Din oras

Clujenii habar n-au cine este city manager-ul Gheorghe Șurubaru, nici cu ce se ocupă el

Scris de 1,849

Funcția de city manager este o enigmă pentru clujeni, fie ei tineri ori simpli pensionari. Mulți dintre ei consideră că au de-a face cu o denumire de funcție pompoasă, un englezism sinonim cu funcția de primar. Majoritatea nu au auzit niciodată de Gheorghe Șurubaru, pe alții nu îi interesează și puțini dintre locuitorii Clujului cred că acesta ajută cu ceva concret la dezvoltarea orașului. Practic, avem de-a face cu o sinecură plătită din bani publici.

Gheorghe Șurubaru a dobândit funcția de city manager al municipiului Cluj-Napoca în urmă cu un an, după ce, timp de patru ani, a fost viceprimar, sub conducerea lui Emil Boc. Gheorghe Șurubaru este cunoscut în lumea presei pentru pasajul de la gară, revoluția inutilă a procedeului de curățenie la bordură și pentru stăvilarul de 48.000 de euro care s-a spart a doua zi după ce a fost montat peste Someș. 
Pasajul pietonal de la gară este proiectul de suflet al funcționarului Gheorghe Șurubaru, pentru care municipalitatea a cheltuit 5.2 milioane de lei. La mai puțin de un an disntață de modernizarea pasajului,  reprezentanții Primăriei au anunțat că se vor face alte investiții de 1 milion de lei pentru a monta șase scări rulante și trei lifturi, în vederea facilitării accesului persoanelor cu dizabilități. 
Mult promisul stăvilar montat peste Someș în cartierul Grigorescu și-a dovedit ineficiența la doar câteva zile dupa ce a fost instalat. Primăria Cluj-Napoca, la inițiativa city managerului, a cheltuit 48.000 euro pe un baraj care ar trebui să oprească gunoaiele plutitoare, dar la o săptămână de la instalarea lui gunoaiele treceau agale pe sub stăvilar. 
În primăvara acestui an, Gheorghe Șurubaru „a inventat” un sistem care permite curățarea la bordură și în cazurile în care sunt parcate mașinile lângă trotuar. Efectele se pot vedea. Clujul este tot murdar, tot plin de praf. 
În ciuda acestor realizări, clujenii însă nu știu cine este Gheorghe Șurubaru, cu ce ar trebui să se ocupe un city manager și nici pe ce se duc 5.400 de lei lunar din buzunarele lor, contravaloarea salariului funcționarului. Ba mai mult, mulți dintre ei cred că city managerul orașului este, de fapt, însuși primarul Emil Boc. 

„City managerul Clujului? Păi nu este Emil Boc? Ba nu, este primarul! Nu știu cine este, cineva care probabil se ocupă cu administrarea”, a spus un bărbat.

clujean

Pensionarii nu știu cine este Gheorghe Șurubaru, dar se bucură dacă îl ajută pe primar fiindcă, spun ei, orașul a avut doar de câștigat sub conducerea lui Emil Boc. Desigur, mereu este loc de mai bine. 

„Conduce ceva dacă este manager. Conducătorul orașului, da, asta ar fi city managerul. Cine să fie? prefectul sau primarul? Oricum, ar trebui să se gospodărească orașul. Aici, în Mănăștur s-au făcut lucruri frumoase, dar am dori să se mai facă! Leagănele sunt bune, foișoarele sunt bune, dar să se mai facă! Erau și copaci, dar nu i-au lăsat copii. Ar trebui să mai planteze”, a explicat o pensionară. 

pensionara

Alți pensionari, obișnuiți să vocifereze când vine vorba de drepturile lor, dar care habar nu au cu ce anume se mănâncă funcția de city manager (nu că ar ști Șurubaru mai mult), ar avea pretenția de la acesta să le mărească pensiile, să le valorifice anii de muncă.

„Gheorghe Șurubaru? Nu am auzit niciodată de el sau de funcția lui, dar ar trebui să se ocupe cu pensiile la bătrâni, să îmi dea grupă, că parcă am lucrat de pomană”, spune o altă pensionară. 

pensionara

Gheorghe Șurubaru a dobândit funcția de city manager în anul 2016, în urma unui concurs. Salariul de 5.400 de lei pe care îl primește lunar îl clasează în Top 3 cei mai bine plătiți funcționari din Primărie. În mod normal, funcția de city manager sau administrator general de primărie, prevede preluarea atribuțiilor de natură administrativă ale primarului de către o persoană care are studii în științe juridice sau administrative. 
Printre atribuțiile funcționarului Gheorghe Șurubaru se află: coordonarea aparatului de specialitate a primarului și a serviciilor publice de interes local, dar și proiectele Primăriei cu finanțare din fonduri nerambursabile de la bugetul local sau din alte surse. De asemenea, City Managerul trebuie să propună soluții pentru dezvoltarea orașului și să implementeze strategii în acest sens. 
Aveți cunoștință ca acesta să se fi ocupat cu așa ceva de mai bine de un an de când ocupă această funcție? Vă rugăm să ne spuneți și nouă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 9 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 9 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 14 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 15 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE