Sanatate

Pro sau contra sucurilor la copii? Nutriționist clujean: "Eu, una, nu aș recomanda nici o picătură de suc decât atunci când copiii au febră sau nu pot consuma mâncare din cauza unei afecțiuni"

Drumul spre problemele nutriționale ale unui adult începe din fragedă pruncie și este pavat cu bunele intenții ale părinților și educatorilor din creșe și grădinițe, care le dau copiilor zaharuri sub diverse forme: sucuri, mici gustări. Asociația Americană de Pediatrie a emis luna aceasta noi recomandări, cu care și specialiștii români în nutriție sunt total de acord.

La creșele și grădinițele din Cluj-Napoca, în meniul copiilor, deși este alcătuit de un nutriționist, se mai strecoară și alimente nesănătoase. Micuții primesc sucuri, pișcoturi cu zahăr, cornuri, iaurturi cu fructe și alte alimente care conțin glucide și zaharuri, iar majoritatea părinților nu se opun, crezând că îi dau ceva bun copilului, doar ”puțin dulce încă nu a omorât pe nimeni, și noi am mâncat și nu am pățit nimic”. Rețelele de socializare au rolul lor în toată povestea cu nutriția. Au ajuns un fel de kibuț în care fiecare părinte este expert în sfaturi și se cresc copiii ”la comun”.

Însă, mai sunt părinți care se informează din surse valide și adoptă principii sănătoase când vine vorba de hrana copilului. Acești părinți fac lobby, dacă este cazul, să fie scoase din meniul creșelor și grădinițelor alimentele dulci. La grădinița ,,Buburuza” din Mănăștur, părinții au cerut să se înlocuiască iaurtul de fructe cu iaurt simplu, iar produsele de patiserie cu fructe de sezon. O mămică care își duce copilul la grădinița menționată ne-a povestit că l-a învățat pe băiețel de mic fără zaharuri și nu a dorit ca altcineva să-i compromită dieta.

,,Schema de diversificare pe care am urmat-o presupunea introducerea de legume, una câte una, iar fructele se introduc pe la 7 luni, când copilul deja mănâncă măcar 50 de grame de legume. Am un pediatru rezonabil, care nu a interzis nimic, în afară de sare, miere, albuș, fructe de mare până la un an și zahăr rafinat până la doi. Însă mi-a dat mereu sfaturi și, printre altele, mi-a recomandat să nu îi dau sucuri de fructe ca masă sau gustare. Suc de fructe – impropriu spus suc, de fapt e smoothie – căci pun în blender fructul intreg, nu se pierde nimic, îi dau de la 3 ani. Și am ales această variantă pentru a nu mai lua in parc 3 caserole cu fructe diferite, ci pentru a avea în aceeași sticluță o gustare consistentă”, a relatat S.  

Sănătatea micuților depinde de părinți, în primul rând

În țara noastră, din 10 copii, 3 sunt supraponderali. Am ajuns să ocupăm un loc rușinos pe harta Europei la capitolul sănătate. În ce privește obezitatea infantilă suntem pe locul 3, iar medicii spun că boala apare de la vârste fragede. Medicii au ajuns să aibă în cabinet copii de doi ani cu probleme de nutriție. Iar părinții nu realizează că ei sunt principalii vinovați.

,,Stimați părinți, sunteți singurii responsabili de felul în care vă hrăniți copiii. Facebook-ul nu e un kibuț în care să creșteți copilul și să împărțiți responsabilitatea. Obezitatea copilului vi se datorează, la fel toate complicațiile hrănirii greșite. Faptul că solicitați consultații de nutriție pentru copii de 2 -5 -7 ani mă face veșnic să-mi pierd cumpătul de enervare, exasperare, ciudă. Voi sunteți responsabili, voi aveti nevoie de educație, nu copilul.

El mănâncă exact ceea ce ii cumpărați și oferiți. A da vina pe bunici, pe grădiniță, pe oricine altcineva decât pe voi e grav: înseamnă că nici nu vreți să faceți minimum de efort pentru a schimba situația. 1 din 3 copii in România este supraponderal. Și 40% dintre adulți sunt analfabeți funcțional, nu înțeleg ce li se spune sau ceea ce citesc”, a declarat Simona Tivadar, medic primar în diabet, boli de nutriție și metabolism. 

Nutriționiștii ”aplaudă” recomandările Asociației Americane de Pediatrie

Medicul Simona Tivadar ține cont în activitatea sa de recomandările Asociației Americane de Pediatrie și îi învață pe părinți să nu dea copiilor sucuri, chiar dacă sunt făcute în casă, decât atunci când copilul are febră sau nu poate mânca normal din cauza unei afecțiuni. 

” În sfârșit, Asociația Americană de Pediatrie recomandă să nu se dea copiilor sucuri, nici măcar atunci când sunt sugari. Pireuri de fructe la 5-6 luni cu lingurița, nu în biberon, iar suc din fructe proaspăt stoarse doar în completarea unei mese până la 1 an. Eu, una, nu aș recomanda nici o picătură de suc decât atunci când copiii au febră sau nu pot consuma mâncare din cauza unei afecțiuni intercurente, (ca sursă de glucoză/fructoză și pentru hidratare). Abuzul de sucuri – chiar naturale – îngrașă datorită zaharurilor conținute în mod natural de fructe”, ne-a explicat Simona Tivadar.

De asemenea și nutriționistul Sigina Pop este de acord cu recomandările americanilor, dar promovează echilibrul. Dacă e cazul, părinții să opteze pentru ”răul” mai mic. 

,,Da, sunt de acord cu recomandările Asociației pentru că sațietatea nu este percepută prin băut. Creierul percepe sațietatea de la masticație. Și atunci dacă el bea, nu percepe sațietatea ca de la lapte care este un aliment complex. Doamne ferește, să dai la sugari. Este iresponsabilitate maximă. Pentru copilașii mici până la 1 an, în niciun caz. Nu e ok deloc. De la diversificare, de la 6 luni încolo, mâncare, măr ras, nu sucuri. Aș prefera să mănânce fructul paserat. Laptele este cel mai potrivit lichid pentru bebeluși, și apa bineînțeles. Dar chiar dacă nu-i recomandat să dai zahăr rafinat la copii, niciodată nu o să vedeți că un părinte nu dă. Ei cred că l-ar priva de ceva. Sunt proiecțiile părinților.  

Dați-i un fresh de fructe, cu fibre dar să nu fie din comerț. Răul mai mic întotdeauna. După mine, zero zahăr pentru că este pacostea omenirii, dar industria zahărului este la fel de mare ca cea a cafelei. Nu o să vedeți în recomandările marilor asociații să fie zero zahăr rafinat, ci o să vedeți ”nu mai mult de 10% din zaharuri pentru că e o înteagă industrie acolo și ei dictează. După mine, ar fi zero zahăr. La copilașii până într-un an, în nici un caz. Ideal ar fi să nu fie obișnuit copilul cu dulcele concentrat. Gusturile se formează de mic și dacă tu nu-l obișnuiești cu gustul de dulce, lui nu-i lipsește. Aici intervine psihicul părintelui care crede că-l privează de ceva.

Dar el nu știe. Eu am văzut la mine. Mama nu prea făcea prăjituri, fiind medic. Mâncam la bunici o dată la 6 luni. Nu m-am învățat cu ele, nu-mi trebuie decât ciocolată că aia îmi aducea. Cum îl înveți, așa îl ai. Dacă e expus mai târziu la chestiile astea, nu le preferă. Bea, dar nu le preferă, nu le caută. Cu părinții nu reușești pentru că au senzația că îi dau ceva bun; de fapt ei se recompensează pe ei înșiși ca părinți”, a punctat specialista în nutriție.

Un fresh de portocale, echivalentul a 4 felii de pâine

Ca să înțelegem de ce îi îngrașă sucurile pe copii, nutriționiștii le pun pe același taler cu pâinea consumată în exces. 
”Un fresh de portocale înseamnă echivalentul a 4 felii de pâine (40 gr de glucide). Sigur, sunt altfel de glucide, dar merită comparația. Merge perfect după o ,,pizza” să pape micuțul și vitamine, asta e concepția. Abuzul de fructoză din sucuri determină aparitia steatozei hepatice nonalcoolice, adică a ficatului gras. Sucurile nu dau sațietate fiindcă creierul nu le înregistrează ca mâncare (din cauză că nu mestecăm), alternându-se mecanismul foame-sațietate cu care ființa umană se naște.

Urmează tulburările inerente de comportament alimentar la adolescență. Se evacuează rapid din stomac, suprasolicitând anumite enzime digestive. Noroc că la grădiniță există o „expertă” în nutriție pescuită de la televizor care o să-i pună diagnosticul de intoleranță la gluten și la lactoză și o să-i compromită definitiv alimentația”, ne-a explicat Simona Tivadar.

Recomandarea principală a nutriționiștilor pentru părinți este să nu ofere copiilor fructoză lichidă, ci fructele întregi, în schimb, în cantități moderate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *