Anchete

Clujenii pot deveni „șerifi locali”, ca Svajczer Csaba, completând o simplă fișă de înscriere drept voluntari ai Primăriei Cluj-Napoca

Svajczer Csaba a devenit cunoscut opiniei publice după ce, cu o insignă „de șerif” la gât, a acționat cot la cot cu jandarmii sâmbătă trecută, în cadrul mitingului Noii Drepte din Piața Avram Iancu, unde „a dat o mână de ajutor” la scoaterea actriței Oana Mardare din mijlocul manifestanților pe care actrița venise „să-i înțeleagă”, țipând la ei isteric. 

Întrebarea care se ridică este cine e acest individ cu insignă „de șerif” în piept, care își permite să acționeze ca un jandarm în cadrul unei manifestații publice. Svajczer Csaba este președintele „Organizației Generale Voluntare pentru Prevenirea Faptelor Antisociale” și  se recomandă drept „membru Poliția Internațională (I.P.A.)” și „membru voluntar al Primăriei Cluj-Napoca”.

În I.P.A., adică Asociația Internațională a Polițiștilor, se pot înscrie, conform formularului disponibil pe site-ul oficial al I.P.A., secția română, cadrele din Ministerul Administrației și Internelor, ori cele aflate în rezervă. Așadar, dacă Svajczer Csaba este membru al I.P.A., înseamnă că este fost polițist. Activitatea asociației acestui fost polițist va fi subiectul unei viitoare anchete jurnalistice, în prezent reținându-ne atenția calitatea sa de membru voluntar al Primăriei, calitate cu care Svajczer Csaba se afișează, ca motiv de mândrie sau, probabil, drept justificare și legitimare a acțiunilor sale publice de „prevenire a faptelor antisociale”.

Cu ce se ocupă un voluntar al Primăriei Cluj-Napoca?

În fișa de înscriere ca voluntar al Primăriei Cluj-Napoca solicitantul trebuie să bifeze, pe lângă datele personale, și domeniile de interes pentru voluntariat, printre care se regăsesc și următoarele: protecția mediului și igienizare, trafic rutier, ordine și siguranță publică, administrare căi publice, evidență parcări.

Cine vrea, așadar, să devină „șerif” neremunerat în Cluj-Napoca, să vegheze la buna desfășurare a traficului rutier sau la ordinea și siguranța publică, să facă pe polițistul în Cluj, ca Svajczer Csaba, trebuie doar să completeze o fișă de voluntariat și este bine primit! Cine vrea să facă pe inspectorul de protecția mediului sau pe administratorul căilor publice sau al parcărilor, iarăși are la dispoziție această portiță, portiță pe care a intrat și Svajczer Csaba, împreună cu asociația sa. 

În HCL 527/2014  privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a activității de voluntariat din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, regăsim detaliate domeniile de activitate. Putem citi în această hotărâre de Consiliu Local cu ce se ocupă un voluntar, care are atribuții de șerif local, de semi-inspector de mediu, de semi-polițist local. Fără studii, fără pregătire de specialitate. 

În domeniul protecția mediului și igienizare, voluntarul se ocupă cu: „identificarea contravențiilor prezentate mai jos și a persoanelor care săvârșesc contravenții:

a) Parcarea autovehiculelor pe spații verzi
b) Depozite ilegale de deșeuri menajere, industriale, agricole, material refolosibil, precum și alte tipuri de deșeuri
c) Vehicule fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului
d) Murdărirea carosabilului de către autovehicule care ies de pe șantiere cu roțile necurățate
e) Desființarea sau deteriorarea, totală sau parțială a amenajărilor ce aparțin domeniului public sau privat al municipiului (trotuare, străzi, zone verzi, puncte gospodărești, locuri de joacă pentru copii etc.)
f) Amplasarea neautorizată a rampelor de gunoi”

Voluntari fără pregătire sunt investiți, așadar, de către Primărie, cu atribuții de identificare a unor contravenții și a persoanelor contraveniente. Orice fel de comentariu este de prisos. 

În domeniul „ordine și siguranță publică”, voluntarii informează doar serviciul de specialitate cu privire la:

a) Prezența în locurile publice a persoanelor care practică cerșetoria
b) Prezența neautorizată a taberelor de cetățeni care nu au domiciliul în municipiul Cluj-Napoca
c) Plimbarea animalelor de companie în alte locuri decât cele amenajate
d) Prezența găștilor de cartier
e) Distrugerile de pe domeniul public
f) Parcări neregulamentare

Cetățenii devin astfel delatori ai Primăriei, „spioni” care ne urmăresc atunci când ne plimbăm animalele de companie, pentru a ne turna angajaților lui Boc. Astfel înțelege probabil municipalitatea să încurajeze spiritul cetățenesc și coeziunea socială în Cluj-Napoca. 

Aberații regăsim și în „domeniul tehnic, evidență parcări”, unde voluntarii se ocupă cu: 

„a) identificarea de noi amplasamente privind parcările
b) marcarea parcajelor
c) verificarea abonaților privind ocuparea corectă a locurilor de parcare”

Dacă voluntari fără o pregătire de specialitate sunt abilitați în Cluj-Napoca să identifice noi amplasamente pentru parcări și să marcheze locurile de parcare, nu este de mirare că parcările, lipsa acestora, de fapt, reprezintă o boală cronică, gravă, a orașului. Nu mai vorbim despre verificarea abonaților, care înseamnă conferirea atribuției de șerif local unor voluntari care pot mai apoi să taie și să spânzure prin oraș.

Aproape oricine poate deveni voluntar

Selecția voluntarilor se face, conform aceleiași hotărâri de Consiliu Local, de către Direcția Generală Comunicare, Dezvoltare Locală și Management Proiecte, pe baza unui interviu, având la bază cererea scrisă a acestora și verificarea îndeplinirii cumulative a următoarelor condiții:

„a) Are vârsta legală de 18 ani
b) Cunoaște limba română scris și vorbit; în cazul cetățenilor străini, organizația gazdă poate să-i pună acestuia la dispoziție un interpret
c) Are capacitatea deplină de exercițiu
d) Are o stare de sănătate corespunzătoare activităților de voluntariat propuse de organizația gazdă; starea de sănătate se probează cu certificate medicale sau alte documente
e) Nu a fost condamnat pentru săvârșirea unor infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de fals ori a unor fapte de corupție, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea
f) Nu a desfășurat activitate de poliție politică, așa cum este definită prin lege”

Așadar, orice persoană majoră, care vorbește limba națională sau care beneficiază de un interpret, dacă este sănătoasă și are un cazier curat, poate deveni, în Cluj-Napoca, voluntar, ceea ce înseamnă, cu puțin exces de zel, „șerif local”. 

Svajczer Csaba, apreciar drept un exemplu pentru tinerii clujeni

Svajczer Csaba, voluntar în cadrul Primăriei Cluj-Napoca din anul 2011, conform biografiei postate pe site-ul asociației sale, a primit o diplomă de apreciere din partea primarului Emil Boc, „pentru activitatea remarcabilă în folosul comunității și pentru exemplul pe care îl oferă tinerilor clujeni privind asumarea statutului de cetățean al municipiului Cluj-Napoca”. 

Svajczer Csaba și-a inclus în biografie și o fotografie de la ceea ce pare a fi ceremonia de decernare a acestei diplome:

Acesta este exemplul, așadar, aceasta este calea pe care le-o deschide mărinimoasa noastră Primărie șerifilor locali wannabe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *