In vizor

Clujenii fug de vaccinarea cu Astra Zeneca. Medic de familie: „Pacienții ne solicită să fie programați la vaccin, dar nu cu Astra Zeneca”

Posibilele efecte adverse, dar și decizia unor țări de a opri vaccinarea cu Astra Zeneca i-a făcut pe clujeni să fie reticenți când este vorba despre acest vaccin. În acest moment la nivelul județului Cluj sunt 5704 locuri disponibile în centrele unde se vaccinează cu Astra Zeneca și 46.235 de clujeni pe listele de așteptare la centrele unde este folosit vaccinul Pfizer.

Această situație este confirmată și de medicii de familie. Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj a declarat că pacienții care le solicită să îi programeze la vaccin specifică adesea că nu doresc să se vaccineze cu Astra Zeneca. 

„Acum am primit solicitările din partea pacienților să fie vaccinați la cabinet. E aceeași problemă și la nivelul pacienților noștri. Ei ne solicită să fie programați, dar nu cu AstraZeneca. Din toate cercetările care ne sunt puse la dispoziție nu văd de ce ar fi atât de multe motive de îngrijorare, dar sigur că este recunoscut că acest vaccin produce afecte adverse timp de două-trei zile. Eu nu am cunoștințe ca printre pacienții mei să fie persoane care au avut efecte adverse grave în urma vaccinării cu acest vaccin. Dacă există această teamă, nu poți să forțezi, decizia este a fiecărui pacient. Eu pot doar să consiliez pacientul”, a declarat Emiliana Costiug la EBS Radio.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că vaccinarea în cabinetele medicilor de familie va începe în 4 mai. Medicii însă vor putea vaccina doar cu Astra Zeneca sau cu Johnson and Johnson, acestea fiind vaccine care nu trebuie păstrate la temperaturi foarte joase. 

Vaccinare cu Astra Zeneca, fără programare

Valeriu Gheorghiță a găsit o soluție pentru a salva dozele de vaccin Astra Zeneca. El a anunțat că cei care doresc să se vaccineze direct, fără o programare, se pot prezenta în centrele cu ser AstraZeneca în care nu sunt ocupate toate locurile.

„Am analizat această posibilitate de a permite vaccinarea celor care se prezintă direct într-un centru de vaccinare, care nu au programare în platformă, şi, desigur, pentru centrele de vaccinare cu AstraZeneca în care nu sunt ocupate toate locurile, în care nu avem liste de aşteptare, se pot prezenta direct persoanele pentru vaccinare, având, desigur, asupra lor cartea de identitate”, a declarat Gheorghiță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *