Cresterea tarifului la gigacalorie de la 165 de lei la 220 de lei incepand cu luna aprilie ii nemultumeste pe tot mai multi dintre clujenii racordati la sistemul de furnizare a energiei termice. Chiar daca Primaria subventioneaza in continuare acest serviciu – cu peste 8 milioane de euro pe an – pretul neschimbat din 2009 a crescut acum cu 33%. Promisiunea repetata an de an in prag de iarna – “Pretul gigacaloriei ramane neschimbat in aceasta iarna” – se transforma incepand cu luna noiembrie in promisiunea de ajutoare pentru incalzire suplimentare pentru familiile cu venituri mici.
Consilierii locali au votat in luna decembrie a anului trecut, dupa ce in prealabil s-a organizat o consultare publica, noile tarife pentru furnizarea de energie termica, aplicabile din ianuarie 2015. Astfel de la 1 ianuarie pretul gigacaloriei a crescut de la 350 de lei, la 409 lei. Din aceasta suma, clujenii au platit tariful vechi de 165 de lei in primele trei luni ale anului, iar din 1 aprilie pretul platit de clujeni este de 220 de lei pe gigacalorie. Diferentele pana la tariful practicat de RAT se platesc din bugetul local. Subventia acordata pentru anul 2015 este de 37,8 milioane de lei, adica peste 8 milioane de euro.
In ultimii 5 ani municipalitatea clujeana a acordat subventii de 80 de milioane de euro pentru gigacalorie si gratuitati la transportul in comun. Cu acesti bani, Clujul mai putea construi inca doua stadioane dupa modelul Cluj Arena (a carui investitie s-a ridicat la 35 de milioane de euro), sau inca mai bine de cinci Sali Polivalente.
Noul tarif aplicat din aprilie ii nemultumeste pe clujenii care s-au trezit cu facturi mai mari, in ciuda faptului ca sunt luni de primavara.
“55 de lei in plus se simte la factura. Mereu ne-au promis ca nu o sa platim mai mult, iar acum au majorat direct cu suma asta. Nu e vorba de cativa lei, sunt 50 de lei aici”, ni s-a plans un cititor Ziar de Cluj.
Pentru a alina partial nemultumirea oamenilor in cadrul aceleiasi Hotarari care aproba tarifele majorate, consilierii locali au aprobat si acordarea unor ajutoare de incalzire pentru familii cu venituri reduse in perioada sezonului rece: noiembrie – martie.
“Metodologia si conditiile de acordare a acestor ajutoare vor face obiectul unei hotarari de consiliu”, se mai arata in HCL din decembrie 2014. Deocamdata nu s-a adoptat o astfel de hotarare.