite orașe au rolul de a oferi informații despre proiect, de a se explica mai bine cum se va desfășura acesta și de a promova un comportament etic și responsabil pe munte. 

Cei care vor participa la prezentarea de miercuri de la Cluj (de la ora 19, la Casa de Cultură a Studenților), vor putea afla chiar de la Tibi Ușeriu cum se pot înscrie în proiectul prin care vor putea învăța tainele muntelui de la cei mai buni:

„Eu sunt trainer în proiectul acesta, care merge în țară prin vreo 10 orașe. Eu particip în doar 3 orașe, la Oradea, Timișoara și Cluj. Miercuri suntem la Cluj. Eu sunt unul dintre traineri și o să îi invit pe participanți să se înscrie, o să le spun la ce să se aștepte, le voi prezenta proiectul școlii. La Sibiu va merge Tulpanu, primul român care a urcat pe Everest, e unul dintre trainerii noștri. Am încercam să ne împărțim pe orașe și să mergem câte un trainer, cu coordonatorul de proiect, ca să vorbim și noi câteva minute. 

Evenimentul va dura o oră, va fi un PowerPoint, cum să se înscrie, cum ar fi cel mai bine, ce să scrie ca să fie aleși, criteriile care sunt, ce îi costă să facă chestia asta, le vom explica tot ce e de făcut. Cei care vor să participe trebuie să se înscrie și, dacă vor fi selectați, le spunem și la ce să se aștepte. 

Miercuri va fi doar o prezentare pentru «Școala de mers pe munte» care  începe din data de 2 august, până în data de 25 august, se fac mai multe grupe de câte 20, grupele vin aici pe rând și se face în campusul Tășuleasa Social, undeva lângă Munții Călimani. Se face teorie 3 zile, după care se pleacă pe munte, practică ce au învățat aici. De aceasta, unul dintre criterii e să nu fi fost niciodată pe munte, să învețe să meargă pe munte, pentru că sunt chestiuni chiar pentru începători: cum să își aranjeze rucsacul, cum să facă un cort, cum să facă un foc, unde au voie să facă focul. Deci, o inițiere într-o școală de mers pe munte. 

În 31 mai la Cluj li se explică despre ce e vorba, ei se înscriu, după care or să fie selectați, după câteva criterii: să nu fi mers niciodată pe munte, de ce vor să facă chestia asta, de ce vor să se înscrie la o școală de mers pe munte, care e relația lor în legătură cu natura și ce cred ei despre chestia asta, cât de importantă e natura, cât de important este pentru ei să țină curată natura, pentru că noi suntem și o asociație ecologică și aici îi învățăm un pic și despre partea acesta: când te duci acolo, nu-ți lași sticla de Cola în vârful muntelui, pentru că nu e ok! Acestea sunt unele dintre criteriile principale!”, a explicat Tibi Ușeriu, pentru Ziar de Cluj.

Foto: alergator.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *